AK Parti'nin tecrübeli ismi ve Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, Habertürk TV'de Veyis Ateş'in sorularını yanıtladı. Türkiye'nin yeni anayasaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Çiçek, 2011'deki yöntemin yanlış olduğunu belirterek “4 partinin uzlaşmasını beklemeyebiliriz” dedi. Uzlaşılamayan bazı konuların kanunlarla da düzenlenebileceğini kaydeden Çiçek, halka iki alternatifle de çıkılabileceğini söyledi. Çiçek'in sözleri şöyle:
“12 EYLÜL ANAYASASI GÜVENLİKÇİ ANLAYIŞLA HAZIRLANDI”
Yaşadığımız sorunlar anayasadan kaynaklanıyor. Sistem günün şartlarına uymuyor. Her anayasa düzenlendiği dönemin şartlarıyla yapılır. Bu anayasa 12 Eylül darbesinin ardından yapılmış, güvenliğin öne çıktığı bir anayasa. Özgürlükler olsa da olur olmasa da olur mantığıyla yapılmış. Günümüz dünyasında daha fazla özgürlük var. Bu anayasa diyor ki; özgürlük verirseniz güvenlik tehlikeye girer. Devleti öne çıkaran bireyi arkasına koyan bir anlayışla düzenlenmiştir.
“BU ANAYASA VESAYETİ ANAYASAL KURUM HALİNE GETİRDİ”
Darbecileri koruyan bu anayasaya göre halkın seçtiklerinin vesayet altında tutulması lazım. Milli iradenin tecellisini zorlaştıran, hükümetlerin işini zorlaştıran bir anayasa. Ankara'nın bir ilçesinde milli eğitim müdürü atacayacaksınız, üçlü kararname gerekiyor. Vesayeti anayasal kurum haline getirmiş olan bir anayasadır. Bu anayasa başkanlık sistemi değil, yarı başkanlığa yakın ama tam değil, parlamenter sistem özelliklerini taşıyor ama parlamenter sistem değil. Dünyada hiçbir anayasa yoktur ki daha yapıldığı gün tartışmaya açılsın.
“BU ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERLE YAMALI BOHÇAYA DÖNDÜ”
Yeni anayasa mecburiyeti açık. Bu araba ile Türkiye yoluna devam edemez. Bugüne dek anayasada pek çok değişiklik yapıldı. Her 13 ayda bir Türkiye anayasal sorun yaşamış. Anayasa değişikliklerle yamalı bohçaya dönmüş. Darbeler yoluyla yeni bir anayasa yapılamayacağına göre sisayet kurumu yeni bir anayasa yapacak.
“2011'DEKİ GİBİ DÖRT PARTİNİN UZLAŞMASINI BEKLEMEYEBİLİRİZ”
2011'deki anayasa değişikliği tartışmalarını ve o dönem Meclis'te kurulan komisyonu hatırlatan Cemil Çiçek, 2011'deki yöntemle yeni anayasa yapılamayacağını söyledi. Çiçek, şöyle devam etti: “Her madde için ayrı bir yöntem geliştirmek gerekiyor. Bazı maddeler var ki, filanca parti anayasada olsun istiyor. Halbuki anayasada olmayabilir. O zaman bunu kanunla düzenleyebiliriz. Bazı ülkeler bazı konuları anayasa ile bazı konuları kanunla düzenlemiş. Mesela vatandaşlık konusunu anayasa ile düzenlemeye gerek var mı? Yani vatandaşlık konusu düzenlenecek, orada bir kısım hususlar var Türk vurgusu yapan. Birileri 'Ben buna evet demiyorum' diyebilir. Dört parti uzlaşamayacak. O zaman bunu kanunla düzenleyeceğiz ya da nitelikli çoğunluk arayacağız. 2011'deki tecrübeye dayanarak her parti uzlaşsın ile olmayacağını gördük”
“BAŞKANLIK SİSTEMİ İSTEYENLERE HEP AYNI İFADELERLE KARŞI ÇIKILDI”
Anayasanın halk oyuna iki alternatifle de sunulabileceğini kaydeden Çiçek, başkanlık sistemi tartışmalarının da yeni olmadığını, daha önce Turgut Özal ve Süleyman Demirel'in de bu talebi dile getirdiğini hatırlattı. “Bir araba düşünün, fren sistemini, değişik aksanlarını, modelini konuşmadık, şoförü konuştuk” diyen Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başkanlık sistemi isteyenlere hep aynı ifadelerle karşı çıkıldı. Yapmamız gereken iş şahısları değil sistemin kendisini konuşmamız lazım. Başkanlık ve yarı başkanlık sistemi de bugünün demokrasi dünyasında uygulanıyor. Kimse Amerika'nın, Fransa'nın demokratik olmadığını söyleyemez.”