USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bursa Kent Konseyi'nde fetih coşkusu

Bursa Kent Konseyi Çekirge Çalışma Grubu ve Ressamlar Çalışma Grubu, Bursa’nın fethinin 690’ıncı yıldönümü dolayısıyla Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu’nun konuşmacı olduğu konferans düzenledi ve resim sergisi açtı.

Bursa Kent Konseyi'nde fetih coşkusu
07-04-2016 14:54
Google News

Bursa’nın fethinin 690’ıncı yıldönümü coşkusu, şehirde düzenlenen farklı programlarla kutlanırken, Bursa Kent konseyi gönüllüleri de çeşitli faaliyetler yapıyor. 'Pınarbaşı Fetih Kapısı'nda düzenlenen törene katılan Bursa Kent Konseyi üyeleri ayrıca ‘Bursa’nın Fethi’ adı altında konferans ve resim sergisi hazırladı. Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu’nun konuşmacı olduğu konferansa, Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, Başkan Yardımcıları Lütfi Taşcı ve M. Necati Şahin, Kadın Meclisi Başkanı Kadriye Sarıbıyık, Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem Şube Müdürü Mahmut Turunç ve vatandaşlar katıldı.

“Atalarımızın başarısının gelecek nesillere örnek olmasını diliyorum”

Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, Osmanlı’nın, devlet kimliğini Bursa’nın fethiyle kazandığını ve oluşturduğu medeniyetle dünyaya örnek olduğunu hatırlattı. Bursa’nın fethiyle Osmanlı’nın, 400 çadırlık beylikten devlet olmaya geçiş yaptığını dile getiren Çepni, Osmanlı Devleti’nin ilk müesseselerini ve eserlerini Bursa’da oluşturduğunu söyledi. Ecdadın gittiği her yere huzur ve güven götürdüğünü, adaleti, yönetimi, beraberinde eşsiz bir medeniyeti taşıdığını belirten Çepni, “Bursa, Osman Gazi tarafından 23 yıl boyunca fethedilmek istendi. Fakat bu fetih, oğlu Orhan Gazi´ye nasip oldu. Bugün Bursa’da bulunan ve bundan 30 yıl öncesine kadar merkez noktalar olarak gösterilen, tüm halkın azami derecede istifade ettiği eserler o günlerde yapıldı. Bizler de atalarımızın bizlere emaneti olan bu şehre, elimizden geldiği kadar layık olmaya çalışıyoruz. Bu şehri onların izleriyle tekrar canlandırmak, Bursa’nın yaşayan bir tarih şehri olmasını sağlamak bizlerin görevidir. İnşallah medeniyette, sanayide ve kültürde öncü Bursa’yı hep birlikte oluşturacağız. Atalarımızın azim ve başarısının gelecek nesillere de örnek olmasını diliyorum. Bu anlayışı oturttuğumuz gün istediğimiz sonuçlara da ulaşmamız kolaylaşacaktır” dedi.

Programın konuşmacısı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ise, o dönemin kaynaklarından ve saha araştırmalarından edinilen bilgileri dinleyicilerle paylaştı. Prof. Dr. Halil İnalcık’ın öğrencisi olduğunu hatırlatan Oğuzoğlu, İnalcık ile saha araştırmalarına katılma fırsatı bulduğunu anlattı. Bursa’nın fethi önceki süreci, Ertuğrul Gazi’nin Anadolu göçünü ve diğer beyliklerle birlikte yerleşmesini anlatan Oğuzoğlu, kaynaklara göre Osman Gazi’nin Söğüt’te 1258’de doğduğunun, Ertuğrul Gazi’nin 1283 civarında vefat ettiğinin anlaşıldığını dile getirdi. Kışı Söğüt’te, yazı Domaniç’te geçirdiklerini aktaran Oğuzoğlu, Anadolu’daki belirsizlikten dolayı bazı Türkmenlerin de gazalar yapan bir yiğit kişiliği olan Osman Bey’in yanına katıldığını, beyliğin de bu şekilde güçlendiğini söyledi. Aldığı destekle Bilecik, İnegöl ve Yenişehir’in fetheden Osman Gazi’nin, beyliğin merkezini de Yenişehir’e taşıdığını belirten Oğuzoğlu, “Osman Gazi’nin sonraki hedefi İznik’tir. Surlarıyla meşhur olan İznik’i kuşatarak, yollarını kapatarak fethetmek istediler. Ancak Bursa’nın fethinden 5 sene sonra İznik alınabilmiştir. İznik’in kuşatılması İstanbul’da büyük yankı uyandırmıştır. Osman Gazi’yi Yenişehir’den atmak ve İznik kuşatmasını kaldırmak için ordu göndermiştir. Osman Gazi, alperenleriyle birlikte Bizans ordusunu yenmiştir. Bu sefer Bizans İmparatoru, Bursa tekfurlarına haber göndererek, Osman Gazi’ye saldırmalarını istemiştir. Tekfurların bir araya gelerek oluşturduğu ordu da Türkmenlere yeniliyor. Osman Gazi ve askerleri önce Kestel tekfurunu, ardından Kite tekfurunu öldürür ve böylece tüm Bursa ovası Türkmenlere açılır” diye konuştu.

1326’da Bursa tekfuru kaleyi teslim ettiğini, kaynaklarda vezirine ‘Neden kaleyi teslim ettiniz?’ diye sorulduğunu, cevap olarak ‘Etrafta Rum köyleri var. Senelerce Türkler onları idare etti. Bize şikayet gelmedi. Bizde rahata ermek için teslim ettik’ dediğinin geçtiğini söyleyen Oğuzoğlu, “Alınan başarılarla Osman Gazi’nin bugünkü tabirle karizması oluşmuştur. Alınan zaferlerle iç Anadolu’dan Türkmenler de buralara gelerek yerleşmiştir. Ahi teşkilatı içerisinde de Osman Gazi’nin karizması oluşmuştur. Konya’nın da desteklediği bir şahsiyettir. 23 sene devam bir kuşatmadır. İnsanlar 23 sene boyunca buralara yerleşmiştir. Fetih, sadece bir yeri alma olarak kalmamış. İnsanlar önceden çevreye yerleşmeye başlamış. Fetihten 13 sene sonra surun içi yetmiyor. Ticaret artıyor, nüfus artıyor. İhtiyaç üzerine surun dışına bedesten kuruluyor” dedi.

Konferansın ardından Ressamlar Çalışma Grubu tarafından hazırlanan resim sergisi ziyarete açıldı. Toplam 32 eserin yer aldığı sergi, 14 Nisan Perşembe gününe kadar Bursa Kent Konseyi G Fuaye Alanı’nda ziyaret edilebilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ