USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bursa'da incir hasadı başladı

Cambridge Düşesi Kate Middleton’ın hamilelik döneminde tüketmesiyle uluslararası üne kavuşan Bursa'nın siyah incirinde yüzde 40'lara varan rekolte kaybı var.

Bursa'da incir hasadı başladı
19-08-2015 12:44
Google News

İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren Bursa siyah incirinin (Bursa Siyahı) hasadına başlandı. 

Bursa’da yaklaşık 40 köyde üretilen Bursa Siyahı, Cambridge Düşeşi Kate Middleton’ın hamilelik döneminde tüketmesiyle uluslararası üne kavuşmuştu. Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği verilerine göre, 2014 yıl 18 bin ton incir ihraç edilerek 43 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya ve Hollanda gibi birçok ülkeye ihracat gerçekleştirildi.

EKİM: ÜRETİMİN YÜZDE 70’İ İHRACATA GİDİYOR

Hasadına dün başlanan ve 20 Ağustos itibariyle ihracat izni verilen incirin bu seneki üretim hedefi 30 bin ton. Ancak ilekleme ve soğuk hava dalgaları üreticilerin planlarını olumsuz etkiledi. Bursa Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim, ilekleme ve soğuk hava kayıplarından dolayı bu sene ortalama yüzde 30 üretim kaybı olduğunu söyledi. Üretimin yüzde 70’inin ihracata gittiğini belirten Ekim, şunları dile getirdi: “Rekolte kaybı ilekleme dediğimiz sorundan kaynaklanabilir, soğuk havadan olabilir şu an bilmiyoruz. Kayıpların nedenini Uludağ Üniversitesi araştırıyor. Onların bahçesinde de kayıplar var. Ancak bu kayıp fiyatları çok etkilenmez. Bugün piyasalar 5 liradan açıldı. Geçen sene ortalaması 2.63’tü. Bu sene de 3 lira civarında olacağını düşünüyorum. Verim olmadığı için çiftçiye zararı olacaktır.”

KUŞAN: MASRAFLAR AYNI, YÜZDE 50 KAYIP VAR

Üretici Ömer Kuşan ise geçen yıl günde 300 kilo incir topladığı bahçede bu sene kaybın yüzde 50 olduğunu belirtti. Kuşan, “Şu an fiyatlardan memnunuz ama ileriye doğru inşallah düşmez. Masrafımız geçen seneyle aynı. Mesela 3 bin lira masraf yaptıysak bu sene de aynı masrafı yaptık ama 5 bin lira alacakken 2 bin lira daha az alacağız.” diye konuştu.

KÖTÖKLİ: ÜRETİCİ PERİŞAN

Gündoğdu Köyü Muhtarı Erkan Kötökli, bölgede üretimin çok düşük olduğunun altını çizdi. Ürün kaybının ortalama yüzde 40’lara vardığına dikkat çeken Kuşan, şunları kaydetti: “Bulunduğumuz bahçenin yüzde 80’lere varan ürün kaybı var. Bu sene içler acısı bir durum var. Üreticiyi perişan etti. Şu anda bütün hesaplar alt üst olmuş durumda. Zaten zeytinde sıkıntılarımız vardı. Bu yıl incirde de bunu yaşadık. Yani köylünün Allah yardımcısı olsun. İncir üretimi hakikaten çok büyük kayıplar veriyor. Devletten de biraz destek bekliyor bölge halkı.”

Bursa Siyahı’na yeterince sahip çıkılmadığından yakınan Kötökli, incirin egzotik meyve sınıfında Avrupa’da satılması gerektiğinin altını çizdi. Kötökli, “Şu anda üretiyoruz, TIR’lara doldurup sıradan bir ürün gibi satıyoruz gibi geliyor bana. Oysa bunun benzeri var, İspanya, Fransa, Brezilya’da var. Ama Bursa Siyah’ı yok. Mersin bölgesinde, Aydınbölgesinde yetiştirdiler ama Bursa siyahını tutmadı. Aromatik özelliği, raf ömrü tutmadı. Bu buraya özgü bir ürün, koruma altına alınmalı diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Bu arada, incirin pazar tezgahlarına 10 gün sonra inmesi, 3 lira civarında fiyatla tüketiciye sunulması bekleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ