USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yerel Haberler

Bursa'ya hızlı tren hayal mi oldu?

Bursa, Yüksek Hızlı Trene (YHT) kavuşmak için daha çok bekleyecek gibi görünüyor. Beş yıl önce temeli atılan ve Bursalılara müjdelenen YHT projesi kilitlendi.

Bursa'ya hızlı tren hayal mi oldu?
29-06-2017 20:40
Google News

Mustafa Emre ÖZGEN / bursa.com

Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin temeli 2012 yılının Aralık ayında atılmıştı. Temel atma törenine dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dönemin Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile çok sayıda bürokrat katılmıştı.

Bursa - Mudanya hattının kapanmasıyla 1953'ten beri demiryolu ulaşımından mahrum olan Bursa'da saatte 250 kilometre hıza uygun inşa edilecek hat, Ankara-Bursa ve Bursa-İstanbul arası seyahat süresini 2 saat 15 dakikaya indirecekti.

BURSA'YA VERİLEN "YHT" SÖZÜ

Dönemin Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman, Bursa Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın 250 kilometre hıza uygun son teknolojik sistemlerle donatılmış olarak inşa edileceğini belirterek, Bursa'nın 59 yıllık demir yolu hasretini, daha da ileri giderek, yüksek hızlı trenle dindirmek için ilk adımın atıldığını söylemişti. 1891 yılında Bursa-Mudanya Hattı'nın açılmasıyla trene kavuşan Bursa'nın, 1953 yılında yolun kapatılmasıyla bu imkandan mahrum kaldığını belirten Karaman, ''Bursa bugün ise yüksek hızlı trene kavuşmak için gün saymaya başlıyor'' şeklinde konuşmuştu. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de YHT'nin 2016 yılında ilk seferine çıkacağını dile getirmişti. O dönem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevinde olan Başbakan Binali Yıldırım ise, Bursa'ya trenin 30 yıllık bir vaat olduğunu, değişen 11 hükümet ve 23 bakana rağmen projenin hayata geçmediğini, ihmal edilen sorun ve yatırımları ele alarak hizmete dönüştürdüklerini söylemişti.

Son olarak 16 Nisan referandumu öncesi gerçekleştirdiği Bursa programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gecikmiş olan YHT için net bir tarih vermese de "inşası süren Bursa-Bilecik Hızlı Tren Projesi tamamlandığında Ankara'ya da İstanbul'a da Konya'ya da 2 saat 154 dakika içerisinde ulaşmak mümkün olacak" demişti.

PEKİ TREN HAYAL Mİ OLDU?

Tüm bu gelişmeler bir yana, bir buçuk yıl önce hizmete girmesi gereken YHT'nin ne zaman çalışmaya başlayacağı merak konusu olmaya devam ediyor. Herhangi bir yetkili kuruluştan resmi açıklama yapılmadığı gibi hükümet kanadından da çalışmaların tamamlanması için net tarih verilmiyor.

Konuyla ilgili kulağına gelenleri okurlarıyla paylaşan Olay Gazetesi yazarı Ahmet Emin Yılmaz'ın aktardıklarına göre trenin Bursa'ya gelmesi için daha çok yol kat edilmesi gerekiyor.

PROJE SAYIŞTAYA TAKILDI

Yılmaz'ın köşesinde aktardıklarına göre YHT projesi Sayıştay'a takıldı. İhale sürecinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle maliyeti sonradan yükselen proje, TCDD Teftiş Kurulu tarafından soruşturmaya uğradı. Hattın %13'ü için, tüm projeye ayrılan paranın %96'sı harcanınca da Sayıştay devreye girerek TCDD'ye iki kez uyarı verdi.

Yılmaz'ın yazısında önemli noktalar şöyle;

“Bursa’yı Bilecik üzerinden Ankara-İstanbul hızlı tren hattına bağlayacak projenin Bursa-Yenişehir arasındaki bölümü 2011 yılında yaklaşık 400 milyon liraya ihale edildi. Konuştuğum kişilerin aktardıklarına göre, ihale öncesi yapılması gereken zemin etütleri yapılmadan ihaleye çıkıldı. Bursa-Yenişehir arasındaki 55 kilometrelik hat güzergahının yarıdan fazlası değişti. Böyle olunca, hat yapılamadan, hatta tüneller bitmeden ayrılan paranın yüzde 96’sı bitti. Kağıt üzerinde yüzde 13’ünün tamamlandığı görülüyor, ama ortada bir şey yok. Maliyetlerin artması ve paranın bitmesi nedeniyle Sayıştay denetçileri uyarınca TCDD Teftiş Kurulu soruşturma başlattı. İşte o soruşturma henüz bitmediği için şu anda Bursa’nın hızlı tren projesi beklemeye girdi.

Yılmaz'a göre umudu kesmek doğru değil ama biraz daha beklenmesi gerekiyor.

HEDEF YILLAR ISKALANDI

Öte yandan Yeni Dönem Gazetesi yazarlarından Turgay Akbulut ise YHT projesinin 2009 yılında dillendirilmeye başlandığını hatırlatarak Bursa için hedef yıllar 2016 ve 2017'nin ıskalandığını söyledi. Akbulut köşesinde "Bir ara 2018’i öne sürdüler ama o tarihe de yetişmeyeceğini anlamış olacaklar ki Bursa’nın YHT ile buluşmasını 2020 olarak revize ettiler sonradan!" şeklinde yazdı.

Akbulut'un yazısından ise öne çıkan başlıklar şöyle; "Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan birkaç gün önce, Ankara-Kırıkkale-Yozgat-Sivas YHT hattının 2018, Ankara-Afyonkarahisar-Uşak-Manisa-İzmir YHT hattının ise 2019 yılında tamamlanacağını açıkladı. 2016 dersin 2017 olur. 2017 dersin hadi 2019 olur. Ama 2023 olmaz. Olursa eğer bu işte bir ciddiyetsizlik, ilgisizlik var demektir! Hızlı tren Ankara’dan İstanbul’a, İzmir’e gidiyor da Bursa’ya gelemiyorsa şehir olarak sahipsiziz demektir!"

DEMİRYOLU GEMLİK'E BAĞLANMAYACAK

Akbulut yazısının devamında hattın otoyola paralel şekilde Terminal’in arkasından geçeceğini, Geçit’te de durağı olacağını, fakat Gemlik'e bağlantısı olmayacağını öğrendiğinİ söylüyor. Bursa - Yenişehir hattında problem yaşanmadığını belirten Akbulut, Yenişehir Bilecik hattının henüz ihaleye çıkmadığını, yaklaşık 80 kilometrelik bu hattın tamamlanmasının beş yılı bulacağını, neredeyse 2023 yılını bulacağını belirtiyor.

Tüm bu gelişmeleri bir kenara koyduğumuzda, Geçtiğimiz yıl hızlı trene kavuşması planlanan Bursa'nın projede yer alan aksaklıklar ve mali olumsuzluklar nedeniyle bir süre daha beklemesi gerektiği ortaya çıkıyor. Bursalılar Ankara'ya iki buçuk saatte gitmek için beş yıl mı bekleyecek yoksa daha kısa sürede proje tamamlanacak mı, önümüzdeki dönemde öğreneceğiz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ