Kredi Garanti Fonu (KGF) ve Türk Eximbank, özel sektöre verilen ve yeni dönemde piyasaya verilmesi planlanan destek ve kefaletler ile ilgili bilgilendirme yapmak amacıyla Bursa’ya geldi.
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) organizasyonu ve ev sahipliğinde düzenlenen bilgilendirme seminerinde bir araya gelen Bursa iş dünyası temsilcileri, destekler ile ilgili sorularına cevap bulma fırsatı yakaladı.
UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen seminere; Kredi Garanti Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı ve KGF Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Şankaya, UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, UMSMİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gençoğlu ile çok sayıda Bursalı iş adamı katıldı.
Ev sahibi olarak toplantının açılış konuşmasını yapan UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, KGF’nin KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştıran bir kuruluş olduğunu belirterek, “KGF, Türkiye’de KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla kefalet veren tek kurumdur ve kuruluşundan bu yana 24 bine yakın KOBİ’ye 10 milyon TL’yi aşan tutarda kefalet vermiştir” dedi.
“KOBİ’LER EKONOMİMİZİN CAN DAMARLARIDIR”
KOBİ’lerin ülke ekonomisinin en önemli unsurları olduğunu da dile getiren Başkan Sabuncu, “KOBİ’ler bir bakıma ekonomimizin can damarlarıdır. Ülkemizdeki işletmelerin yüzde 99,8’i KOBİ’dir ve ülke istihdamının yüzde 78’ini KOBİ’ler sağlamaktadır. Bu nedenle güçlü bir ekonomi için KOBİ’lerin verimliliğinin artırılması, düşük maliyetli ve uzun vadeli kredilere ulaşabilmesi hayati önem taşımaktadır. Uludağ İhracatçı Birlikleri üyelerimizin çoğunluğunu da KOBİ’ler oluşturmaktadır. Kredi Garanti Fonu’nun, KOBİ’lerimizin finansmana erişimini kolaylaştırarak ülkemizin üretim ve ihracatının artırılmasında, ülke ekonomisinin sağlıklı bir şekilde büyümesinde önemli bir misyon üstlendiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
“TÜRK EXİMBANK, İHRACAT ODAKLI BÜYÜMEYE DESTEK OLUYOR”
Türk Eximbank’ın Türkiye’nin ihracat odaklı büyüme stratejisine destek olduğunu da belirten Orhan Sabuncu, “Türk Eximbank’ın kredi ve sigorta programlarının çeşitlendirilmesi, ihracatçılarımızın taleplerinin daha hızlı karşılanması, daha fazla ihracatçıya ulaşılması, ihracatçılarımıza sunulan orta ve uzun vadeli kredi imkânlarının artırılmasına yönelik çabalarını çok önemli buluyor ve destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
2017’DE REKOR İHRACAT HEDEFİ…
UİB’in 5 sektörde 7 bine yakın üyesi bulunduğunun altını çizen Sabuncu, “Üyelerimizin büyük çoğunluğunu KOBİ’ler oluşturuyor. UİB, 2016 yılında ulaştığı 24.5 milyar USD’lik ihracat rakamı ile ülkemizin en önemli ihracat adreslerinden birisi konumundadır. 2017’de UİB’in bugüne kadarki en yüksek ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda bu desteklerin hedeflerimize ulaşma noktasında yardımcı olacağını düşünüyoruz” dedi.
2016’DA 700 FİRMAYA 185 MİLYONLUK KAYNAK…
BTSO’nun Oda içerisinde açtığı KGF ve KOSGEB temsilcilikleri sayesinde üyelerinin desteklerden hızlı bir şekilde yararlanmasını sağladığını belirten BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise, “2016 yılında KGF garantörlüğünde Bursa’da bin 200 firmamızın, yaklaşık 490 milyon TL’lik kredi başvurusunda bulunduğunu, 700 civarında firmamıza da 185 milyon TL’lik kaynak kullandırıldığını ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.
“İHRACATÇISINA EN FAZLA DESTEK VEREN İKİNCİ ÜLKE TÜRKİYE”
BTSO’nun nakit sıkışıklığı ve finansmana erişim noktasında Bursa iş dünyasına önemli destekler sunduğunu belirten İbrahim Burkay, BTSO'nun hayata geçirdiği Destek Kapısı projesi ile ilgili bilgiler verdi. Burkay ayrıca Türkiye'nin dünyada Güney Kore'den sonra ihracatçısına en fazla destek veren ülke olduğunu da söyledi.
“BANKALAR REEL SEKTÖRE DAHA TOLERANSLI DAVRANMALI”
Kredi Garanti Fonu’nun, finansman erişimini sağlamak adına yoğun mesai harcadığını kaydeden KGF Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz da, KGF’nin KOBİ’lere büyük destekler sunan bir kurum olduğunu söyledi.
KOBİ’lerin en büyük sorunu, maliyet ve finansmana erişim noktasında yaşadığını belirten Faik Yavuz, bankaların reel sektöre biraz daha töleranslı davranmaları gerektiğini ifade etti.
KGF’nin hükümetin de desteğiyle dünyanın tüm ülkelerindeki fonlardan daha büyük bir fon oluşturacağını dile getiren Faik Yavuz, “Geçmişte 20 milyarlık fona sahipken, EKK’nin aldığı kararla birlikte bugün 250 milyar TL’lik bir fon oluşturuyoruz. Bankaların KOBİ’lere kullandırdığı kredilere baktığımızda da bu rakamın çok altında kaldığını görüyoruz” diye konuştu.
BURSA’YA ŞUBE MÜJDESİ…
Toplantının panel kısmında; KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli, ihracatçıları yakından ilgilendiren kredilerdeki yeni uygulamaları katılımcılara aktarırken, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ise, Bursa’daki Eximbank Hizmet Birimi’nin, önümüzdeki Cuma günü YK toplantısında alınacak kararla birlikte Bursa Şubesi olarak hizmet vermeye başlayacağının müjdesini verdi. Yıldırım ayrıca diğer sanayi bölgelerinde de hizmet birimleri oluşturulacağını sözlerine ekledi.