Müzekker SUBAŞI/BURSA.COM
Son günlerde Bursa ve ilçelerinden ortaya çıkan çöp evler şaşırtmaya devam ediyor. Belediye ekipleri tarafından kamyonlarla boşaltılan çöp evlerini oluşturan ev sahiplerinin, çevresi tarafından unutulduğu için patolojik biriktirme hastalığına yakalanmış olunabileceği belirtildi. Bursa Özel Hayat Hastanesi hekimlerinden Uzm. Klinik Psikolog Dilek Kaymak Kısaer, “Dispozofobi kompulsif (takıntı) ya da patolojik biriktirme hastalığı olarak adlandırılır. Hastalık büyük genellikle eski dergileri, kitapları, faturaları, not tutulmuş ya da liste yapılmış notları atamama şeklinde başlar” dedi.
Bu hastalığa yakalamış kişilerin dağınık, kokma ve hijyen problemleri yaşamaları, değersiz ve kullanılmış eşyaların takıntılı bir biçimde biriktirilmesi, sosyal görevlerini, ödevlerini öteleme veya yapmama, çok kısıtlı bir sosyal çevre alanlarının olması kendi yarattığı kaosun baskısı altında çaresizlik içinde kalma gibi semptomlar sık sık görüldüğünü ifade eden Dilek Kaymak Kısaer, “Bu kişilerin psikolojik durumuna baktığımızda kullanılmış ve kullanılmamış olanı ayırt etme yetisi ve eşyaların gerçek değerini bilme ölçütü yok olmuştur. Planlı ve amacına uygun bir şekilde günlük hayatlarını idare etmek adına kendilerini harekete geçiremeyen bir hale dönüştürürler. En ekstrem durum evin bütün büyük oranlarına ayak basamayacak kadar çöp, gazete ve torbalar ile dolmuş olmasıdır” diye konuştu.
Kısaer, biriktirme hastalığının başlıca nedenlerinden birinin yatkınlıktan dolayı bu durum olabileceğini belirterek, “Bunun yanı sıra kişide terk edilme korkusu, kaybetme korkusu da hastalığının başlıca nedenleri olarak gösterilir” dedi.
Kişinin izole bir sosyal hayatında az da olsa güzel anılarının olması ve bu güzel hatırlardan kopmama isteği sonucunda eşyalara fazladan bağlı kalma durumu olabileceğini önemle altını çizen Kısaer, “Kişinin arkadaşları tarafından çok aranmaması, hatırlanmaması bunun sonucunda kişinin eşyalara tutunması ve yaşlı kişilerde yalnızlık duygusu içinde görülebilir” ifadelerini kullandı.
Hastalığın travma sonrasında ve cimrilik huyundan da oluşabileceğini belirten Uzm. Klinik Psikolog Dilek Kayma Kısaer, “Dürtü kontrol bozukluğu ya da tik bozukluğu gibi nöropsikiyatrik bozukluğu olan insanlarda görülebilir” dedi.