USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa'nın Öncüleri

Bursa, kırsal kalkınmada Türkiye’ye örnek oluyor

Bursa.com’da yayınlanan Bursa’nın Öncüleri programına konuk olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kırsal kesimden kente yaşana göçün engellenmesi için kırsala destek amacıyla yapılan projelerin Türkiye’ye örnek olduğunu söyledi.

Bursa, kırsal kalkınmada Türkiye’ye örnek oluyor
20-10-2015 10:34
Google News

Mesut DEMİR/BURSA.COM

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa.com’da yayınlanan Bursa’nın Öncüleri programına konuk oldu. Başkan Altepe, bütünşehir uygulamasıyla birlikte artık Bursa’nın tüm ilçelerindeki köylerinin Büyükşehir’in bir mahallesi olduğunu belirtti. Bursa’nın 17 ilçesi ve 1070 mahallesiyle birlikte artık bütünşehir olduğunu ifade eden Altepe, “Bütünşehirin amacı kentin bir bütün olarak kalkınmasıdır. Bursa’nın her alanda gelişmesi için Büyükşehir Belediyesi artık her alanda çalışıyor. Güçlü şehirlerle birlikte güçlü Türkiye’nin oluşması en büyük amaç. Şehirlerin gelişmesi ve bununla birlikte yerel yönetimlerin gündemde olması. Bu konuda da yerel yönetimlerin yetkileri de artmış oluyor. Türkiye olarak da bu konuda öncülük yapıyoruz. Daha önce yasalarını aldığımız ülkelere biz örnek oluyoruz” dedi.

“KIRSAL KALKINMADA TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLUYORUZ”

Kırsal kesimin kente büyük göç halinde olduğuna vurgu yapan Altepe, “Kentlerin büyük nimetleri var. Bu sadece Bursa’da değil tüm kentlerde aynı. Şehirlere büyük bir akın var. Cumhuriyetin kurulduğunda yüzde 25 olan kent merkezi nüfusu şuanda Bursa’da yüzde 90’lara çıktı. İnsanlarımız hem iş imkanı için hem de eğitim, sosyal ve kültürel alanlar için şehirlere geliyor. Kırsaldaki göçün önlenmesi, tarım ve hayvancılığa destek verilmesi için bütünşehir uygulamasına geçildi. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri olarak kırsala hizmeti en iyi şekilde götürüyor. Biz de Türkiye’de 27 dalda nasıl örnek olduysak, kırsal kalkınma konusunda da örnek olmak için adımları atıyoruz” diye konuştu.

KIRSAL KÜLTÜRÜ DÜNYAYA TANITIYORUZ

Kırsalda kendine has kültür ve yaşam biçimi olduğunun altını çizen Altepe, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bursa’nın kırsalında genelde Yörük ve Türkmen kültürü var. Büyükşehir olarak bizler bunu dünyaya gösterdik, tanıttık. Köylerimizde her alandaki değerleri öne çıkardık. Termal olan bölgemizde termal kültürü var. Bizler de köylerimizdeki tüm kültür ve değerleri ortaya çıkarıyoruz. Büyükşehir olarak bütünşehirle birlikte bugüne kadar yapılamayanları yapmaya gayret ediyoruz. Örneğin, kırsal kesim nasıl göç vermez ve nasıl daha fazla üretir? Oraya siz dışardan değişik şeyler nakledemezsiniz. Oradaki çalışmaları desteklemek lazım. Kırsalda nerede bir termal ve şifalı su varsa Büyükşehir Belediyesi olarak orada proje yapıyoruz. Bursa’nın merkezinde de bu projeyi yapıyoruz.  Burada Kültürpark, Tabakhaneler, Çekirge bölgesi gibi bölgelerde de termal projeyi yapıyoruz.”

BURSA’NIN ÜRÜNLERİ DÜNYADA 1 NUMARA

Her yönüyle Bursa’yı ve kırsalı kalkındıracak adımlar attıklarını ifade eden Altepe, “Tabi kırsalda önemli olan sebze ve meyve üretimi. Bursa, dünyada toprağı en verimli, marka üreten şehrimiz. Sofralık zeytin, siyah incir, şeftali, armut çeşitleri gibi ürünler başta olmak üzere birçok ürünümüz dünyada 1 numara. Bunların daha kaliteli üretilebilmesi için projeler gerçekleştiriyoruz. Mesela Orhangazi’de 100 bin metrekarelik alana, üreticilere destek vermek amacıyla güzel bir zeytin tesisi yapacağız. Çünkü Marmarabirlik belli bir üreticiye hitap edebiliyor ve belli bir miktar mal alabiliyor. Bu da yüzde 40’ı bulmuyor. Biz de bunun dışındaki malların da daha iyi değerlendirilebilmesi için proje uyguluyoruz. Mudanya’da da yine güzel bir tesis projesi hazırlıyoruz. Artık her alanda üretim Büyükşehir ile birlikte daha iyi ve kaliteli olacak” ifadelerini kullandı.

BURSA’DA YENİ GÖLETLER KIRSALA HAYAT VERİYOR

Kırsalda en önemli ihtiyaçlarından birinin de sulama olduğuna dikkat çeken Altepe, “Burada sulu tarım yapılamadığı için birçok bölgede kuru tarım yapılıyordu. Bu da geliri düşürüyordu. Sulu tarım yapılabilmesi için göletler yapılması ve suların toplanması lazım. Allah nimetleri bol bol veriyor. Akıp gitmemesi, belli bir yerde toplanması ve arazilerin sulanması gerekiyor. Eskiden bu büyük bir dertti. Şimdi artık Büyükşehir Belediyesi var. Büyükşehir bunu programına aldığı zaman etüt ve projeleri hazırlandıktan sonra ihaleleri yapılıyor. Tüm ilçelerimizde 1 yıl önce başladığımız ve hızla yapılan göletlerimiz var. birkaç ay içerisinde bu göletler bitmiş olacak. Bu göletlerle birlikte sulama sistemleri kuruluyor. Bu sistemle her türlü desteği verebiliyoruz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ