Bursa Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl aynı dönemde arazilerin yağışa doyduğunu hatırlattı.
Ekim, bu sene ise kış döneminde henüz beklenen yağışların düşmemesinin hububat eken çiftçileri olumsuz etkilediğini belirterek, şöyle konuştu:
"Yağışın bugünlerde olmaması buğday ekimi yapılan yerlerde ciddi sıkıntılara neden oluyor. Ekim ve kasım aylarında ekilen hububatta yeteri kadar çimlenme olmuyor. Yağışsız dönem devam ederse meyve üreticileri de ciddi sıkıntılar yaşayabilir. Şimdi ekimi yapılan ürünler bundan etkilenir. Bursa'da daha çok meyve üretimi olduğu için şimdilik bir sıkıntı yaşamıyoruz. Yağışsız dönem sürerse biz de sıkıntı çekeceğiz. Bugünlerde yağışın olmaması yer altı sularını etkiler. Şimdi hububat üreticisini etkiledi, böyle devam ederse meyve üreticisini de etkiler."
- "Ocak ayının ilk haftasına kadar yağış düşmeli"
Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat da bölgenin ekim ayında yeterli yağışı aldığını anlattı.
Hububatta verimin yüksek olması için bugünlerde yağış beklediklerini dile getiren Sözat, "Herkes tarlasını ekti, buğdayların durumu gayet iyi ancak yağış bekliyoruz. Yağışsızlık devam ederse, ay sonuna kadar yağmazsa sorun yaşayabiliriz. Ocak ayının ilk haftasına kadar yağış düşmeli" dedi.
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, il genelinde bu ay istenilen düzeyde yağış görülmediğini vurguladı.
Havaların kurak gitmesi nedeniyle sulama amaçlı barajların geçen sene bu dönemde yüzde 70 olan doluluğunun şimdi yüzde 58-59 olduğunu aktaran Kaya, "Barajlardan su alan çiftçilerimiz düşünmeye başladı. Doluluk oranları korkutucu olmamasına rağmen kuraklık çiftçiyi tedirgin ediyor. Çiftçilerimizin tamamı baraj ve göletlerin doluluk oranlarını bilmediği için önümüzdeki yıl dikim konusunda tedirginlik yaşıyor. İnşallah bugünlerde gelecek yağmurlarla bu tedirginlik ortadan kalkacak" diye konuştu.
Kütahya Ziraat Odası Başkanı Ömer Demirtaş ise kuraklığın sadece geç ekim yapan çiftçileri etkileyeceğini belirtti.
- Barajlarda sorun yok
Tarımsal sulama amaçlı barajların doluluğu, Bursa'da Gölbaşı'nda yüzde 77, Demirtaş'ta yüzde 66, Büyükorhan'da yüzde 30, Babasultan'da yüzde 65, Boğazköy'de yüzde 64 olarak ölçüldü.
Balıkesir'deki barajlarda ortalama doluluk ise yüzde 42 oldu.
Çanakkale'deki barajlarda doluluk oranları ise şöyle:
Lapseki Bayramdere Barajı yüzde 85, Umurbey Barajı yüzde 70, Gökçeada Zeytinli Barajı yüzde 69, Gelibolu Tayfur Barajı yüzde 60, Atikhisar Barajı yüzde 58, Bayramiç Barajı yüzde 55, Biga Taşoluk Barajı yüzde 54, Ayvacık Barajı yüzde 50, Biga Bakacak Barajı yüzde 35.
Kütahya'daki barajların doluluk oranları ise normalin üzerinde olduğu belirlendi.