Bursa’da özellikle atıksu arıtma tesislerinin yetersizliği ve içme suyu kaynaklarının korunamamasından dolayı su kirliliğinin yaşandığına değinen İrgil, Bursa halkının ihtiyacı olan günlük su miktarının Türkiye ortalamasının çok altında olmasına dikkat çekti.
Bursa’nın, kentte yaşayanların edindiği su miktarı açısından su yoksulu olduğunu belirten İrgil, TÜİK verilerine göre kişi başına çekilen günlük su miktarının Türkiye’de 216 litre iken, Bursa’da 143 litre olduğunu vurguladı. İrgil, önergesinde BUSKİ’nin verilerine de yer vererek, beş ilçe dışındaki tüm ilçelerde kişi başına su tüketiminin günde 100 litrenin altında olduğunu, en yüksek tüketimin günde 146 litre ile Nilüfer’de, en düşük tüketimin ise günde 28 litre ile Büyükorhan’da olduğunu belirtti.
BAĞIMSIZ BİR İZLEME SİSTEMİ YOK
İrgil, Meclis tarafından konunun araştırılması için verdiği önergede şu ifadelerde bulundu:
“BUSKİ tarafından şehre verilen suyun yüzde 82’ si arıtma tesislerinden verilirken, geriye kalanı pınar kaynakları ve kuyulardan sağlanmaktadır. Arıtma tesislerinden verilen suyun tesisten çıktıktan sonra temiz olduğu varsayılsa bile; Bursa’da yaşayanların temiz suya erişim açısından iki önemli sorunu bulunmaktadır. Bunlardan birincisi suyun arıtma tesislerinden çıktıktan sonra son kullanıcıya kadar kat ettiği yolda kirlenmeden yoluna devam edebilmesi, ikincisi ise çözümü, etkin bir kamusal izleme ve değerlendirme sisteminin varlığına bağlıdır. Bu konuda Bursa’da yaşayanları tatmin eden, bağımsız bir izleme/değerlendirme sisteminin varlığından söz etmek zordur.
Bu bağlamda Bursa’da yaşanan su kirliliği ve buna bağlı sorunların saptanarak çözüm önerilerinin belirlenmesi ve Bursa halkının yeterli temiz suya erişimi yollarının tespit edilebilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını arz ederim.”