Faaliyete başladığı 2013 yılından bu yana toplam 234 kornea temin edilen merkez sayesinde, geçmişte 10 yıla kadar uzayan bekleme süresi, yeni kayıt olan hastalar için bile bir aya kadar düştü.Şevket Yılmaz Hastanesi göz doktoru Neslihan Parmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2,5 yıl önce hastane bünyesinde Göz Bankası'nın kurulduğunu belirtti.
Parmak, sadece Bursa değil, diğer birçok ile de kornea verdiklerini belirten Parmak, "Şimdiye kadar yaklaşık 65 kornea nakli gerçekleştirdik. Sıfırdan kurulan bir banka olarak hiç kayıtlı hastamız bulunmamasına rağmen gayet iyi gidiyoruz. Şu anda da hiç kayıtlı hastamız yok" dedi.
Kendilerine başvuran hastaların çok kısa sürede nakil olma imkanına sahip olduklarını vurgulayan Parmak, "Nakil için genelde 6 ay bekleme süresi oluyor. Hastalar hemen değerlendiriliyor ve uygun olanlar için de gün veriyoruz. 10 yıl boyunca kornea nakli beklemiş ve süre nedeniyle vazgeçmiş hastalarımız var. Bizim şuanda 1-2 ay içerisinde nakil yaptığımız pek çok hastamız var" diye konuştu.
Hastanede nakil olan hastalardan Münevver Çiftçi (25), gözün ön kısmını oluşturan korneanın, öne doğru bombeleşmesi ve incelmesi ile her iki gözü birden etkileyen ve ilerleyici bir hastalık olan "Keratokonus" şikayetiyle hastaneye başvurduğunu belirtti.
Küçük yaşlardan beri gözlerinin hiç görmediğini ve sürekli sıkıntı yaşadığını anlatan Çiftçi, "Defalarca doktora gittim ancak bir türlü tanı koyamadılar. Ben daha önce Ağrı'daydım. Tedavi için önce İnegöl'e, oradan da Bursa'ya geldim. Bir yakınımın tavsiyesi üzerine Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurdum. Burada 2 ay kadar nakil bekledim ve sonrasında kornea nakli gerçekleştirildi. Şu anda çok memnunum" diye konuştu.
Eskiden gözlerinin neredeyse hiç görmediğini belirten Çiftçi, "Telefonu elime aldığım zaman ekranı görebilmek için gözüme iyice yaklaştırıyordum. Televizyonu çok yakın mesafeden izliyordum. Şimdi oturduğum yerden rahat bir şekilde görebiliyorum" ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 50 yıldır görme sıkıntısı yaşayan ve nakille görmeyen başlayan Hüseyin Atılgan da zirai ilaçlamalar nedeniyle gözlerinde görme kaybının başladığını ve yıllarca sıkıntı yaşadığını söyledi.
Atılgan, yaklaşık 10 yıl boyunca nakil beklediğini, Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir ay içerisinde nakil olduğunu ve artık tek başına yürüyebilmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.