USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

BUSKİ'DEN KURAKLIK VE SU TASARRUFU UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerini değerlendiren BUSKİ, "Durum çok ciddi" diyerek Bursalıları su tasarrufu konusunda uyardı.

BUSKİ'DEN KURAKLIK VE SU TASARRUFU UYARISI
21-02-2023 21:22
21-02-2023 22:21
Google News

H. Gül KOLAYLI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü son  6 aylık, 3 aylık ve Ocak 2023 ayına ait meteorolojik Kuraklık durumu tablolarını yayınladı. Medeoroji Genel Müdürlüğü tablolarındaki Şiddetli Kuraklık çizelgesinin hepsinde Bursa da yer alıyor. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerini değerlendiren Bursa Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda "Durum çok ciddi" ifadelerine vatandaşlar su tasarrufu hususunda uyarıldı. 
BUSKİ'nin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Standart Yağış İndeksi Metoduna ve Normalin Yüzdesi Metoduna Göre 2023 Ocak Ayı Meteorolojik Kuraklık Durumu. Durum çok ciddi. Su tasarrufuna ara vermeden devam etmeliyiz."

 

BUSKİNİN SİTESİNDE YER ALAN SU TASARRUF REHBERİ'NDE VATANDAŞLARA ŞU ÖNERİLER YER ALIYOR:

MEYVE VE SEBZE YIKARKEN SU TASARRUFU

Meyve ve sebzelerimizi musluktan akan suyun altında yıkamak yerine, su dolu bir kabın içinde yıkayabilir ve daha sonra kaptaki suyu da çiçeklerimizi sulamada değerlendirebiliriz.
Kabın yarısına kadar su koyalım. Sebze ve meyvelerimizi bir süre suda beklettikten sonra musluğumuzu yavaşça açalım ve hızlıca açalım. Böylelikle aşırı su sarfiyatının önüne geçeceğimizi unutmayalım.

DİŞ FIRÇALARKEN SU TASARRUFU

Ortalama 3 dakika süren diş fırçalama esnasında musluğun açık bırakılması, yaklaşık 15 litre suyun boşa akması anlamına gelir.

Günde iki defa diş fırçaladığımızı düşünürsek, bu şekilde yılda yaklaşık 11 ton su tüketeceğimizi hatırımızdan çıkarmayalım.

Yine, dişlerimizi fırçaladıktan sonra, ağzımızı musluktan akan su yerine, bir bardak su ile çalkalarsak önemli oranda su tasarrufu edeceğimizi unutmayalım.

TUVALETTE SU TASARRUFU

Tuvalet rezervuarlarının su depolama kapasitesi 9 litredir. 4 kişilik bir aile 9 litrelik tuvalet rezervuarı ile 1 ayda yaklaşık 3 ton su tüketir. Bunun yerine, 1,5-2 litrelik plastik şişeye su doldurulup rezervuara konulması, su tüketimini yaklaşık yüzde 20 oranında azaltacaktır.

Ayrıca evimizde ya da işyerlerimizde kullandığımız rezervuarların su kaçırıp kaçırmadıklarını anlamakta çok kolaydır. Rezervuar içerisine birkaç damla  boyalı su damlatalım, bu rengi 5 dakika içerisinde tuvaletimiz içinde görürsek sızıntı var demektir.

Böyle bir durumda bir an önce önlem almamız gerekir, çünkü bu şekilde bir kaçak bize yılda yaklaşık 50 ton su sarfiyatı olarak yansır.

ARABA YIKARKEN SU TASARRUFU

Ulaşım araçlarımızın musluklara bağlı hortumlar ile yıkanması sonucu araç başı ortalama 600 litre su sarfiyatına neden olmaktadır.

Bu miktar yüksek basınçlı dakikada yaklaşık 15 litre su sarfiyatı sağladığı ve basınçlı suyun araç yıkamada daha pratik sonuçlar verdiği düşünülürse oldukça yüksek bir tasarruf sağlanmış olacaktır.

Eğer yüksek basınçlı su ile yıkama imkânımız yok ise sünger ve kova kullanarak araçlarımızı temizlememiz daha doğru olacaktır.

Özellikle unutmamamız gereken yağış ihtimali olan havalarda araçlarımızı yıkamamamız gerektiğidir.

ÇAMAŞIR YIKARKEN SU TASARRUFU

15 yıldan eski çamaşır makineleri daha çok su tüketir. Değiştirdiğinizde su tasarrufu yapmış olursunuz.

BAHÇE YIKARKEN SU TASARRUFU  

Ülkemizde kişi başına düşen su miktarının çok yüksek olmadığı, 20 yıl içinde nüfusumuzun 85 milyonun üzerine çıkacağı düşünülürse, yakında su fakiri ülkeler kategorisine gireceğimiz öngörülmektedir. Suyun bu kadar önem arz ettiği günümüzde, düşen yağmur sularının sadece yüzde 30’unun yer altı suyuna katıldığı, faydalanılmayan yağmur suyu miktarının çok büyük olduğu gerçeği büyük önem arz etmektedir.

Su fiyatlarının da suyun önemi doğrultusunda artış göstermekte olduğu ekonomik bir gerçektir. Bu doğrultuda, yağmur suyunun depolanması ve değerlendirilmesi hem çevre ve su kaynakları bakımından, hem de ekonomik kazanım açısından en etkin yöntemdir.

SU DAMLATAN ARIZALI MUSLUKLAR

Su damlatan arızalı musluklarımıza seyirci kalmayalım. Dakikada yaklaşık 50 ya da 100 damla su akıtan bir musluktan, ayda, 750-1500 litre suyun boşa akıp gittiğini unutmayalım. Evlerimizde, okullarımızda ya da işyerlerimizdeki bozuk ve arızalı musluklarımızın su damlatmasını mutlaka önleyelim.

BASINÇLI MUSLUK İLE SU TASARRUFU

Normal musluklarda dakikada 8-27 litre su tüketilirken düşük akımlı basınçlı musluk kullanarak su tüketimimizi yarı yarıya düşürebiliriz.  Ayrıca tek hareketle açılıp, tek hareketle kapanan muslukları tercih etmek de su tüketiminde ciddi tasarruflar sağlar.

Özellikle umumi kullanıma açık ortamlarda fotoselli batarya kullanımı ciddi su tasarrufu sağlamaktadır.

TIRAŞ OLURKEN SU TASARRUFU

Tıraş olurken açık bırakılan musluklarda su israfının önemli bir kısmını oluşturur.

Tıraş olurken, tıraş bıçağını durulamak için lavaboda musluğun altına tutmak yerine, tıraş kabı kullanılması ile her gün tıraş olan bir kişi yıllık ortalama 10 ton suyun boş yere akıp gitmesinin önüne geçecektir. 

DUŞ ALIRKEN SU TASARRUFU

Banyomuzda küveti doldurmak yerine, duş alarak yıkanmayı tercih edelim. Duş alarak su tüketimimizi yüzde 25 azaltabiliriz. Duş alırken harcadığımız su miktarı 40-60 litre iken su dolu bir küvette banyo yaparken tükettiğimiz su miktarı 120-150 litredir.

Ayrıca Klasik duş başlıkları dakikada ortalama 15-20 litre su akıtırken, düşük akımlı yeni aeratörlü duş başlıkları, dakikada ortalama 9-10 litre su akıtırlar.

Özellikle banyo bataryalarımızı tek hareketle açılıp kapanabilenlerden seçelim, kullanmadığımız anlarda suyu kapatmayı unutmayalım.

EV TEMİZLİĞİNDE SU TASARRUFU

Kapı önü, balkon, merdivenler, teras gibi yerlerin temizliğinde hortumla su tutmak yerine, kova, paspas ya da sünger kullanılması, temizlik işlemi süresince yaklaşık 300 litre suyun israf olmasının önüne geçecektir.

Suyla birlikte kullandığımız temizlik maddelerinin miktarlarını kullanım talimatlarına uygun olacak şekilde ayarlamaya dikkat edelim.

Gereğinden fazla miktarda kimyasal kullandığımızda durulama için gereğinden fazla su tüketimine neden oluruz.

Ayrıca sağlığımız açısından da fazla kimyasal kullanmak tehlikeli olabilir.

SU İÇERKEN SU TASARRUFU

Yaz aylarında suyu, içilebilecek kadar soğutmak için musluğumuzu boşa akıtmak yerine, buzdolabında soğuk su saklayabilir yada birkaç parça buz kullanarak büyük oranda tasarruf sağlayabiliriz.

Su ısıtırken de ihtiyacımız kadar suyu ısıtmaya çalışalım, daha fazlasının işimize yaramayacağını ve boşa gideceğini unutmayalım.

Böylece elektrik ve gaz masraflarımızı da azaltmış oluruz

Dört kişilik bir aile bulaşıklarını musluk altında elde yıkaması halinde günde yaklaşık 100 litre su tüketmektedir. Ancak bulaşık makineleri aynı bulaşığı 12 litre su ile daha hijyenik olarak yıkamaktadırlar.

BULAŞIK YIKARKEN SU TASARRUFU

Bulaşık makinemiz bize yılda yaklaşık 30 ton su tasarruf etmemizi sağlar. Bulaşıklarımızı bulaşık makinesine koymadan önce su dolu bir kapta bekleterek kirlerini gevşetelim, böylece makinemizi daha kısa sürede, daha az su tüketen ekonomik yıkama programlarını tercih edebiliriz.

Bulaşık ve çamaşır makinesi alırken özellikle enerji tasarruflu olanları tercih edelim. Ama özellikle de bulaşık ve çamaşır makinemizi tam doldurmadan asla çalıştırmayalım.

TARIMSAL ALANDA SU TASARRUFU

Yeni kullanılan tarımsal sulama tekniklerinin yaygınlaştırılması ile en az yüzde 50 su tasarrufu sağlanmaktadır.

Salma sulama ile hem toprağımızın yıkandığını ve tuzluluk oranının yükseldiğini ve zamanda çölleşmeye neden olduğumuzu unutmayalım.

Yağmurlama ya da damla sulama sistemleri ile bitkilerimizin ihtiyacı olan suyu en uygun miktarda verme imkânımız bulunmaktadır. 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Tanrıkulu Sevim
Tanrıkulu Sevim 2 yıl önce
Hepsi uygulanabilir güzel yöntemler. Bize, yöntemleri uyguluyarak çocukları kullarımızı ve ülkemizin geleceğini karanlık günlerden korumamız kaldı.Teşekkürler, yüreğinize sağlık.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ