Binlerce öğrencinin ter döktüğü Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı, Bursa’da bir skandala sahne oldu. Sabiha Köstem Ortaokulu’nda, 27 Nisan Çarşamba günü yapılan TEOG Sınavı’nın soru kitapçıklarının kaybolması nedeniyle bir saat geç başladığı ortaya çıktı.
Türk Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, “Bursa’daki sınavların güvenirliği kalmamıştır” dedi. Bursa’da 8. sınıf öğrencilerinin girdiği TEOG Sınavı’nda akıllarda soru işareti bırakan bir olay yaşandı. Bursa merkez ve 17 ilçedeki 399 sınav merkezinde toplam 39 bin 219 öğrenci geleceği için sınava girdi. Sınav merkezlerinden biri olan Osmangazi Sabiha Köstem Ortaokulu’nda, 27 Nisan Çarşamba günü yapılan TEOG Sınavı’nın 09.00 yerine 1 saat gecikmeli olarak 10.00’da başladığı iddia edildi.
SORU KİTAPÇIKLARI KAYBOLDU
Okul yöneticileri sınavın bir saat geç başladığını doğruladı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne konuyla ilgili bilgi verdiklerini belirten yöneticiler, olayın sebebi hakkında açıklama yapmaktan kaçındı. İddiaya göre, TEOG Sınavı, soru kitapçıklarının içinde bulunduğu kutu kaybolduğu için geç başladı. Bu süre içinde soru kitapçıklarının nerede olduğu ise bilinmiyor. 27 Nisan Çarşamba günü Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavları yapıldı. Her bir sınavın süresi 40 dakika ve aralarında 20 dakikalık dinlenme süresi bulunuyor. Bu nedenle diğer okullarda sınav normal bitirme saati olan 11.20’de sona ererken, Sabiha Köstem Ortaokulu’nda saat 12.20’de sona ermiş oldu. Bu durum da “Sorular başkalarına aktarıldı mı?” sorusunu akıllara getirdi.
SINAVIN GÜVENİRLİĞİ KALMADI
Konuyla ilgili görüştüğümüz Türk Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, olayı skandal olarak nitelendirdi. Türkoğlu, “Söz konusu okulda sınavlar bir saat geç başlamıştır. Bu nedenle Bursa’daki sınavların güvenirliği kalmamış, sıhhati tartışılır hale gelmiştir” dedi. Gecikmeden dolayı kopya çekilmediğinin garanti edilemeyeceğini belirten Selçuk Türkoğlu, “Sınav kurallarına göre, 15 dakika geç kalan öğrenci sınava alınmazken, 1 saat geç başlanması kabul edilemez. 14-15 yaşında, zaten sınav stresi yaşayan öğrencilerimiz yaşanan gecikmeyle hem psikolojik hem de fizyolojik sıkıntı yaşamışlardır” diye konuştu. Adı geçen okulda sınava giren öğrencilerin dezavantajlı bir duruma düştüğünün altını çizen Türkoğlu, “Bursa İl Milli Eğitim yönetiminin liyakat sorunu apaçık görülmektedir. Sorumluların bir an önce hesap vermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.