PANİKLE ÖZEL LİSELER KURDULAR
CHP Sağlık Komisyonu üyeleri Bursa Milletvekilleri Dr. Ceyhun İrgil ve Erkan Aydın, Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Muğla Milletvekili Nurettin Demir önceki gün TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda sağlık personeli atamalarında sağlık meslek lisesi mezunlarına öncelik verilmesini ve daha çok atama yapılmasını dile getiren Dr. Ceyhun İrgil, Türkiye genelinde devlete bağlı 346 sağlık meslek lisesi bulunduğunu belirterek kurulan özel sağlık meslek liselerine dikkat çekti.
Dört yıl önce özel sağlık meslek lisesi sayısının sadece 1 olduğunu, bugün ise bu sayının 166’ya çıktığını söyleyen Dr İrgil; “Bu şu demek; o gün iktidar panikle nitelikli veya niteliksiz birçok özel sağlık meslek lisesinin kurulmasına izin verdi. Sonuçta mezuniyet sayısı hızla arttı. Bugün için atama bekleyen mezunların sayısı 300 bin. Önümüzdeki yıl mezun olacaklarla bu sayı 600 bine çıkacak. Yılda ortalama 10 bine yakın atama yapılıyor. Peki, tüm bu mezunlar ne olacak?” dedi.
YÜZBİNLERCE İŞSİZ SAĞLIKÇI VAR
Dr. İrgil şunları söyledi:
“Bugün hangi hastaneye baksan, taşeron dolu... Hastanelerin inşaatlardan farkı kalmadı. Sağlık meslek lisesi mezunları iş bulamıyor çünkü hastanelere vasıfsız sağlık işçileri dolduruldu. Bizim nitelikli sağlıkçılara ihtiyacımız var. Bu nedenle sağlık personeli atamalarında mutlaka sağlık meslek lisesi mezunlarının atanmasını istiyoruz. Açıkta mezun yüzbinlerce işsiz, sağlık kurumlarında ise ciddi bir sağlık personeli ihtiyacı varken neden buralara atama yapılmıyor? İşsiz sağlıkçılar neden kendi alanlarında çalıştırılmıyor?”
HEMŞİRE OLACAKSINIZ DİYE YANILTTILAR
Basın toplantısında Dr. İrgil ayrıca sağlık meslek lisesi mezunlarının hemşire değil, yarı hemşire olacağı düzenlemesine de itiraz etti. “Bu çocuklara sağlık meslek lisesine başlarken hemşire olacaksınız denmişti, şimdi olamayacaksınız deniyor. Bu çocukların hepsi yanıltıldı” diyen Dr. İrgil şöyle konuştu:
“Hükümetten iki talebimiz var. Bir; sağlık personeli atamalarında sağlık meslek lisesi mezunları önceliğiniz olsun ve daha çok atama yapınız. İki; şimdiye kadar sağlık meslek lisesine hemşire olacağım diye giren çocukların haklarını gasp etmeyiniz, onlar hemşire olarak mezun olsunlar. Bundan sonra girecek olanlar hemşire yardımcısı olmak istiyorlarsa kendi iradeleriyle karar versinler.”
SAĞLIK HİZMETİ ALMAK HAKTIR
Öte yandan basın toplantısında CHP Sağlık Komisyonu üyesi Kayseri Milletvekili Çetin Arık da, kamu hastanelerinde görev yapan hekimler ve sağlık personeline getirilen zorunlu mesaiye ilişkin açıklamada bulundu. Dr. Arık; “Hükümet çalışma alanında modern köleliği dayatıyor. Sağlık çalışanları da bu modern kölelikten nasibini alacak gibi görünüyor” dedi. Muğla Milletvekili Nurettin Demir ise Diyarbakır Bağlar ilçesinde karakola dönüştürülmek istenen 2-3 No’lu Aile Sağlık Merkezi’nin kapatılması halinde 60 bin nüfusun hizmet alamayacağına dikkat çekti. Demir, “Sağlık hizmeti almak haktır. Uygulama uluslararası sözleşmelere uygun değil” dedi.