USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bursa'da barajların üstüne maden ruhsatı!

Özelleştirilen Eti Bakır firmasına, Nilüfer ve Doğancı barajlarını besleyen güzergahta maden ruhsatı verilmesi tepkilere neden oluyor. Konuya ilgili hazırlanan ilk raporda ise "Gelecek nesiller ağır bedel öder" denildi.

Bursa'da barajların üstüne maden ruhsatı!
09-06-2016 16:22
Google News

Konuyu gazeteci Ahmet Emin Yılmaz dile getirdi. www.ahmeteminyilmaz.com adlı blogda yer alan yazısında Yılmaz, şöyle yazdı:

"Haberi… 5 Haziran Pazar günü bu sayfalardan duyurduk… Özelleştirilen Eti Bakır firması, Uludağ’ın arka yüzünde ve zirvenin tam altında, fakat Doğancı Barajı için su toplayan Nilüfer Barajı’nın tam üstünde bulunan Ketenli Yaylası’nda volfram aramak ve çıkarmak için Enerji Bakanlığı’ndan ruhsat almış.
Ardından…
Firma adına Mitto Madencilik Danışmanlık firması Bursa Valiliği’ne başvurarakmaden ve taşocağı için 100 hektar alanın tahsisini istedi. Valilik de firmaya verdiği cevapta Enerji Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, DSİ Bölge Müdürlüğü, BUSKİ ve yörenin doğal SİT olması nedeniyleTabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan izin almadan çalışmalara başlamamalarını istedi.
Bunun üzerine kurumlara yönelen firmaya DSİ ve BUSKİ’den olumsuz görüş bildirildi,Orman ise maden sahasına girişte tünel açılması için 400 metrekarelik alan için onay verdi.
Volfram madeni elbette önemli. Ne var ki, Bursa’nın içme suyu rezervi olan havzada çıkarılmak istenmesi Bursa’nın suyu açısından büyük tehlike."

Ahmet Emin Yılmaz, daha sonra, çeşitli kaynaklara dayandırarak, bölgeye ilişkin tespitlerde bulundu:

"Bölgedeki asidik kayaçlardan oluşan jeolojik yapıda volfram üretim çalışmalarıyla oluşacak ağır metal içerikli pasalar zaman içinde yağış, rüzgar ve diğer doğal etkenlerle alt kotlara yani Soğukpınar ve Karaıslah köyleri üzerine doğru heyelan yaparak, ya da taşınarak tarım toprağını asitli ve verimsiz hale getirir.”
Devamı şöyle:
“Bu pasalardan ve açılacak tünel çatlaklarından süzülecek yağmur suları yer altı sularını kirleterek hemen alt kotlarda akan Nilüfer Çayı’na ve üstündeki mevcut içme suyu amaçlı Nilüfer ve Doğancı Barajları gölet sahasına ulaşırlar.”
Tehlike büyük:
“Bursa’nın içme suyunu karşılayan bu iki büyük baraj sularının kirlenmesi sonucu, bu suyu kullanan Bursa halkının sağlığı olumsuz etkilenir. Çünkü ruhsat alanı barajların besleme havzasında.”
Sonuç kaygı verici:
“Asıl temel alınması gereken şu: Bugünün ihtiyaçları karşılanırken, gelecek kuşakların büyük maliyetler ödemelerinin önüne geçilmesi için sorumluluklarımızın bilincinde olmalıyız.”

Maden açılırsa 4 büyük tehlikesi var

Volfram ruhsatı verilen Ketenli Yaylası’nda maden sahası oluşursa 4 büyük tehlike ortaya çıkacağı savunuluyor:

Bir…
“Yer altı işletmesi olarak çalışacak volframda volkanik ve metamorfik kayaç kaplı malzeme açık araziye istif edilecek. Arazi yüksek meyilli olduğu için yağışta heyelan riski var.”
İki…
“Su ve toprak kaynakları ağır metaller ve toksit elementlerce kirlenince asit-kaya drenajı ortaya çıkar. Bu da bitkileri yok eder, türlerini azaltır.”
Üç…
“Bitkiler yok olunca üretkenlik azalır. Zincirleme olarak bitkilerle beslenen türler de yok olduğundan besin zinciri kırılır.”
Dört…
“Bu sularla sulanan tarım ürünleri aracılığıyla ağır metal kirliliği diğer canlılara geçerek tüm canlılara yayılır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ