USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

BUSİAD: Yıllık enflasyon daha da yükselebilir

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günay Baylan, önümüzdeki dönemde döviz kurunda yaşanan değer kayıplarının fiyatlara geçiş etkisi ile enflasyonun daha da yükselebileceğini söyledi.

BUSİAD: Yıllık enflasyon daha da yükselebilir
03-11-2015 19:30
Google News

Enflasyon rakamlarını değerlendiren Baylan, Ekim 2015’te tüketici fiyatlarının yüzde 1,55 düzeyinde arttığı, yıllık enflasyon oranının ise yüzde 7,58 düzeyine gerilediğini hatırlattı.Yıllık enflasyon oranının Ekim ayında azalmasında, geçen yılın aynı ayında yaşanan yüksek enflasyona bağlı oluşan baz etkisinin rol oynadığını aktaran Baylan, şu değerlendirmede bulundu: “TCMB, Eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz oranını yüzde 7,5 düzeyinde sabit bırakarak değişikliğe gitmemiştir. Faiz oranlarının sabit tutulmasında, enerji fiyatlarındaki olumlu gelişmelere rağmen döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmesinin, küresel piyasalardaki belirsizliklerin ve özellikle işlenmemiş gıda grubu fiyatlarındaki oynaklıkların etkili olduğunu tahmin ediyoruz. Dış ticaret açısından mevcut veriler, ihracatın olumsuz bir performans sergilemeye devam ettiğini, ithalatta ise enerji fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak sert bir gerileme olduğunu göstermektedir.”

Genel seçimlerin ardından tek parti iktidarının devam edeceğinin anlaşıldığını ifade eden Baylan, şöyle devam etti: “Daha önceki seçim sonrası dönemlerden farklı olarak, mevcut konjonktür büyümenin azaldığı, işsizliğin arttığı, enflasyonun yüksek seyrettiği ve kurumsal tahribatın yaşandığı bir görünüme sahiptir. Küresel ticaret hacminin azaldığı ve dünya ekonomisinde de büyüme sorununun yaşandığı bir ortamda, Türkiye ekonomisi için finansman imkânlarının daralması riski söz konusudur. FED’in atacağı adımlardan bağımsız olarak Türkiye ekonomisi için en temel öncelik, sınırlarına dayanan büyüme rejiminin değiştirilmesi için gerekli yapısal reformların uygulamaya konmasıdır. Türkiye ekonomisini büyüme-enflasyon arasında bir konjonktürel seçime dayalı olarak yönetmenin biriktirdiği sorunlar ortadadır. Bu nedenle, büyümenin ihracata dayalı sanayi ile gerçekleşmesi için önemli bir fırsat penceresi açıldığı görülmektedir. Oluşacak ekonomi yönetiminin, TL’nin aşırı değerlenmesine dayalı bir büyüme tercihinin sonuçları hakkında gerekli birikime sahip olduğunu düşünüyoruz. Tüm bunların dışında, demokrasi standartlarının iyileştirilmesi, hukukun üstünlüğü, kurumların sağlıklı işleyişi, kurumların bağımsızlığı, şeffaflık gibi alanlarda atılacak adımların ve sergilenecek davranışların; toplumsal ilerleme ve ekonomi adına ne denli önem arz ettiğinin yeterince anlaşılmış olduğunu BUSİAD olarak umuyoruz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ