USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bursa Mimarlar Odası'ndan beton uygulamaları

Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi iş birliği ile düzenlenen seminerde İnşaat Yüksek Mühendisi Erşan Göksu, yüksek yapılarda öngerimli beton uygulamalarını anlattı.

Bursa Mimarlar Odası'ndan beton uygulamaları
05-12-2022 12:15
05-12-2022 12:17
Google News

Akademik odalar düzenledikleri seminerlerle üyelerinin mesleki gelişimlerine katkı sunmaya devam ediyor. Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi iş birliğiyle düzenlenen seminerde, Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Erşan Göksu, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Konferans Salonu’nda “Yüksek Yapılarda Öngerimli Beton Uygulamaları” başlıklı sunumuyla mimar ve mühendislerle buluştu. Seminere Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, İMO Bursa Şubesi Başkanı Ülkü Küçükkayalar ile odaların üyeleri katıldı.

Göksu, öngerme tekniğinin yapı elemanlarında çekme gerilmesi oluşması beklenen yerlerde önceden basınç gerilmesi meydana getirilerek, kesitlerdeki toplam gerilmenin beton çekme dayanımının altında kalmasını sağlamak olduğunu belirterek, bu teknolojinin ana prensibini ise şöyle açıkladı:

“Bu işlem yapılırken, elemanın karşılaşacağı gerilmelerin güvenlikli gerilme değerlerini aşmayacak şiddet ve dağılımda kalması şarttır. Öngerilmeli beton yapıların normal betonarme yapılardan farkı, yapının veya elemanın hizmete girmesinden önce bir ön yüklemenin yapılmasıdır. Bu ön yükleme yapıya, servis halinde gelecek yükleri karşılayacak bir taşıma kapasitesi kazandırmaktadır. Bir yapıya veya bir elemana uygulanan öngerilim yeni keşfedilmiş bir olgu değildir. Günlük hayatımızda da uyguladığımız gibi öngerilim yaşamımızda çeşitli örnekleri olan bir olgudur. Örneğin kitaplığa aynı anda birkaç kitabı koymayı başaran birisi de bir öngerilim uygulaması yapmış olur.”

Sunumunda öngerimli beton uygulamasının tarihçesini de anlatan Göksu, öngerilim gereçlerinin FIP (Federation International de Precontraint) Uluslararası Öngerilim Federasyonu’nun standartlarına uygun olarak üretilmesi ve çekmeye karşı dayanım, yük/gerilim aktarımları ve dinamik yük deney ve testleri gibi özellikleri karşılaması gerektiğini vurguladı.

Göksu, özellikle büyük açıklıklı köprüler, ağır yüklü vinç ve bina kirişleri, çamur çürütme tankları, çimento, klinker, hububat siloları, nükleer santraller, LNG tankları, geniş açıklıklı katlı otoparklar, alışveriş merkezleri, fabrika, atölye ve yüksek yapıların döşemelerinde öngerilimli betonun kullanıldığını ifade ederek, “Modern mimari tasarımın getirdiği kolonsuz, geniş, kesintisiz alanların sağlanması, iç alanlarda kullanım esnekliği, çok amaçlı kullanım ve hareket serbestliği gibi kavramlar ardgerme sisteminin döşemelerde uygulanmasına yol açmıştır. Yapı malzemeleri olarak da öngerilimli betonların, döşeme kalınlığını azaltarak daha büyük açıklıkların geçilmesi, fonksiyonel esneklik ve tasarım özgürlüğü sağlaması, temiz kat yüksekliğinden kazanç, aynı gabari içinde daha çok sayıda kat yerleştirilmesi, inşaat süresinin dolayısıyla inşaat maliyetlerinin azalması, özellikle mantar başlıksız döşemelerde masa kalıplarının kullanılması, üretimin hızlanmasına geniş ölçüde katkıda bulunması gibi yararları vardır” dedi.

Öngerilimli beton uygulamasının teknolojik olarak avantajlarını da sunumunda dile getiren Göksu, sunumunda ayrıca öngerilimli beton uygulamasıyla yapılmış mimari proje örneklerini de katılımcılarla paylaştı.

Seminerin sonunda Mimarlar Odası Bursa Şubesi Fotoğrafçılık Kulübü Yürütücüsü Zehra Sönmez ve İMO Bursa Şubesi Başkanı Ülkü Küçükkayalar tarafından Erşan Göksu’ya teşekkür plaketi takdim edildi.  

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ