İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun ölümüyle ilgili ilk duruşmada, 1’i tutuklu 32 sanığın yargılanmasına başlandı. Sabah yapılan bölüm, avukatların kimlik tespitleri ve oturma bölümlerine alınan kişilerin üzerlerini aranması nedeniyle geç başladı. Mahkeme Başkanı Ahmet Badalı’nın, SEGBİS üzerinden kayıt altına alınacağını söylediği duruşmaya sosyoloji bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi ve PKK sempatizanı olduğu iddia edilen Nurullah S. ile tutuksuz sanık Beyza C. katılırken, 30 tutuksuz sanık duruşmaya gelmedi. Mağdur ve sanıkları savunmak için de 110 avukat hazır bulundu. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, milletvekilleri, Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz, onlarca kişi de duruşmayı izleyenler arasında yer aldı.
ANNE ÇAKIROĞLU, GÖZLERİNİ SANIKTAN AYIRMADI
Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun annesi Özlem Erdem ile babası Fuat Mahir Çakıroğlu, sanığa ayrılmış olan bölümün yanındaki sandalyede oturdu. Ölen Çakıroğlu’nun annesi Özlem Erdem, bakışlarını sanığın üzerinden bir an olsun ayırmadı. Salondaki bazı izleyiciler ile avukatlar da yakalarına Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun fotoğraflarını taktı. Daha sonra söz alan sanık avukatı Zeynep Sedef Özdoğan, Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun ailesine ve sevenlerine başsağlığı diledi. Özdoğan, iddianamenin içeriğine ve eldeki delillerin kullanımına, bu delillerin sonradan hasar gördüğüne yönelik eleştirilerde bulunarak, iddianamenin kabul edilmemesini, tutuklu müvekkilinin de tahliye edilmesini talep etti.
SANIK AVUKATI TAHLİYE İSTEDİ, SALONDAN TEPKİ GELDİ
Duruşmaya kısa ara veren mahkeme heyeti bu talebi reddetti. Bu talep salonda tepkilerin yükselmesine neden oldu. Bu arada en önde ayağa kalkan Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun babası Fuat Mahir Çakıroğlu, eliyle izleyicilere sakin olması telkininde bulundu. Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde ifade veren tutuklu sanık Nurullah S., "Tarafsız mahkeme istiyorum, insan yaşamına saygım var" dedi.
İlk ifadesinde cinayetin işlendiği kafeye hiç girmediğini, Fırat Çakıroğlu’nu tanımadığını söyleyen sanık, mahkemede verdiği ifadesinde, kafeye girdiğini itiraf ederken, kendisine 100 kişinin saldırdığını, 20 bıçak darbesiyle yaralandığını söyledi.
"PARAM YOK" DEDİ; AMA 10’DAN FAZLA AVUKATI VAR
Sanık Nurullah S., gösterilen taş sopa ve soda şişeleri ile saldırıya hazırlık görüntülerinin kendisine ait olduğunu kabul etti. Nurullah S.,hakkında açılan, "Kasten adam öldürmek, örgüt adına suç işlemek, örgüt üyeliği ve yaralama” suçlamalarını kabul etmedi. Mahkeme Başkanı, kriminal raporda sanığın üstünde Fırat Çakıroğlu’nun kanı olduğunu sorması üzerine sanık Nurullah S., "Karışmış olabilir bulaşmış olabilir" şeklinde cevap verdi. Sanık, tüm delillere "Bu bir tiyatro olaydır" dedi. ’Param yok’ diyen 10’dan fazla avukatı bulunan sanığa avukatların ücretinin kimin ödediği soruldu. Sanık bu soruya cevap vermek istemedi.
BABA SİNİRLENİNCE HAKİM TARAFINDAN DIŞARI ÇIKARILDI
Savunmasına, "İnsana saygım vardır. Üniversitede iki öğrenci grubunun kavgasında bir kişi öldü, bir kişi yaralandı. Bu kabul edilemez. Fırat’ın ailesine başsağlığı dilerim" sözleri üzerine Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun babası Fuat Mahir Çakıroğlu, "Şerefsiz" diye bağırdı. Ardından da "Benim oğlum milliyetçi Türk çocuğuydu. Fırat’ın yanına nasıl gideceksin? Bekliyorum yanına gideceğin günü. Oğlumdan ne istedin? Üç ay kalmıştı okulunu bitirmesine" dedi. Sinirlerine hakim olamayan baba daha sonra salon dışına çıkarıldı.
Gergin ilk duruşmanın ardından mahkeme heyeti davayı 6 Ocak 2016 tarihine erteledi.