USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bursa'ya dünya çapında tarım müzesi

Tarih başkenti Bursa’yı, müzecilik anlamında da öncü bir kent haline getiren Büyükşehir Belediyesi, işadamı İhsan Gür’ün bağışladığı binlerce parça tarımsal alet ve ekipmanın yer alacağı müzeyi kente kazandırmak için çalışmalara hız verdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bugüne kadar gezdiği tarım müzelerine kıyasla ellerinde 3-4 müze kuracak kadar fazla eser olduğunu belirterek, Tarım Müzesi’ne katkıları nedeniyle işadamı İhsan Gür’e teşekkür etti. Anadolu’nun farklı illeri ve yurt dışından gelen bu eserleri daha önceleri bir kuruma teslim etmek istediğini ancak kimsenin sahip çıkmadığını dile getiren İhsan Gür, bu eserlere sahip çıkan Başkan Altepe’ye teşekkür etti.

Bursa'ya dünya çapında tarım müzesi
04-09-2016 16:25
Google News

8500 yıllık arkeolojik dönemden 2300 yıllık Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara kadar her alanda tarihi miras çalışmalarını hız kesmeden sürdüren Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda Bursa’yı müzeler şehri haline getiriyor. Karagöz Müzesi ve Kent Müzesi’nin ardından hizmete açılan Tekstil Sanayi Müzesi, Enerji Müzesi, İpek Müzesi, Göç Tarihi Müzesi, Kılıç Kalkan Müzesi ile bu alanda diğer kentlere danışmanlık hizmeti de veren Büyükşehir Belediyesi, kırsal kültürü de gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Tarım Müzesi kurulması yolunda önemli bir adım attı. Tarım Müzesi ile ilgili proje çalışmaları tamamlanırken, inşaata başlamak için gün sayan Büyükşehir Belediyesi’ne bu konuda en büyük destek ise işadamı İhsan Gür’den geldi. Ata sporu yağlı güreşe olan merakı ve hakemlik yapması aynı zamanda rahvan atçılıkla ilgili derneklerde yöneticilik yapması nedeniyle Türkiye’nin bir yanını gezme imkanı bulan Gür, Anadolu’nun farklı illerinden ve yurt dışından büyük kısmı hediye olarak kendisine verilen binlerce tarımsal alet ve ekipmanı bu müzeye bağışladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, beraberindeki Kültür Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas ve Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez ile birlikte İhsan Gür’ün tarım aletlerini sergilediği alanı gezdi.

DÜNYA ÇAPINDA BİR MÜZE OLACAK

Başkan Altepe, at arabalarından koşum takımlarına, hayvan çanlarından toprak sürme aletlerine kadar binlerce parçayı hayranlıkla inceleyen Başkan Altepe, bugüne kadar birçok tarım müzesi gezdiğini, bu kadar parça eseri bir arada hiç görmediğini söyledi. İnsan Gür taraftan yıllardır toplanan ve tarım kültürüne ışık tutacak eserlerle mevcut müzelerden 3-4 kat büyüklükte bir müze kurulabileceğini dile getiren Başkan Altepe, “Göreve geldiğimizde Büyükşehir Belediyesi’ne ait 4 müze vardı. Şuanda 15 müzemiz bulunuyor. Dönem sonunda inşallah 25 müzemiz olacak. Hem ülkemiz hem de Bursa’mız için tarım ve kırsal kültür büyük önem taşıyor. Bursa ve civarındaki verimli topraklarda 8 bin yıldır tarım yapıldığı biliyor. Bu değerimizi en iyi anlatacak ürünlerin hepsi burada. Tarım ve kırsal kültürümüzü müze ile gelecek kuşaklara aktarmak için önümüzdeki günlerde müzenin inşaatına da başlayacağız. Tarım kültürünü yaşatan dünya çapında bir müzemiz olacak. Müze ile İhsan Gür ismini de yaşatmış olacağız” diye konuştu.

KİMSE SAHİP ÇIKMADI

Topladığı tarımsal alet ve ekipmanları sergilediği İhsaniye’deki yerin 1970’li yıllarda çiftçilik yaptığı çiftliği olduğunu hatırlatan İhsan Gür ise, köylerle bağlantısı, muhtarlarla iyi ilişkileri, güreş hakimliği ve rahvan atçılık nedeniyle gezdiği illerdeki ilişkileri sonucu bu aletlerin yüzde 90’ının kendisine hediye edildiğini söyledi. Bu eserleri Bursa’ya hediye etmek için daha önce de çağrıda bulunduğunu ancak kimsenin sahip çıkmadığını ifade eden Gür, “Geçmişini bilmeyen milletin geleceği olmaz. Türk’ün geçmişini en iyi anlatan eserler burada. Tarihe olan ilgisi nedeniyle sağ olsun başkanımız bunlara da sahip çıktı. Allah ondan razı olsun. Tüm bu eserleri seve seve Bursa’ya hediye edeceğim” dedi.

İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ