USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Cambridge mezunu kadın çiftçi, mor patatesi Anadolu’da yaygınlaştırmaya çalışıyor

İNGİLTERE’DE CAMBRİDGE ÜNİVERSİTESİ'NDE ‘BESİN İNTOLERANS’ EĞİTİMİ ALAN PROFESYONEL ÇİFTÇİ HAYRİYE KUŞÇU, MEMLEKETİ ESKİŞEHİR’DE YETİŞTİRMEYE BAŞLADIĞI MOR PATATES EKİMİNİ ANADOLU TOPRAKLARINDA ÇOĞALTMAYA ÇALIŞIYOR. AMASYA’YA GELİP GİYDİĞİ ŞALVARLA TRAKTÖRÜN DİREKSİYONUNA GEÇEN EVLİ VE 2 ÇOCUK ANNESİ KUŞÇU, İNKA KRAL İLE KRALİÇELERİNİN YİYECEĞİ OLDUĞUNU BELİRTTİĞİ ŞİFA DEPOSU MOR PATATESLERDEN EKTİ.

Cambridge mezunu kadın çiftçi, mor patatesi Anadolu’da yaygınlaştırmaya çalışıyor
03-07-2023 10:42
Google News

İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nde ‘besin intolerans’ eğitimi alan profesyonel çiftçi Hayriye Kuşçu, memleketi Eskişehir’de yetiştirmeye başladığı mor patates ekimini Anadolu topraklarında yaygınlaştırmaya çalışıyor. Amasya’ya gelip giydiği şalvarla traktörün direksiyonuna geçen evli ve 2 çocuk annesi Kuşçu, İnka kral ile kraliçelerinin yiyeceği olduğunu belirttiği şifa deposu mor patateslerden ekti.


2013 yılında Cambridge Üniversitesi’nde "besin intolerans" eğitimi almak üzere İngiltere’ye giden Hayriye Kuşçu, Türkiye’ye döndükten sonra işini kurup zayıflama merkezleri açtı. Var olan işinin yanında aile yadigarı topraklarda profesyonel çiftçiliğe başladı. Birçok ürünün yanı sıra Türkiye’de ilk kez denenen mor patateslere merak saldı. 2020 yılında, herkesin ektiğinden farklı bir ürün ekmek üzere Türkiye’de ilk defa 10 dönüm alanda kadınlarla bir araya gelerek mor patates ekimi yaptı. Çiftçilikten kazandığı parayı özellikle şiddet mağduru ve ihtiyaç sahibi kadınlara destek olmak için kullanan Kuşçu, onlara yardımcı olmak amacıyla 2020 yılında kurduğu Eskişehir Kadın Eli Kooperatifi’nin de başkanlığını sürdürüyor. Kooperatifin Amasya şubesi de faaliyetlerine başladı.


Besin değeri yüksek şifa deposu mor patatesin dünya pazarında alıcılarının bulunduğunu belirten 45 yaşındaki Kuşçu, “Amerika ve Avrupa’da çok ciddi tüketicisi var. Biz Türkiye’de üretimini yaparak ihracatı için çalışmalıyız” dedi.


İnsan vücuduna çeşitli faydalarının bulunduğuna işaret ettiği mor patatesin İnka medeniyetinde kral ve kraliçelerinin yiyeceği olarak bilindiğini hatırlatan Kuşçu, “Eskişehir’de 4 yıl önce ilk etapta 10 dönümle başlamıştık. Bu yıl 120 dönüm ekiyoruz. Şimdi gittiğimiz bölgelerde önder çiftçilerden, ziraat mühendislerinden destek alıyoruz. Kadınlarla birlikte dikim yapıp üretimini sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.


Amasya bölgesinde daha önce mor patates ekimi yapmadıklarını değinen çiftçi Oğuz Çelik de, çalışkanlığıyla örnek olan Hayriye Kuşçu’nun başlattığı çalışmaya destek olacaklarını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ