Konu meclise kadar yansırken, ölümlerin sebebi hala net olarak bilinmiyor. Tabiat fotoğrafçısı Alper Tüydeş ve Balıkesir Meclis Üyesi Selim Panç, söz konusu ölümlerin sebebi olarak iddia edilen Susurluk Şeker Fabrikası’nda incelemelerde bulundu.
Fabrika Müdürü ve Teknik Müdür ile görüşen Tüydeş ve Panç fabrikanın tüm arıtma ve giderlerini yerinde inceledi. Tüydeş yaptığı açıklamada, ‘’Evet yıllardır böyle bir şüphe vardı. Her ölümden bu fabrika sorumlu tutuluyordu. Geldik inceledik. Zaten bu haberlerin ardından sayısız kontrol geçirmişler. Ve hepsi temiz çıkmış. Onlar da çok üzgün. Böyle bir olayla anılmaktan yorulmuşlar. Kostik kullanmadıklarını söylediler. Bunun yanı sıra söz konusu dereye bir giderlerinin kesinlikle olmadığını ifade ettiler. Bizler de fabrikayı en ince ayrıntısına kadar gezme şansı bulduk. Elbette kesin bir dille konuşamayız. Ancak görünen, bu ölümlerin Susurluk Şeker Fabrikası ile alakası olmadığı’’ dedi.
Selim Panç ise, ‘’Yıllardır çevre çiftçisi için son derece faydalı işler yapmış başarılı bir işletme. Bizler üzüm yemek için buradayız, bağcıyı taşlamak için değil. Kulaktan dolma iddiaların açıklığa kavuşması için randevu talep ettik. Sağolsunlar kabul ettiler. Ve fabrikayı gezdik. Görünen o ki balık ölümlerinde bilmediğimiz bir etken var. Bizler konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Bu noktada bölge sakinlerine büyük görev düştüğünü ilave eden Tüydeş, “Olumsuz bir durum gördükleri, hatta sezdikleri anda 181’i arasınlar. Bulundukları belediyelere, ilçe tarım müdürlüklerine haber verebilirler. Hiçbiri olmaz ise jandarmayı arasınlar. Bu ölümlerle ilgili anında müdahale çok önemli. Balıklar zehirlendikten günler sonra harekete geçilmesi bir sonuç çıkartmıyor. Zaman analizlerin doğru çıkması açısından çok önemli” dedi.
İHA