Haber : Tarık Çapçı
İnegöl Kent Müzesi'ndeki "Atıklar ve Geri Dönüşüm Temalı Giysi Tasarımı Sergisi"nde, öğrencilerin rafya, telefon teli, yumurta kartonu, poşet, tül dokuma atığı, çöp poşeti, köpük, cam koruyucu ambalaj, yiyecek ambalaj paketi, cam ve pet şişe, röntgen filmi, kavanoz kapağı, banyo lifi, pipet, kibrit çöpü, çuval ve deri parçaları kullanarak yaptığı 37 giysi, ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
UÜ İnegöl MYO Tekstil Teknolojisi Programı Başkanı Öğretim Görevlisi Dr. Mürüvvet Mangut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 yıllık bir çalışmayla tasarlanan kıyafetleri sergilediklerini söyledi.
Geri dönüşüme dikkati çekmek için böyle bir çalışma yaptıklarını belirten Mangut, "Amacımız, çevreye bırakılan çöp ve atık malzemelerin, geri dönüşmesi. Neleri atıyoruz, neleri kullanmıyoruz? Bunları ne kadar çok atarsak doğada ne kadar çok birikir? Amacımız, bunları göz önüne sermek ve bu alanda farkındalık yaratmak. Belki biraz daha az çöp atmak veya çöpleri atarken biraz daha düşündürebilmek, düşündürebilmeyi sağlamak" diye konuştu.
Poşetten gelinlik, gazoz kapağından giysi tasarladıklarını ifade eden Mangut, şöyle devam etti:
"Mesela beyaz gelinlik, sırf beyaz poşetten yapıldı. Pipetlerden yapılan kıyafet var. Pipetlerden küçük küçük çiçekler yapılıp içine inci koyularak bir giysi dekore edilmiştir. Cips poşetlerinden tersleri ve düzleri ayrı ayrı kullanılarak küçük fiyonklar yapılıp elbisenin üzerine dekore edilmiş. Yine bir giysi kablolarla yapıldı. Yine rafyalar, pet şişeler, konserve kapakları, çuvallar, gazete kağıtları, cam kırıkları, pet şişe kapakları gibi bir sürü malzememiz var."
Sergi, 26 Şubat'a kadar ziyaret edilebilecek.