Jeopolitik yapısının yanı sıra, üzerinde yaşayan birçok medeniyet Türkiye’yi turizm açısından vazgeçilmez kılıyor. Turizm açısından Türkiye’nin gözbebeği sayılan illerinden biri de Bursa. BOU Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muharrem Aydın, yaptığı araştırmada çarpıcı sonuçlar elde etti.
Bursa’da hangi turizm çeşitlerinin daha çok tercih edildiğinin araştırıldığı ankette, katılımcıların yüzde 38,8’inin öncelikli turizm aktivitesinin doğa turizmi olduğu ortaya çıktı. Yüzde 30,4’ünün kıyı turizmi, yüzde 12,4’ünün termal, yüzde 9’unun inanç turizmi, yüzde 8,4’ünün dağ turizmi ve sadece yüzde 1’inin öncelikli turizm aktivitesinin ise mağara turizmi olduğu sonucu elde edildi.
Anket çalışmasında dördüncü sırada yer alan inanç turizmine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Muharrem Aydın, Bursa’nın manevi dinamiklere sahip bir şehir olduğunu söyledi. Bursa’nın inanç turizmi açısında iyi bir konumda olduğuna vurgu yapan Aydın, “Mübarek Ramazan ayı içerisindeyiz. Bu günlerde turist sayısını artırmak için o merkezin özelliğine uygun tanıtımlar yapılmalıdır. Hedef kitleye yönelerek yapılan bilinçli tanıtımlarla turizm pastasında daha fazla pay alınabilir. Bursa Osmanlı’ya başkentlik yapmış bir şehir. Osmanlı padişahları ve şehzadelerinin yanı sıra birçok manevi değeri de bünyesinde barındırıyor. Bu değerler daha iyi kullanılmalı. İstanbul’da Eyüp Cami veya Hz. Yuşa (AS) peygamberin kabri yerler bu aylarda çok rağbet görüyor. Bursa’da da Ulu Cami, Yeşil Türbe, Emir Sultan Hazretleri, Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri’nin de hocası olan Üftade Hazretleri, Osmangazi, Orhangazi gibi birçok manevi değer var. Bu değerler daha iyi anlatılırsa Bursa inanç turizminde çok daha iyi yerlere gelebilir’’ şeklinde konuştu.