USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

"Bursalı çocukların yüzde onu astım"

Bursa.com’a konuşan Uzm. Dr. Orhan Sevinç  Cura, Bursalı çocuklarda en sık görülen hastalığın astım olduğunu söyledi.

05-12-2017 13:51
Google News

Mustafa Emre ÖZGEN / bursa.com

Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı, Dr. Orhan Sevinç Cura, kış aylarında çocukları kat kat giydirmeye gerek olmadığını söyleyerek, bu sefer de pişik ve isilik gibi olumsuzlukların ortaya çıkabileceğini söylüyor. Cura, özellikle beslenme ve temizliğe dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Ailelerin günümüzde oldukça bilinçlendiğini belirten Dr. Cura, annelerin çocuklarına karşı olan ilgilerini farklı ve önemli bir his olarak değerlendiriyor. “Yaşınız kaç olursa olsun anneniz sizin için endişelenir” diyen Cura, “bizler de doktorlar olarak annelerin endişelerini paylaşıyor ve onları rahatlatmaya çalışıyoruz” diyor.

“ANNE BABALAR ARTIK BİLİNÇLİ”

Aileler çocuk bakımında bilinçli mi? Son yıllarda ailelerin yaklaşımında değişiklik oldu mu?

Özellikle günümüzün anne ve babaları çok bilinçliler. Google’da cevabını bulamadık deyip bize soruyorlar. Annelerin duygularını anlamak zorundayız. Onlara verilen farklı bir hissiyat. Anne, yaşınız kaç olursa olsun sizin için endişelenen kişidir. Anne sizi hayatı boyunca şartsız seven tek kişidir. Babalık öğrenilen bir şey, yaşarken öğrniyorsunuz. Annelik kadında içgüdüsel olarak vardır. Telefonla veya bizzat çocuğunu getirerek kaygısını paylaşan anneye normal olanı ve hastalık bulgularını anlatıp rahatlatıyoruz. Yirmi dört  saat bana ulaşabileceğini bilmek anneye “endişenizi paylaşıyorum meraklanmayın” duygusunu veriyor.

Cep telefonunuz hep açık mı diye soranlara deneyince göreceksiniz diyorum. Hatta bir hastam sabah beşte aradı, çocuğumun ateşi var ne yapalım diyor. Tarif ettim yapacaklarını ve sabah da bir hastaneye gitmesini istedim. Olur mu size gelicem başka yere gitmem diye tutturdu. Kendilerine yurtdışında olduğumu anlatmam bayağı uzun sürmüştü. Cep telefonunu nadiren suistimal edenler de oluyor tabii ki ama ihtiyacı olan bir anne bizim için çok önemli. Düşünün ki havale geçiren çocuğun annesine doğru müdahale ile işe faydalı olduğumuzu gördük. Şimdi 3 yaşına gelen o hastamı sağlıklı gördükçe mutlu oluyorum.

“BİR YAŞINDAN KÜÇÜKSE BUNLARI YEDİRMEYİN”

Aileler, çocukların beslenmesine dikkat ediyor mu?

Beslenmeye aşırı dikkat ediyorlar, hatta çocuklara gece yatarken bile bir şeyler yediriyorlar. Oysa bir yaşından sonra gece beslenmesi önermiyoruz. Çocuğun beslenmesi yaşından sonra bizler gibi 3 ana öğün belki bir ara öğün diyoruz.

Çocuğun bir yaşı dolana kadar yasak olan 6 adet besin var. Bunlar çilek, patlıcan, süt, yumurtanın beyazı , kakao ve bal. Bunlardan yumurta beyazı iyi sindirilemediği ve sorunlu proteine dönüşebildiği için önermiyoruz,diğer beş gıda ise ciddi alerjik reaksiyon yapabilir.

Şekerli hazır gıdalar çocukların gelişimine nasıl etki ediyor?

Şeker çocuklar için de zararlı. Özellikle obezite, tokluk hissi yaratıp normal beslenmeye engel olması, lif yeterli değilse kabızlık olması, nihayetinde iştahsızlık  ve gelişme geriliği sık hastalanmaya sebep olacaktır. Bu nedenle basit şeker içeren gıdalar, hazır meyve sularını önermiyoruz.

“ÇOCUKLARI KAT KAT GİYDİRMEYE GEREK YOK”

Çocuklarda mevsimlere göre nasıl giysiler tercih edilmeli? Kışın çocuklar kat kat ve kalın giydirmek doğru mu?

Çocukların giyimi anneninkinin bir kat fazla olsa yeterlidir. Oda ısısı 22-24 arası odanın nemi yüzde 45-50 arası tutulmalı, çocuk terliyor ise daha ince giydirilmeye dikkat edilmelidir. Çocuklar kat kat giyindirildiği için bize pişik ve isilik ile müracaat çok fazla olmaktadır.

Çocuklar özellikle soğuk günlerde neler tüketmeli?

Kışın kahvaltıda muhakkak peynir,yumurta tüketimi olmalı. Yedi ayından büyükse 50 ml ev yapımı kefir hergün tüketilmelidir. Meyve olarak 6 ay bitiminde avokado 8 ay bitiminde un şekline getirilmiş ceviz takviyesi öneriyoruz. D vitamini kullanımı 2 yaşına kadar devam etmeli, omega 3, 6 ayın üstüne takviye edilmelidir.

“BURSALI ÇOCUKLARDA ASTIM YAYGIN…”

Yerele gelirsek, Bursa’da çocuklarda en sık görülen hastalık nedir?

Kentimiz’de en sık gördüğümüz kronik çocuk hastalığı astım. Astım sıklığı ülkemizde  % 6-10 civarındadır. Çocukluk çağında okul kaybı ve hastane yatışlarının önemli bir sebebidir. Astımlı hastalar genellikle aralıklı olarak ortaya çıkan hırıltı, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, sadece öksürük gibi şikayetler ile doktora başvururlar.  Genellikle bu şikayetler bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben başlar. Bunun dışında 6 yaşından büyük çocuklarda solunum fonksiyon testleri (akciğer kapasitesini ölçen testler) tanıda yardımcıdır. Allerjinin varlığına ilişkin testler de yapılabilir fakat allerjisi olmadan da benzeri şikayetleri olan çocuklar vardır. Fakat altta yatan allerjik bir zemin var ise çocukların  daha yakından takip edilmesi gerekir.

Hangi çocuklar ileride astım gelişimi açısından riskli?

Okul öncesi  dönemde çocuklar yılda 5-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu  geçirebilir. Bazı çocuklarda hava yolları daha hassastır ve genellikle üst solunum yolları enfeksyonunu takiben hırıltı nefes darlığı, uzamış öksürük gibi şikayetler ile doktora başvururlar. Okul öncesi dönemde çocukların nerede ise % 50'sinde buna benzer şikayetler görülebilir. Bu çocukların önemli bir kısmı büyüdükçe bu şikayetler azalır ve ortadan kaybolur ama bir kısmında şikayetler daha ileriki yıllara kadar devam eder ve astım tanısı alırlar. Hangi çocukların iyileşeceğini ya da hangi çocukların hayatlarının ileriki yıllarına kadar şikayetlerin devam edeceği ya da astım tanısı alacağını önceden kesin olarak mümkün değildir.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ