USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çayın kahvenin yanını boş bırakın!

Çayın ve kahvenin yanında tüketilen gıdaların bağımlılık yaptığına dikkat çeken Uzman Diyetisyen Işın Sayın, ”Bu bağımlılık, karbonhidrat metabolizmasının bozulmasına yol açar. Uzun vadede bedeli ise ruhsal, fiziksel ve zihinsel sağlığın kaybı olabilmektedir" dedi. 

Çayın kahvenin yanını boş bırakın!
10-12-2015 16:13
Google News

Uzman Diyetisyen Işın Sayın, çayın ve kahvenin yanında tüketilen çikolata, hamur işlerine dikkat çekerek, tüketilen gıdalardaki kaloriye dikkat çekti.


Günlük hayatta insanların çayın ve kahvenin yanında bir şeyler tüketmeyi alışkanlık haline getirdiğini ifade eden Uzman Diyetisyen Işın Sayın, ”Çoğumuz, çay ve kahve gibi yaygın tüketilen içecekleri şekersiz içme mücadelesi vermeye çalışırken maalesef çok da dikkat çekmeyen başka bir kötü alışkanlığın pençesindeyiz. ’Çayın, kahvenin yanındakiler’ bizi adeta esir almış durumda. Son derece masum bir şekilde sorduğumuz ”Çayın / kahvenin yanında ne var?” sorusu beraberinde hiç de masum olmayan yüzlerce kalori getiriyor" dedi.

Çay veya kahvenin yanında tüketilen gıdalara dikkat çeken Işın Sayın, ”Çayın ya da kahvenin yanında dediklerimiz, en az çaydaki şeker kadar tehlikeli. İçinde hem şeker, hem beyaz un, hem de margarin bulunabilen çikolata / hamur işleri, oldukça yüksek enerjiye sahiptir” diyerek, pek çok kişinin, bunu aşmakta güçlük çektiğini ve uzun vadede bu hatalı davranışın önce alışkanlığa, sonra da bağımlılığa dönüştüğünü söyledi.

Uzman Diyetisyen Sayın, ”Bağımlılık, beyinde; ’çay ya da kahveyi görünce; çikolata, hamurişi bul ve hiç acıma, derhal bitirene kadar gidip gelip ye’ yönündeki komut, çok hızlı biçimde işler. Bu durumda kişi farkına bile varmadan çay ya da kahve ile birlikte yiyecek bir şeyler atıştırmaya başlar" diye konuştu.

Çay ve kahve yanında tüketilenlerin halsizlik, depresyon ve unutkanlık sebebi olduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen Işın Sayın, ”Bu bağımlılık, karbonhidrat metabolizmasının bozulmasına yol açar. Uzun vadede bedeli ise ruhsal, fiziksel ve zihinsel sağlığın kaybı olabilmektedir. Öyle ki; bu grup besini sık tüketenlerde, halsizlik, yorgunluk, ağır uyku hissi, tahammülsüzlük, duygusal hassasiyet, öfke nöbetleri, depresyon, sosyal ilişkileri yönetmede başarısızlık, unutkanlık, hafızada güçlük, kolay kilo alma, zor kilo verme, çikolata, hamurişini yedikçe yemeyi durduramama, bel çevresinde simitsi yağlanma, zayıflama diyetini sürdüremeyip bağımlılığa geri dönme, insulin direnci, reaktif hipoglisemi, diyabet, karaciğerde yağlanma, kalp hastalıkları, obezite, yüksek tansiyon ve damar hastalıkları gibi birçok sağlık sorunu ortaya çıkar” dedi.

"ÇAY VE KAHVEYİ TEK BAŞINA İÇİN, YAŞAM KALİTENİZ ARTSIN"

”Her gün içtiğiniz çay kahveyi, tek başına ve şekersiz içilen içecekler olarak görmeye çalışın” diyen Uzman Diyetisyen Işın Sayın, ”Hayır diyebilmek başta zor olsa da; kararlı davrandığınızda, 3 haftanın sonunda bir parça yenmiş olacaksınız. 6'ncı ayın sonunda ’Oh,nasıl da hafifledim’ diyeceksiniz. 1 yılın sonunda beyninizde büyük oranda aştığınız bağımlılığınızdan dolayı kendinizi büyük bir özgüvenle tebrik edeceksiniz. 2'nci yılın sonunda ise; ’çay ve kahve yanı’ denilenlere duyarsızlığınızla hayret edilip/ imrenilen kişi olacaksınız. Deneyin, yaşam kaliteniz artsın” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ