USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bursa ev tekstili pazarını genişletti

Ülkemize ve dünyaya çok önemli bir katma değer sunan Türk ev tekstili sektörü yüzde 70’e varan yerli girdi oranı ile ülke ekonomisine yüksek katkı sağlıyor. İş dünyası odağını Avrupa pazarına, daha fazla Ar-Ge ve inovasyona çevirmiş durumda.

Bursa ev tekstili pazarını genişletti
06-06-2017 12:50
Google News

Elif Didem DANACIOĞLU/EKOhaber Gazetesi

Geçmişte olduğu gibi bugün de ekonomide köprü olan Bursa tekstili, yönlendiren ve aynı zamanda da  bir üretici oldu. Türkiye, dünyanın en büyük ekonomileri arasındaki yerini hep korurken, Bursa ev tekstili sektörü firmaları da rekabetten hiçbir zaman korkmadı. Ev tekstili sektörünün geleceğinin sürdürülebilir rekabetten geçtiğine inanan Bursalı sanayiciler, ev tekstili sektörünün hem kilo başına 14 dolar ihracat değeri yaratarak, hem de yüzde 70’e varan yerli girdi oranı ile ülke ekonomisine yüksek katkı sağladığını vurguladılar.

Ev tekstili sektörü yüksek katma değerli ihracat rakamı ile dikkatleri çekiyor. Markalaşmış bir sektör olarak ciddi bir potansiyele sahip olan Türkiye ev tekstili, üretim ve pazarlamada dünyadaki en güçlü ülkelerden birisi konumunda. Türkiye ev tekstilinin İtalya ve Almanya’yı geride bırakmayı başardığını ifade eden Bursalı tekstilciler,  tamamen fiyat odaklı bir satış politikası izleyen Çin ve Hindistan engeli olduğunu söylediler. Tasarım ağırlıklı çalışmaları ile kendi koleksiyonlarını oluşturarak sektördeki gücü eline alan Bursalı ev tekstili üreticileri, sektörde trend belirleyici olmaya devam edeceklerini vurguladılar.

Türkiye için her zaman hedef pazarın Avrupa Birliği olduğunu ifade eden üreticiler,  Bursalı firmaların Ar-Ge ve inovasyona yatırım yaptığının altını çizdiler. Bursa ev tekstili Avrupa pazarında diyen üreticiler, ev tekstilindeki gelişmeleri değerlendirdi.

İşte görüşler...

 

AHMET NAZİF ZORLU  (ZORLU HOLDİNG): 

‘Türkiye ev tekstilinde bir marka olmuştur’

“Türkiye’nin tekstilde geldiği konum, otomotivden sonra en büyük ihracatı yapan sektör haline geldi. Taklit ederek değil,  daha iyi kalitelerde yeni ürünlerle rekabet edebilecek ve dünyanın her tarafına satılabilecek ürünler yapılabilmesi lazım. Türkiye ev tekstilinde bir marka olmuştur. Yeniliklerle beraber kalitenin önemi Ar-Ge ve inovasyondan geçiyor.”

 

HÜSEYİN ÖZDİLEK   (ÖZDİLEK):

‘Bursa geliştirmeye önem veriyor.’

“Sürdürülebilir bir marka iseniz, ürünlerinizi en iyi şekilde ve yeni tasarımlarınızı mevsimsel olarak müşterileriniz ile buluşturmak zorundasınız. Desenlerimiz beğeniliyor, yıllardan beri satışlarımız artıyor. İnsanlar yaşadığı sürece ihtiyaçlar bitmez. Bursa, Ar-Ge ve inovasyon noktasında geliştirmeye önem veriyor. Nano teknoloji olarak iplik ve boyada devamlı gelişmeleri takip ediyoruz”

 

İBRAHİM BURKAY (BURKAY TEKSTİL):

‘Dünyadaki en güçlü ülkelerden birisi’

“Türkiye’de ev tekstili ciddi anlamda potansiyeli ve gücü olan bir sektör. Ev tekstili sektörünün dünya üzerinde bu kadar gücü varsa, 3 milyar dolara yakın ihracatı da söz konusu ise sektörde faaliyet gösteren firmalarımızın ve sanayicimizin başarısıdır. Türkiye ev tekstilinde üretim ve pazarlamada dünyadaki en güçlü ülkelerinden birisi. Bizim önümüzde Çin ve Hindistan var. Baktığınız zaman İtalya ve Almanya’yı da geride bırakmayı başarmışız. Özellikle dünya pazarlarında Türk ev tekstili orta, üst segmente ürünlerini satan bir yapısı var. Çin ve Hindistan gibi tamamen fiyat odaklı bir satış politikası olmayan alanımız var. Sektördeki şirketlerimizin tasarım ağırlıklı çalışması kendi koleksiyonlarını oluşturması en büyük sebeplerinden birisi.”

 

ALİ SAMİ AYDIN  (TETSİAD BAŞKANI):

‘Sektörün ihracat kilogramı 14 dolar’

“Türk ev tekstili sanayicileri hem ülkemize, hem de dünyaya çok önemli bir katma değer sunuyor. Sektörün ihracat kilogramı 14 dolar. Türkiye’nin ihracat kilogramı bugün 1,37 dolardır.

Bu gösterge sektörümüzün ne kadar katma değerli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir.

Bu çarpıcı veri doğrultusunda Türkiye’nin ev tekstili ihracatı kilogram değerinin, otomotiv ihracatımızın kilogram değerinden daha pahalı ve katma değerli olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim. Yüzyıllardır Doğu ve Batı arasında ticarette, siyasette ve ekonomide bir köprü, bir yönlendiren ve bir üretici olduk.

Bu nedenle geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye, dünyanın en büyük ekonomileri arasındaki yerini hep korumuştur. Biz ev tekstil sektörü olarak dünyada hiçbir zaman rekabetten korkmadık. Sektörümüzün geleceğinin de sürdürülebilir rekabetten geçtiğine inanmaktayız. 

Hükümetten sürdürülebilir rekabetimiz için, haksız rekabet önlemlerinin daha etkin işletilmesi konusunda destek beklediğimizin de tekrar altını çizmek isterim.”

 

MURAT CANİK  (ELVİN TEKSTİL):

‘Yatırımların sürdürülebilir olması gerekiyor’

“Dünya ekonomisinde bir durağanlık ve birçok ülkede politik belirsizlikler var. Mal ve servislerin alım satımında ekonomik yavaşlama söz konusu. Yabancı müşterilerimizle de görüştüğümüzde kendi piyasaları içinde aynı görüşler var. Dolayısı ile 2017 yılının çok hızlı geçeceğini düşünmüyorum. Ev ve otel yatırımları olacak ki, ürünlerimiz satılsın. Yatırımların sürdürülebilir olması ve yeni iş alanları yaratması gerekiyor. Türk ev tekstili dünyada en iyi sıralarda ve ciddi üreticilerimiz var. Ülkemiz ürün ve inovasyon anlamında en iyi seviyelerde olan üreticilerden biri. Tekstil anlamında güçlü bir ülkeyiz. Bursa, ev tekstilinde ve dekoratif kumaşta en güçlü şehir.”

 

MEHMET YAŞAR (PRESTİGE MENSUCAT):

‘Daha fazla yatırım yapmalıyız’

“Son 2 yıldır tekstil sektörü zor bir süreçten geçiyor.

Dünya gelişmelerine göre toparlanacaktır.

Ar-Ge ve inovasyonda dünyanın öncü ülkelerinden birisiyiz fakat daha fazla yatırım yapmalıyız.

Avrupa ve ABD ülkeleri hedef pazar olarak tercih ediliyor.”

 

HASAN MORAL  (MORAL TEKSTİL):

‘Avrupa pazarında iyi bir yerdeyiz’

“Türkiye ev tekstili markalaşmış bir sektör. Türk firmaları kendini kabul ettirmiş durumda. O yüzden belli kalıplaşmış kemik bir pazarımız var, onun üzerine koymaya çalışıyoruz. Bursalı firmalar sektörde trend belirleyici konumda. Türkiye için herzaman hedef pazar Avrupa Birliği. Avrupa pazarında iyi bir yerdeyiz. Bursalı firmalar Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapıyor.”

 

ÖZKAN İRMAN (MİNTEKS):

‘Müşterilerimizi kucaklıyoruz’

“İnsan ve su olduğu sürece üretim yapmaya devam edeceğiz. Dünya pazarında ciddi bir daralma var. Bunun neticesinde maliyetlerin artması ve yoğun bir rekabet var.  Evtekstili açısından Çin’de fiyatlar çok yükseldi. Gelinen noktada gelen müşterilerimizi kucaklıyoruz. Ev tekstilinin geleceği her zaman parlak. Bursa ev tekstilinde katma değerli ürünler üretiyor.”

 

CELAL KIRAYOĞLU (KIRAYTEKS):

‘Teknik tekstilde çok büyük pazar var’

“Dünyada hiç bir zaman tekstil sektörü bitmez fakat, klasik tekstil sektörü her geçen gün kan kaybediyor. Teknik tekstilde çok büyük pazar var.  Artık teknik tekstile, Ar-Ge ve inovatif ürünlere oldaklanılmak zorunda.”

 

ELİF DEĞİRMENCİOĞLU (DE–Tİ TEKSTİL):

‘İlk hedef ABD pazarı’

“Türkiye ev tekstili dünya pazarından yüzde 40 pay alıyor. Aslında  Çin olmasa dünya pazarının tamamından  pay alacak.  Bursa ev tekstilinde öncü konumunda. Rakiplerimiz olmadığı müddetçe tekstilde daha da başarılı olacağımıza inanıyorum. Hedef pazar olarak daha çok Avrupa ülkeleri ama ilk hedef ABD pazarı.”

 

SEMİH SEVİLEN  (MERSEM TEKSTİL):

‘Dünyadaki yerimizi koruyacağımızı düşünüyorum’

“Türkiye ev tekstilinde çok güçlü üretici konumda. Üretim konusunda Çin rakibimiz ama inovasyon, renk ve desen konusunda çok gerimizdeler. Yatırımlarımızı yeni desen ve inovasyona yaparsak her zaman için dünyadaki yerimizi koruyacağımızı düşünüyorum. Bursa, tekstilin merkezi. Ar-Ge ve inovasyonda da öncüyüz. Bu konuda Bursa, Türkiye’nin lokomatifi.”

 

ABDULLAH ŞİŞMAN  (APOLENA):

‘Bursa ev tekstili Avrupa pazarında’

“Türkiye ev tekstili kendini kanıtladı. Made in Turkey damgası ile ev tekstili markalaşarak, ivmelenerek daha da yükseleceğine inanıyorum. 

Ar-Ge, inovasyon, ciddi tasarımla ve katma değerli farklı inovatif kumaşlara yatırım yapılmasının gerektiğine inanıyorum. 

İç piyasanın daralmasıyla daha çok ihracata yöneldik. İhracatı farklı kıtalara açılarak geliştirmeye çalışıyoruz.

Ortadoğu, Afrika, ABD ve ağırlıkta Avrupa pazarı.

Bursa ev tekstili Avrupa Pazarı’nda, Afrika, Amerika ve Asya kıtalarını da mercek altına alarak oralara doğru bir açılım var.”

 

FATİH VAROĞLU  (TEKSİUM)

‘Çin malı ihracat yapılıyor’

“Çin’den ithal mal gelmesi hem iç piyasadaki satışları olumsuz etkiliyor, hem de direkt Çin’den getirilen malı anti-damping Gümrük Vergisi olmadan ihracat yapılıyor. Kendi malımızı ihracat yapmak yerine Çin malı ihracat yapılıyor. Bunlara acilen önlemler alınmasını bekliyoruz.”

 

BURAK ANIL  (ANILSAN HAVLU):

‘Servis odaklı çalışmamız lazım’

Dünyada havlu üreten ülkeler arasında en pahalı ülkelerden birisiyiz. Ülke olarak daha kaliteli, hızlı ve hizmete yönelik servis odaklı çalışmamız lazım. İhracat yaptığımız ülkeler ile bağlantılarımız ne kadar iyi olursa ihracatımızda ona odaklı gelişiyor. Havlu sektörü ihracatının en ağırlıklı pazarları Avrupa başta olmak üzere Ortadoğu, Kuzey Afrika, Rusya ve Amerika. Türkiye’nin bornoz ve havlu ihracatı ağırlıkta Avrupa Birliği ülkeleridir, hızlı servis veriyoruz.”

 

 YAŞAR KÜÇÜKÇALIK  (KÜÇÜKÇALIK TEKSTİL):

‘Türkiye’de sadece mal üretilmiyor’

“Ev tekstili sektörü her geçen gün daha da iyiye gidecek. Türkiye ev tekstili bulunduğu lokasyonda lider. Avrupa’ya en ufak metresinden en büyük metresine kadar hizmet verebilen nadir şirketlerimiz var. Türkiye sadece mal üretilmiyor, ürettiği mal ile hizmetini beraber pazarlayabilen bir ülke konumuna geldi. Bulunduğumuz sektöre dünyadan daha çok talep gelmesine vesile oluyor.”

 

İSMET ADIGÜZEL  (ADOKSAN):

‘Dünya markaları

Türkiye’ye dönmeye başladı’

“3-5 sene öncesine kadar tekstil sektörü ile ilgili çok karamsar konuşuluyordu.

Sanki göz ardı edilmişlik var gibiydi. Özellikle giyimde bir geriye dönüş ve dünya markaları tekrar Türkiye’ye dönmeye başladı.”

 

ERSAN ÖZSOY (POLYTEKS ):

‘Güçlü bir alt yapımız var’

“Türkiye ev tekstili Avrupa’da bir numara, dünyada 3’ncü konumdayız. Güçlü bir alt yapımız ve bilgi birkimli personelimiz var. Türkiye’nin önü ev tekstilinde daima açık. Ar-Ge ve inovasyon’da Bursa iyi çalışmalar yapıyor. Ar-Ge merkezi olan firmalarımızın sayıları her geçen gün artıyor.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ