Bursa Veteriner Hekimler Odası öncülüğünde, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mudanya, Osmangazi, Nilüfer, Gemlik ve İnegöl Belediyelerinin desteğiyle düzenlenen “Serbest Dolaşan Hayvanlar, Sorumlu Sahiplik ve Yerel Yönetimler Çalıştayı” gerçekleştirildi. İki gün süren çalıştayın ilk gününde, Mudanya Taş Mektep Akademi'de belediyelere bağlı veterinerler, gerçekleştirdikleri çalışmaları ve yeni yasa ile ilgili çözüm önerilerini paylaştılar. Etkinliğin ilk gününe CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Emin Direkçi, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin Güleş, Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal ile belediyelere bağlı veteriner hekimler katıldı.
Çalıştayda konuşan Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Sanem Çetiner, Nilüfer Belediyesi'nin bu alandaki örnek uygulamalarına dikkat çekti. Hayvan refahı konusunda öncü bir rol üstlendiklerini vurgulayan Çetiner, "5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu yürürlüğe girmeden önce tesisimizi kurduk. 2003 yılında kurulan tesisimiz, donanımıyla birçok belediyeye örnek oldu" ifadelerini kullandı.
Yeni yasanın getirdiği zorluklara dikkat çeken Çetiner, "Sahiplendirilene kadar hayvanları barındırmak zorunda olduğumuz için, tehlike her geçen gün büyüyor. Kısırlaştırma çalışmalarını sürdüremiyoruz çünkü kapasitemiz doldu ve hasta hayvanları almama şansımız yok" diye konuştu.
Nilüfer Belediyesi olarak hayvan refahı ve veteriner hizmetleri konusunda öncü çalışmalarına devam edeceklerini belirten Çetiner, tüm paydaşları ortak çözümler üretmeye davet etti.
RAPOR PAYLAŞILDI
Çalıştayın ikinci gününde düzenlenen değerlendirme toplantısında, ilk günkü çalışmanın raporu kamuoyuyla paylaşıldı. Düzenlenen basın toplantısına Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir de katıldı.
Toplantıda konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, hayvanları toplamaktan yana olmadıklarını dile getirdi. Başkan Özdemir, durumun mali tarafına da dikkat çekerek şunları söyledi: "Sokak hayvanları için çalışmaların devam ettiği büyük bir alanımız var. Buraya bir ameliyathane yapılması lazım. Nilüfer Belediye Meclisi Hayvan Hakları Komisyonumuz ile bu konudaki projeleri paylaştık ve bağışçılarla bu işi çözebilir miyiz diye bakıyoruz. 100 milyon TL gibi bir rakam lazım. Çözüm bulmaya çalışıyoruz. Şu konuda netiz; biz hiçbir şekilde sokak hayvanlarını toplamayı düşünmüyoruz ve istemiyoruz".