Mobilyadan elektrikli küçük ev aletlerine kadar nisan ayı sonuna kadar çeşitli kalemlere getirilen KDV indirimi ve ÖTV’nin kalkması evlenecek çiftlerin yüzünü güldürdü. Normal şartlarda düğün, beyaz eşya ve züccaciye masrafları eklendiğinde bir düğünün maliyeti 80 bin TL’yi buluyor. Buna KDV indirimi, ÖTV’nin sıfırlanması bir de firmaların yaptığı kampanyalar eklenince evlenecek çiftler, geçen seneye oranla 25 bin TL kâr etmiş oluyor. Mobilya Sanayiciler Derneği Başkan Vekili Cüneyt Yanıkçıoğlu, nisan ayına kadar süren KDV ve ÖTV indirimin çiftlerin kaçırmaması gerektiğini belirterek, firmaların indirimleriyle birlikte mobilya alışverişinin çok cazip bir hal aldığını ifade etti.
MOBİLYA 30 BİN LİRA TUTUYOR
Yanıkçıoğlu şunları söyledi: “KDV indirimi ile birlikte yeni evlenecek çiftlerin mobilya harcamalarına yüzde 10’luk bir indirim yansıyacak. Örneğin; 2016 yılında yüzde 18 KDV ile 15 bin TL’ye alınabilen bir yatak odası takımını, şimdi yüzde 8 KDV ile 13 bin 500 TL’ye alabilmek mümkün. Bir de yüzde 10’luk indirimin yanı sıra firmalarımızın da yüzde 30’lara varan indirimlerle kampanyayı desteklemeleriyle aynı yatak odasını 10 bin TL’ye kadar alabilmek mümkün. Kısacası geçen sene ortalama 40 bin TL’lik bir mobilya harcaması, nisan ayı sonuna kadar KDV indirimiyle 36 bin TL’ye, firma indirimleriyle ise 30 bin TL’ye kadar düşebiliyor.”
İNDİRİM KALICI OLMALI
Züccaciyeciler Derneği (ZUCER) Başkanı Ömer Ertuğrul Erdoğan ise, zücaciye sektöründe de yüzde 15’i bulan indirimler yaşandığını söyledi. Erdoğan “Beyaz eşya ve züccaciye sektöründe raflara yansıyan indirimle çiftler 4 bin TL’ye kadar bir kazanç sağlama fırsatı buldu. Bu hareketlilik ile birlikte kazancın daha da belirginleşmesi ve kalıcı olması için; küçük elektrikli ev aletlerindeki ÖTV kalıcı olarak sıfırlanmalı, ayrıca çoğunlukla günlük ihtiyaç malzemelerimiz olarak kullanılan porselen, seramik, cam, plastik, metal, ahşap vb. yapılmış züccaciye ürünlerindeki KDV de yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmelidir” diye konuştu.
STAR