Küresel Fuar Acentesi ve Uluslararası Rekabeti Geliştirme Projesi (Ur-Ge) kapsamında Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenen Tekno Frontier 2017 Fuarı’nı yakından inceleyen BTSO üyeleri Japonya’nın dünya devi firmalarıyla işbirliği masasında buluştu.
Küresel Fuar Acentesi ve Ur-Ge projeleri ile bugüne kadar 4 bini aşkın iş dünyası temsilcisini 100’ün üzerinde iş gezisi ile buluşturan BTSO üye firmalarının ihracatına önemli bir katkı sunuyor. Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Gürses, Şükrü Çekmişoğlu ve Nuri Körüstan başkanlığındaki makine sektörünün önemli temsilcilerinin yer aldığı 90 kişilik heyet, ileri teknolojili ürünlerin üretimi konusunda uzmanlaşan Japonya’da sektörlerindeki son gelişmeleri yakından takip etme fırsatı yakaladı.
Ekonomi Bakanlığı ve KOSGEB’in destekleriyle Tokyo’da düzenlenen Tekno Frontier Fuarı’na katılan Bursalı firmalar makine ve elektronik sektöründe dünyada söz sahibi olan firmaların stantlarını inceleyerek görüşmeler gerçekleştirdi. BTSO tarafından rekabet öncesi firmalar arasındaki iş birliği kültürünün geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilen kümelenme gruplarından birisi olan Makine Kümelenmesi üyeleri de sektörün bu önemli fuarında yerini aldı. Kümelenme üyesi 14 firma temsilcisinin de katıldığı etkinliklerde Bursalı firmalar makine sektöründe sahip oldukları potansiyeli sektörün bu önemli buluşmasında göstermiş oldu.
YENİ TİCARET KÖPRÜLERİ KURMAK İSTİYORUZ
BTSO olarak üyelerinin ihracat odaklı büyümesi hedefi ile önemli çalışmalara imza attıklarını hatırlatan Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Gürses, “Geçtiğimiz yıl Bursa’dan Japonya’ya yaptığımız ihracat 22 milyon dolar seviyesindeyken ithalatımız ise 100 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kentimizden Japonya’ya ihracat yapan 87 firmamız bulunuyor. Çoğunlukla ileri teknoloji ürünlerini ithal ettiğimiz Japonya ile ihracatımızı yeterli bulmuyoruz. Bu iş gezimizdeki en büyük amacımız Türkiye’nin üretim üssü konumundaki kentimiz ile Tokyo arasında yeni ticaret köprüleri kurarak kentimizin ihracatına katkı sağlamak” diye konuştu.
BURSALI FİRMALAR JAPON TEKNOLOJİ DEVLERİYLE İŞBİRLİĞİ MASASINDA BULUŞTU
İş Gezisi kapsamında BTSO öncülüğünde Japonya Dış Ticaret Teşkilatı (JETRO), MÜSİAD Japonya Şubesi ve Japonya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde düzenlenen ikili iş görüşmelerinde Bursalı firmalar, Japonya’nın teknoloji devleriyle aynı masada buluştu. Aralarında Toyota, Mitsubishi, Konica Minolta, Toshiba ve Hitachi gibi 40’ı aşkın uluslararası firmanın yer aldığı ikili iş görüşmelerinde yeni işbirliklerinin de temelleri atıldı. Firmaların yoğun katılım sağladığı görüşmeler öncesinde katılımcılara Bursa ekonomisi ve yatırım fırsatları hakkında bilgiler aktarıldı.
İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARETİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ
Japonya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Türkiye ile Japonya arasındaki ticaretin geliştirilmesi için çalıştıklarını ifade eden Uluslararası İlişkiler Bölümü Yöneticisi Kazuo Nishitani, “İki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi açısından bu gibi etkinliklerin büyük bir önem arz ettiğini düşünüyorum. Japonya Ticaret ve Sanayi Odası olarak 550 yerel odayı temsil ediyoruz. Toplamda 1 milyon 250 bin üyemiz bulunuyor. 15 yıldır istikrarlı bir büyüme içerisinde olan Türkiye; Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan önemli bir ulaşım noktası. Bizler bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Türkiye’deki cazip yatırım imkanlarını anlatmayı sürdüreceğiz” dedi.
KÜMELENME GRUPLARI FİRMALARIN İHRACATINA KATKI SUNUYOR
Bursa’nın özellikle otomotiv, makine imalatı, tekstil ve gıda sektörlerinde önemli bir güce sahip olduğunu belirten BTSO kümelenme koordinatörü Mustafa Hatipoğlu, “Bursa Ticaret ve Sanayi Odamız kümelenme çalışmalarına büyük bir önem veriyor. Devletimizin kümelenme yoluyla ihracatın artırılması noktasında sağladığı desteklerden üyelerimiz aktif bir şekilde faydalanıyor. Makine kümelenme grubumuz da bu anlamda Tokyo’da gerçekleştirdiğimiz etkinliklerimize katılım sağladı” diye konuştu.
Tokyo temasları kapsamında Bursalı firmalar ayrıca makine araçları endüstrisinin gelişiminde öncü bir rol oynayan Yamazaki Mazak firmasının üretim tesislerini yakından inceleyerek firma yetkililerinden üretim süreçleri hakkında bilgi alacak.