USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Bursa’da mali müşavirlere siber güvenlik eğitimi

Bursa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) son zamanlarda artış gösteren bilgisayar korsanlarına karşılık üyelerine “Mali Müşavirlik Ofislerine Siber Güvenlik ve Yedekleme Çözümleri” konulu bir eğitim verdi.

Bursa’da mali müşavirlere siber güvenlik eğitimi
13-07-2017 14:27
Google News

Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’nde (BAOB) bulunan BSMMMO konferans salonunda düzenlenen “Mali Müşavirlik Ofislerine Siber Güvenlik ve Yedekleme Çözümleri”  eğitimini alanında uzman olan Bursa Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden Barış Şahin ve Çapan Bilgin ile ForDefence Genel Müdürü Mustafa Sansar ve EDM Bilişim Genel Müdürü Özcan Ermiş tarafından verildi.

Seminer öncesinde oda üyelerine seslenen BSMMMO Başkan Yardımcısı Ömer İşçi, “Teknolojinin gelişimiyle birlikte bilişim sistemleri hayatımızın hemen hemen alanına girmiş bulunmaktadır. Yeni suç tipleri ortaya çıkmakta, suçlular ayak uydurarak yasa dışı faaliyetlerini sürdürmektedirler. Günümüzde gerek bireyler gerek kurumlar gerekse devletler her geçen gün daha karmaşık ve çok boyutlu hale gelen siber tehditlere açık durumdadır. 10 bini aşkın korsanlarla karşı karşıya gelmekteyiz, Bilgisayarlarımıza bulaşan virüsler, datalarımıza erişimler ve dolandırıcılık gibi birçok tehditle karşılaşıyoruz. Bunun önüne geçmek için sistemlerimizin güvenliğini ve gizliliğinin korunması gerekmektedir.  Bu korunmasıyla birlikte teknik alt yapı dünyada yüzde yüz olmadığı için yedekleme çözümlerine de ihtiyacımız vardır” dedi.

HEKIRLAR PARAYI ÇEKEBİLİR

Seminerde sözü ilk alan EDM Bilişim Genel Müdürü Özcan Ermiş bilgi güvenliğinin hayati önem taşıdığını belirterek, “1990’lı yıllarda bilgi güvenliği denildiğinde en iyi bilgisayar kapalı bilgisayar denilirdi. Ama kapalı bilgisayar bizim işimize yaramaz. Bu nedenle bilgi güvenliği işlerin bilgisayarlara dayanmasıyla birlikte önem kazandı.Bilgisayar kullanırken güvenliğini almak zorunluluk.. En başında evinizde veya işyerinizde kullandığını kablosuz ağın şifresi boşsa ya da çok kolaysa heklenmeye mahkum olursunuz. Bir sabah siber suçlarla mücadele ekipleri yanınıza gelebilir ve bu ip numarasından cumhurbaşkanına hakaret edilmiş diyerek sizleri gözaltına alabilir. Çünkü o ip’den girildiği için yapılan da kanuna uygundur. Tüm bilgisayarlarınıza el koyulabilir. Sizler muhasebeciler paranın nasıl yönetileceğini bilir. Dolayısıyla bunu hekırlar da bilir. Burada sorun tehtid edilen direkt siz olursunuz. Sizin paranızı alırlar ve daha sonra şantaj yaparlar. 300 bin,500 bin dolar gibi paralar isterler. Ayrıca başınız devletle de belaya girer çünkü para ortada yoktur. Aslında en önemlisi bu durum kurumun itibarını zedeler. Parayla geri alınamayacak şey de itibardır. Ne kadar çok güvenlik önlemi alırsanız alın size telefon faturası gibi mailler göndererek bilgilerinizi ele geçirebilirler. Bu nedenle neleri tıkladığımıza dikkat etmemiz gerekebilir. Eğitim de önemli. Sizin işe aldığınız bir temizlik görevlisi sunucunuzun fişini farkında olmadan çekebilir ve tüm verileriniz silinebilir. Tüm bu durumlara karşı bilgi güvenliği alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

HER ŞEY SİBER ŞUÇ DEĞİLDİR

Bursa Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele uzmanı Barış Şahin de, “Siber şuç kavramı son 15 senede Türkiye’de benimsendi. Her şey siber suç değildir. En çok da Facebook’tan bana hakaret etti şeklinde şikayetler geliyor. Bu bir siber şuç değildir. Bir suçun siber suç olması için Türk Ceza Kanunu’nda yer alması gerekiyor. Bilişim sisteminizi bozma, yok etme, takip etme gibi işlemleri yapması gerekiyor. Bilişim dünyanın her yerinde çok gelişti. Günün her alanında kullanılıyor. Özellikle internetten hakaret, dolandırıcılık gibi konularda bizlere şikayetler geliyor. Bu konularda tahkikatı yürüten birimlere biz sadece şüphelinin yakalanması için destek veriyoruz” dedi.

ŞİFRELERİNİZ ZOR OLSUN

Bursa Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele uzmanı Çapan Bilgin ise,”Uzaktan erişim olan bilgisayarlara 1-2-3-4-5 gibi basit şifreler veriliyor. İş böyle olunca kötü niyetli kişiler sisteminize giriyor ve bilgilerinizi ele geçiriyor. Ya da size bir mail atıyorlar ve tıkladığınızda tüm sisteminizi kilitliyorlar. Bununla ilgili olarak sisteminizi yedekleyin. Ama bu yedekleme bilgisayarınızda değil hard diskte olsun. Uzaktan erişime mümkün olmadıkça açmayın. Maillerinizin uzantılarınızı kurumsal firma mı diye dikkat edin. Bunlara baktığınızda mağdur olmazsınız. Ayrıca güncel anti virüs programları kullanın” ifadelerini kullandı.

ForDefence Genel Müdürü Mustafa Sansar da, “Lisanssız yükleme kesinlikle yapmayın. Kimse kimseye hayrı olmadan bir şey yapmaz. Bu nedenle lisanslı ürün kullanın. Bilgilerinizi kesinlikle paylaşmayın. İnternet ağınızı güvenmediğiniz kişilerle paylaşmayın” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ