USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bursa'da robotik cerrahi dönemi başladı!

NASA tarafından geliştirilen ve “da Vinci” adı verilen ileri robotik cerrahi sistem artık Bursalıların hizmetinde…

Bursa'da robotik cerrahi dönemi başladı!
27-05-2015 17:06
Google News

NASA’nın uzaktan ameliyat etmek için yaptığı araştırmaların sonucunda geliştirilen ileri cerrahi robotu da Vinci teknolojisi Bursa Acıbadem Bursa Hastanesi’nde kullanılmaya başlandı. Bu yöntemde cerrah, konsolun başında, hasta ameliyat masasında; cerrah robota konsoldan komut veriyor, kolların ucu insan elinin hareket kabiliyetinden yüksek ve 540 derece dönebiliyor. Bu yöntem hastanın daha hızlı iyileşmesine olanak sağlıyor.

ROBOTİK CERRAHİ PEK ÇOK YARAR SAĞLIYOR

Bursa Acıbadem Hastanesi ve Başhekimi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nadir Şener, da Vinci’nin en önemli faydalarından birinin, operasyonun büyük bir kesi yerine birkaç santimlik deliklerden yapılması olduğunu belirtti. İyileşme sürecinin kısaldığını, kan kaybının büyük ölçüde azaldığını söyleyen Prof. Dr. Şener, robotun insan elinin bilek hareketlerini taklit edebildiğini ve hekimin kolaylıkla dikiş ve düğüm atmasına yardımcı olduğunu ifade etti.

‘Ameliyatı robot mu yapacak?’ gibi sorularla karşılaştıklarını belirten Prof. Dr. Şener, “Ameliyatı cerrah yapıyor ama robota komut veriyor, robot da bu komutu eş zamanlı olarak gerçekleştiriyor” dedi.

EN YAYGIN KULLANIMI ÜROLOJİDE

da Vinci robotik cerrahinin en yaygın kullanıldığı alanların başında üroloji geliyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Üroloji ve Böbrek Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Oktay, da Vinci’nin özellikle prostat kanseri ve prostatın tümüyle çıkarılması ameliyatlarında tercih edildiğini söyledi. Özellikle dikiş atılması gereken operasyonlarda, minik robot kollarının çok kullanışlı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Oktay, “Hassas operasyonların başarıyla tamamlanmasına olanak tanıyan da Vinci ile prostat, mesane ve böbrekte birçok ameliyat kolaylıkla yapılabilecek” dedi.

GENEL CERRAHİDE ROBOTİK CERRAHİ

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Zorluoğlu ise laparoskopik teknikle yapılan tüm ameliyatların robotik cerrahi yöntemle de yapılabildiğini, ancak robotun birçok açıdan daha üstün olduğunu belirtti. da Vinci’nin laparoskopiden çok daha üstün hale geleceğinin altını çizen Prof. Dr. Zorluoğlu, sistemde damarsal yapıların anjiyo benzeri ICG tekniği ile görüntülenebiliyor olmasının gerek safra yolları cerrahisinde gerek anostomoz cerrahisinde çok büyük avantajlar sağladığını sözlerine ekledi. Prof. Dr. Zorluoğlu, robotik cerrahi sistemin rektum cerrahisinde büyük avantajlar sunmasının yanında mide fıtığı, mide küçültme, mide ve kolon kanseri, fıtık, endokrin sistem cerrahisi ve safra kesesi başta olmak üzere hepatobiliyer cerrahinin de içinde olduğu geniş bir uygulama alanı olduğunu söyledi. Safra kesesi, kasık fıtığı ve bağırsak kanserine yönelik 3 başarılı robotik operasyon yaptıklarını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Zorluoğlu, bu sistemin iyi cerrahların başarılarını bir üst düzeye çıkaracağından emin olduğunu belirtti.

JİNEKOLOJİDE HIZLA YAYGINLAŞIYOR

Prof. Dr. Tufan Bilgin, dünyada ve ülkemizde kullanımı artan bu sistem sayesinde 1–2 santimlik küçük kesilerden karın boşluğuna girilebildiğini belirtirken, en karmaşık ameliyatların bile büyük bir hassasiyet ve kontrolle gerçekleştirilebildiğini söyledi. Prof. Dr. Bilgin, jinekolojide robotik cerrahinin en çok kullanıldığı alanlar arasında rahim ve rahim ağzı kanserleri, rahmin çıkarılması, büyük ve çok sayıda miyomların çıkarılması, sarkan rahmin yukarı asılması ile yumurtalık cerrahisinin yer aldığını belirtti.

KBB ve BAŞ-BOYUN AMELİYATINDA TEK BİR DELİK BİLE AÇILMIYOR

KBB Uzmanı Prof. Dr. Levent Erişen, gırtlak, yutak, dil ve bademcik ile ilgili iyi veya kötü huylu tümörlerin çıkarılmasına, ayrıca uyku apnesinde dil gövdesine ve köküne yönelik ameliyatların yapılmasına olanak tanıyan bu sistemle hastaların yaşadığı travmanın azaldığını ve konuşma, solunum, yutma fonksiyonlarını kısa sürede geri kazandıklarını vurguladı.

KALP AMELİYATLARININ ÇOĞUNDA KULLANILIYOR

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hayati Özkan da, koroner bypass ameliyatları, nitral kapağın bütün hastalıkları, tamiri ve değişimi ile kalbin ritim bozukluklarında da robotik cerrahiden faydalanıldığını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ