63. Hükümet’in kurulması kapsamında en kritik görüşme bugün saat 14.00’te Ankara Palas Devlet Konukevi’nde gerçekleştirilecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşmenin, iki taraf arasında son görüşme olması, görüşmede koalisyon kurulması ya da kurulmaması konusunda bir karar alınması bekleniyor. Kulislerde, “Büyük Koalisyon”un önünde üç temel sorun bulunduğu konuşuluyor. Tarafların karşılıklı güveni yeteri kadar tesis edemediği, CHP kanadında da Ak Parti’nin samimi bulunmadığı görüşünün olduğu olduğu konuşuluyor. Üçüncü ve temel sorun ise koalisyonun süresi konusunda tarafların derin görüş ayrılığında olması olarak gösteriliyor. Davutoğlu’nun pazartesi günü önerdiği kısıtlı süreli reform hükümeti önerisine, “4 yıllık yüksek profilli hükümet” ile karşılık veren Kılıçdaroğlu; “kısa süreli hükümet”te ısrarı “koalisyonu istememe” olarak yorumluyor. Kulislerde, CHP’nin beş sorun başlığı arasında gördüğü dış politika, ekonomi ve eğitim konu başlıklarında partilerin uzlaşı bulmasının zor olduğu değerlendiriliyor. Koalisyonu yürekten istediğini belirten CHP’de vekillere dün dağıtılan bir broşür, “seçim hazırlıkları başladı” yorumlarına da yol açtı. Ancak masayı deviren taraf olmadığını kamuoyuna göstermek isteyen CHP’nin bütün seçenekleri tartışacağı belirtiliyor. Ak Parti cephesinde ise CHP ile uzun soluklu bir işbirliğinin mümkün olamayacağı görüşü hakim. Bugünkü görüşmede koalisyon kurulamazsa gözler önümüzdeki hafta yapılması beklenen Ak Parti-MHP görüşmesine çevrilecek. Bu görüşmede, “erken seçim” denkleminin de çözülmesini sağlayacak.
Beş ayrı görüşme
Liderlerin de katıldığı ilk görüşmenin ardından koordinatör olarak atanan Koç ve Çelik, Kültür veTurizm Bakanlığı’nda bir araya gelmiş ilki 24 Temmuz Cuma günü Ankara Palas’ta olmak üzere, “keşif maksatlı” heyetlerarası beş ayrı zirve gerçekleşmesi konusunda görüş birliğine varmıştı. 10 Ağustos’ta Başbakanlık Resmi konut’ta Davutoğlu ve Çelik, Kılıçdaroğlu ile Koç’u ağırladı. 4 saat 20 dakika süren zirvenin ardından son görüşmenin bugün saat 14.00’te Ankara Palas’ta gerçekleşmesi karara bağlandı. Bu süre içinde Kılıçdaroğlu, MYK’sını ve milletvekillerini topladı, Davutoğlu ise MYK’sıyla görüştü.
Taraflar arasında uzlaşılması zor görülen alanlar dışında üç temel sorun olarak “güven”, “samimiyet” ve “kurulacak hükümetin süresi” görülüyor. Taraflar arasında “güven sorunu”nun halen tesis edilemediğine işaret edilirken, CHP kanadı ise, Ak Parti heyetinin ve Davutoğlu’nun, “yeteri kadar” samimi davranmadığına dikkati çekiyor. Özellikle Ak Parti’nin, “kısıtlı süreli hükümet” önerisiyle istediği zaman ülkeyi erken seçime götürme niyetini açıkladığına işaret ediliyor. CHP kurmayları, Ak Parti’nin yaklaşımını, “Türkiye için 30 gündür masadayız, ancak ortaklık için gereken samimiyeti görmedik. Hükümette iktidarı paylaşmama refleksini algılıyoruz. Bize, ‘Size de kırmızı plaka veriyoruz, ancak ülkeyi biz yönetelim’ demeye getiriyorlar. Bunu kabul etmek doğru olmaz” sözleriyle değerlendiriyor.
Davutoğlu’nun bugünkü görüşmede, “kısıtlı süreli reform hükümeti” önerisinde ısrar ederse, koalisyonun gerçekleşme olasılığının bulunmadığı konuşuluyor. Ancak CHP’de, “Bugünkü görüşme bitmeden hava netleşmez, top Ak Parti’nin sahasında” yorumları yapılıyor.
19 sayfalık ‘seçim’ broşürü hazırlandı
CHP’li milletvekillerine dün gerçekleştirilen toplantıda 19 sayfalık, “CHP’nin Koalisyon İlkeleri ve Türkiye’nin 5 Temel Sorunu” başlıklı bir broşür sunuldu. Eğer bugünkü tablodan hükümet çıkarsa, vekiller broşür çerçevesinde hükümetin kurulma gerekçelerini bölgelerinde seçmene anlatacak. Aynı broşür, hükümet kurulmazsa, hükümetin kurulmamasının gerekçeleri olarak da sıralanacak. Kulislerde eğer bugün hükümet tablosu çıkmazsa söz konusu broşürün bir erken seçim startı olarak algılanabileceği konuşuluyor.
Süre konusunda seçenekler masada Ak Parti kulislerinde ise CHP ile uzun süreli hükümet kurulamayacağı algısı sürüyor. Dış politika, eğitim, çözüm süreci gibi konularda temel görüş ayrılıkları bulunduğu, yeni Anayasa vb. alanlarda ise derine indikçe ayrışmaların artacağı algısı hakim. Cumhurbaşkanı’nın konumu ve 17-25 Aralık konularının da uzun süreli işbirliğini olanaksız kılabileceği kulislerde konuşuluyor. Bu nedenle, Davutoğlu’nun yeni anayasa, seçim yasaları konusunda çalışabilecek bir hükümet seçeneğini masaya taşıdığı, CHP’nin buna yanaşmaması durumunda ortaklığın güç olduğu ifade ediliyor. CHP’nin buna yanaşması durumunda ise sürpriz biçimde iki partinin koalisyonu kurabileceği yorumları da yapılıyor. Bu nedenle bugünkü görüşmede, CHP’nin 4 yıl ya da 2+2 yıl önerisi, Ak Parti’nin kısa süreli reform hükümeti önerisiyle birlikte masada olacak.
Görüşmeden sonuç alınamaması durumunda Ak Parti’nin önümüzdeki hafta MHP ile masaya oturması bekleniyor.
MİLLİYET