Bursa, sporda marka kent olma hedefiyle ilerliyor. Sporcu sayılarındaki artış, vizyon projelerin kente kazandırılması, okul sporlarına katılımdaki yükseliş, altyapıda devam eden çalışmalar, her yaştan yüz binlerce insanın sporla buluşturulması, gençlik çalışmalarının tüm ilçeleri kapsayacak şekilde yaygınlaştırılmasıyla Bursa, 2015 yılında sporda ve gençlik çalışmalarında dolu dolu bir yıl geçirdi.
LİSANSLI SPORCU SAYISI 140 BİNE ULAŞTI
Bursa, 2015 yılında 136 bin 392 lisanslı sporcu sayısına ulaşarak büyük bir başarıya imza attı. Faal sporcu sayısı ise 35 bin 829 olarak kayıtlara geçti. Bursa’da, toplam müsabaka sayısı 2015 yılında 25 bine yükselerek son 4 yılda yaklaşık 4 kat arttı.
Tesisleşme hamlesinin de tüm hızıyla devam ettiği Bursa’da, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın talimat ve destekleri ile Vali Münir Karaloğlu’nun öncülüğünde birçok vizyon proje hayata geçti. Sadece son 4 yılda yaklaşık 215 milyon liralık yatırımın yapıldığı Bursa’nın spor altyapısı ve vizyonu güçlendi. Devam eden yatırımlar kapsamında 7.500 seyirci kapasiteli Nilüfer Spor Salonu ve 5.000 seyirci kapasiteli Cengiz Göllü Voleybol Salonu gibi çok sayıda vizyon tesis tamamlanarak hizmete girdi. Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Atıcılar Spor Vadisinde yaptırılan 200 yatak kapasiteli Sporcu Kamp Eğitim Merkezi, Olimpik standartlardaki Kestel Buz Pateni-Hokeyi Salonu, Nilüfer Gençlik Merkezi, Atıcılar’daki Olimpik Havuzun yanına Ek Isınma Havuzu, Gürsu Spor Fabrikası, Orhangazi Yüzme Havuzu, Osmangazi Belediyesiyle birlikte yaptırılan Bursa’nın ilk Kapalı Atletizm Salonu gibi tesisler de 2016 yılında hizmete girecek. Yaklaşık 20 yıldır heyecanla beklenen Mustafakemalpaşa Gençlik Sosyal Yaşam ve Spor Merkezi, maliyeti yaklaşık 35 milyon lira olacak olan Yıldırım Gençlik ve Spor Kompleksi ile Mudanya Antrenman Salonu, Yenişehir Spor Salonu, Gemlik, Gürsu Gençlik Merkezleri, Ovaakça, Mustafakemalpaşa ve Orhangazi sentetik zeminli futbol sahalarının yapımına da 2016 yılında başlanacak. Körling ve Kapalı Okçuluk Salonları da Bursa’ya kazandırılması hedeflenen tesisler arasında yer alıyor.
BURSALI SPORCULAR ŞAMPİYONALARA DAMGA VURDU
Son yıllarda daha sık bir şekilde milli takım kamplarına çağrılan Bursalı sporcular, 2015 yılında yurtiçi ve yurtdışında birçok kampa katıldı. Ayrıca ulusal ve uluslararası şampiyonalarda önemli başarılar elde eden Bursalı sporcular, kazandıkları madalyalarla Bursa’nın spordaki yükselişine büyük katkı sağladı. 2011 yılında uluslararası müsabakalarda 27 madalya kazanan Bursalı sporcular, 2015 yılında ise 73’ü Dünya, Avrupa ve Balkan Şampiyonalarında olmak üzere katıldıkları uluslararası organizasyonlarda toplam 152 madalya kazanarak büyük bir başarı ortaya koydu.
BURSA OLİMPİYATLARA SPORCU YETİŞTİRİYOR
Başta Olimpiyatlar olmak üzere uluslararası müsabakalarda yarışacak sporcuların yetiştirildiği Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezi’nin açılmasıyla birlikte, Bursa yetenekli sporcuların yetiştirildiği önemli bir merkez haline geldi. 20 Olimpik Merkez içerisinde branş ve sporcu sayısı bakımından en kapsamlı illerden biri olarak öne çıkan Bursa’da hassas, planlı ve örnek bir çalışmayla yüzme, atletizm, güreş ve tekvando branşlarında eğitim veriliyor. 4 branşta toplam 85 sporcu alanlarında uzman antrenörler eşliğinde İl Müdürlüğüne bağlı tesislerde sıkı eğitimden geçerek, 2020 Tokyo Olimpiyatları başta olmak üzere 2020, 2028 Olimpiyatları ve uluslararası organizasyonlara hazırlanıyor.
YAKLAŞIK 600 KULÜP FAALİYET GÖSTERİYOR
Çok sayıda kulübün faaliyet gösterdiği Bursa’da 2015 yılı Aralık ayı itibariyle 511 spor ve 23 okul kulübü çalışma yürütüyor. 10’u bedensel, 13’ü görme, 11’i işitme ve 23’ü de özel sporcular spor kulübü olmak üzere 57 engelli spor kulübüyle birlikte Bursa’da yaklaşık 600 kulüp faaliyet yürütüyor. Kulüplerle yakın işbirliğini sürdüren Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, kulüplere malzeme desteğinin yanı sıra nakdi yardım yapıyor. Kulüplerin güçlenmesi için imkanlarını zorlayan İl Müdürlüğü tarafından kulüplere 2012 yılında 202 bin, 2013 yılında 345 bin, 2014 yılında 545 bin ve 2015 yılında 484 bin lira olmak üzere 4 yılda toplam 1 milyon 576 bin nakdi yardım yapıldı.
OKUL SPORLARINDA BAŞARI SÜRÜYOR
Sporun altyapısını oluşturan okul sporlarında da başarılı sonuçlar alan Bursa, 1. Küme müsabakalarının yanı sıra örnek bir yapılanmayla oluşturulan 2. ve 3. Küme müsabakalarında her yıl artan katılım sayılarıyla dikkat çekiyor. 2010-2011 sezonunda 385 okuldan 20.658 faal lisanslı sporcunun müsabakalara katıldığı Bursa, 2014-2015 sezonunda 603 okuldan 45.037 sporcu sayısına ulaşarak büyük bir başarıya imza attı. Okul sporlarına katılımda başarılı olan Bursa Türkiye şampiyonalarında alınan madalyalarla da başarısını pekiştiriyor. Bursa’yı ulusal ve uluslararası müsabakalarda başarıyla temsil eden sporcular 2011-2012 sezonunda toplam 439 madalya kazanırken, 2014-2015 sezonunda 168’i altın, 149’u gümüş, 282’si bronz olmak üzere toplam 599 madalya kazandı. Liseler Arası Dünya Şampiyonasında da hem takım hem ferdi olarak dünya şampiyonluğu ve dünya ikinciliği elde eden Bursalı sporcular son 4 yılda toplam 1.807 madalya kazandı. Müsabakalara katılan okulların tüm harcırahlarının İl Müdürlüğü tarafından karşılandığı Bursa’da, son 4 yılda okullara toplam 4 milyon 650 bin liradan fazla nakdi destek verildi.
4 YILDA YAKLAŞIK 500 BİN KİŞİ SPORLA BULUŞTURULDU
Bunların yanı sıra yüzme, tenis, güreş, atletizm ve cimnastik başta olmak üzere birçok branşta başlatılan altyapı çalışmalarını başarıyla yürüten İl Müdürlüğü, yeni yetenekleri spora kazandırarak sporun temelini güçlendirmeye devam ediyor. 7’den 70’e bütün vatandaşlara spor yapma alışkanlığı kazandırmaya çalışan İl Müdürlüğü, bu hedef doğrultusunda son yıllarda birçok proje ve etkinlik hayata geçirdi. Artarak süren bir şekilde çalışma yürüten İl Müdürlüğü, son 4 yılda toplam 500 bin çocuk, genç ve yetişkini sporla buluşturdu.
GENÇLİK MERKEZLERİNİN ÜYE SAYISI 52 BİNE ULAŞTI
Yeni yapılanma kapsamında Gençlik Merkezleri Koordinatör Şube Müdürlüğünün kurulduğu İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü, üniversiteler, yerel yönetimler ve diğer kurumlar arasında yapılan işbirliği çerçevesinde il ve ilçelerde okul temsilcileri belirlendi. Gençlik çalışmalarını güçlendiren yapılanma doğrultusunda, ayrıca okulların yanı sıra sivil toplum kuruluşları, spor kulüpleri, resmi ve özel yurtların temsilcileri de seçildi. Yaklaşık 1000 gençlik temsilcisi, 9 bin sınıf ve bölüm temsilcisi ve 25 bin gönüllü gencin de belirlendiği yapılanmayla birlikte yaklaşık 52 bin üyeye ulaşan gençlik merkezlerinin çalışmaları hızlandı.