USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bursa'nın değerine değer katan eserler...

Bursa Büyükşehir Belediyesi 1 buçuk sene önce bünyesine kattığı Yersel Lazer Tarama Ölçü Cihazı ile geçmişle gelecek arasındaki kültürü akıllı noktalarla birleştiriyor.

Bursa'nın değerine değer katan eserler...
09-06-2016 12:57
Google News

Bursa Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı Harita Şube Müdürlüğü tarafından alınan Yerel Lazer Tarama Ölçü Cihazı, taradığı eserin boyutuna göre milyonlarca hatta milyarlarca koordinatlı akıllı nokta üreterek, eseri adeta nokta bulutu haline getiriyor. Nokta bulutu olan ölçüler, bir fotoğraf çekimi gibi çıkarak, eserlerin restorasyon işlerinde hem zaman hem de insan gücü bakımından çift kat fayda sağlıyor.

Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık gibi tarihi mekanlarını yeniden ayağa kaldırıp UNESCO kültürel miras listesine sokmayı başaran Büyükşehir Belediyesi, Bursa'nın değerine değer katan eserlerin en hızlı ve en doğru şekilde ölçerek kayıt altına alınması ve restorasyonlarının tamamlanması amacıyla, son teknoloji Yersel Lazer Tarama Ölçü Cihazını bünyesine kattı. Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı Harita Şube Müdürlüğü tarafından 1 buçuk sene önce yurt dışından ithal edilen Yersel Lazer Tarama Ölçü Cihazı, taradığı eserin boyutuna göre milyonlarca hatta milyarlarca koordinatlı diğer deyişle akıllı nokta üreterek, eseri adeta nokta bulutu haline getiriyor. Dış mekanlarda olduğu gibi, iç mekanlarda da aynı kabiliyeti gösteren cihazın, bilgisayar yazılımı ile ölçü datalarının değerlendirilmesi sonucunda ortaya çıkardığı nokta bulutu bir fotoğraf karesiymiş gibi ortaya çıkıp, projelerin üç boyutlu verilerini hazırlamada fayda sağlıyor.

TİMSAH ARENA BİR MİLYAR 300 MİLYON NOKTADAN OLUŞUYOR

Bugüne kadar 30'a yakın eserin 3 boyutlu verisinin Yersel Lazer Tarama Ölçü Cihazı ile hazırlandığını belirten Harita Mühendisi Gürkan Kanbir, Türkiye’de çok az sayıda belediyenin envanterinde bulunan cihazın Bursa Ulucami ile Bursa Büyükşehir Belediye Stadyumu'nun yapımı sırasında da kullanıldığını söyledi. Kanbir, "Fotoğraf karesi gibi görünen Ulucami'de tarama sonucu alınan akıllı nokta sayısı iki milyar adeti bulurken, Büyükşehir Stadyumu'nda alınan akıllı nokta sayısı 1 milyar 300 milyon adeti bulmuştur. Akıllı cihaz sayesinde Tarihi Belediye hizmet binası ölçü işini bir günde, Ulucami lazer tarama ölçü işi yedi günde, bilgisayar değerlendirmesi de 7 gün, toplam 15 günde, yeni Bursa Büyükşehir Stadyumu iç saha ölçü işini bir günde bitirildiği göz önüne alındığında, zamandan sağlanan tasarruf çok büyüktür. Ölçü sonucunun ise 1 veya 2 santimetre arasında kapanıyor olması, ölçü doğruluğunun yüksekliğini ortaya koymaktadır. Yaklaşık 300 bin lira değerindeki teknoloji harikası cihaz, bir Ulucami işinde parasını amorti etmiştir” dedi.

İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ