USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

CHP’li Karabıyık Türkiye’nin karnesini değerlendirdi

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, açıklanan TUİK verilerini inceleyerek bu veriler doğrultusunda Türkiye’nin durumunu değerlendirdi. Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan Avrupa 2020 Rekabet Endeksi 2014 raporuna göre Türkiye 28 ülkeli AB ülkeleri sıralamasında 26. sırada bulunduğunu belirten Karabıyık, 2015 Ekim verilerine göre artan kur farkı ve zararı ile maliyetler ve düşen güven endeksi dikkate alındığında durumun daha vahim olabileceğini ifade etti.

CHP’li Karabıyık Türkiye’nin karnesini değerlendirdi
26-10-2015 14:36
Google News

CHP’nin ekonomistlerinden Lale Karabıyık, Ekonomik Kırılganlık Endeksi incelendiğinde ise 2015 yılı raporuna göre, Türkiye 11,8 endeks değeri ile 145 ülke arasında sonuncu sırada yer aldığını hatırlattı. Karabıyık, Türkiye'nin dış sermayeye yüksek bağımlılığı ve büyük dış borç stokunun artan siyasi kriz ile bir araya gelmesi nedeniyle uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından dış risklere karşı en kırılgan gelişmekte olan ülke olarak açıklandığını vurguladı.

İNSANİ GELİŞME ENDEKSİNDE 69. SIRADAYIZ                                                                           

Uzun vadeli ilerlemeyi, insani gelişmenin üç temel boyutu olan “uzun ve sağlıklı bir yaşam”,  “bilgiye erişim”, “iyi bir yaşam standardı” kapsamında ele alarak ölçen bir endeks olarak tanımlanan İnsani Gelişme Endeksi verilerini de yorumlayan Prof. Dr. Lale Karabıyık, 187 ülkeye bakıldığında bu endeks sıralamasında Norveç’in 0,944 ile en yüksek endekse sahip ülke olduğunu belirterek, Türkiye’nin 0,759 endeks değeri ile 69. sırada yer aldığının altını çizdi.                                                                        

Prof. Dr. Lale Karabıyık, Daha İyi Yaşam Endeksi’nin Türk katılımcılarının ise ‘güvenlik‘, ‘barınma‘, ‘iş‘, ‘gelir‘, ‘iş – yaşam dengesi‘, ‘yaşam memnuniyeti‘, ‘sağlık‘, ‘eğitim‘, ‘yönetim‘, ‘toplum‘ ve ‘çevre‘ olmak üzere toplam 11 başlıkta yanıt verilmesi istenen çalışmada en fazla değer verdiği konunun ‘sağlık‘ olduğunu belirtti. OECD'ye üye 34 ülke arasında Daha İyi Yaşam Endeksi'ne bakıldığında, hane halkı kullanılabilir net gelirde OECD ortalaması  25 908 dolar iken, Türkiye’nin 10 000 doların altında olduğunu belirten CHP’li vekil, “hane halkı mali zenginliğinde ise ilk sırada Amerika Birleşik Devletleri yer alırken, Türkiye en son sırada, yaşam memnuniyetinde ise 31. Sıradayız, bu sıralamalar çok acı” açıklamasını yaptı.

İSTİHDAM SAĞLAYABİLİRLİKTE SON SIRALARDAYIZ

Temel donanımlardan yoksun konutların toplumun yaşadığı tüm konutlar içindeki oranına bakıldığında 34 ülkeden en kötü ikinci ülke olduğumuzu belirten Karabıyık, “söz konusu oran 34 ülkenin 23 ünde yüzde 0-1 arasında iken, Brezilya ve Şili de Türkiye’den daha iyi durumdayken, bu oran OECD ortalaması olarak da yüzde 2.4 görünürken, Türkiye’de 12.7 dir” dedi.

İstihdam Oranına bakıldığında ise; en iyi oranın yüzde 80 oranında istihdam sağlayabilmiş İzlanda ve İsviçre olduğunu belirten Prof. Dr. Lale Karabıyık, 34 ülke içinde en kötü oranın ise yüzde 49 ile Yunanistan ve yüzde 50 istihdam sağlayabilmiş Türkiye olduğu gerçeğini gözler önüne serdi. İş güvenliğinde ise 34 ülke içinde  İspanya ve Yunanistan’dan sonra üçüncü kötü ülke olduğumuzu hatırlatan CHP’li vekil, Eğitime Katılım Oranında yine 34 ülke arasında yüzde 34 ile Türkiye’nin en kötü durumda olduğunu vurguladı.  Şili ve Brezilya’nın yüzde 57 ve yüzde 45 oranları ile bizden daha iyi durumda olduğunun altını çizen Karabıyık, ülkemizde 25-64 yaş arası yetişkinlerin yüzde 32’si lise diplomasına sahip olduğunu ve bu rakamın yüzde 75 olan OECD ortalamasının çok altında olduğunu ifade etti.

TÜRKİYE’DE ÇALIŞANLAR 1. SIRADAKİ DANİMARKA’LILARDAN YILDA 309 SAAT FAZLA ÇALIŞIYOR

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, Türkiye’deki durumu İş - Yaşam Dengesi açısından da incelediği detaylı değerlendirmede, “Çok Uzun Saat Çalışma Oranı incelendiğinde Türkiye yüzde 40.86 ile en uzun çalışma saatleri olan ülkeler listesinde başı çekmektedir; Türkiye’de çalışanlar, listenin başında olan Danimarka’dakilere kıyasla yılda 309 saat daha fazla çalışıyor” dedi.

Cinsiyete dayalı ayrımların büyüklüğünü ve kapsamını göstermek ve sürecini izlemek için bir çerçeve olan Küresel Cinsiyet Uçurumu Endeksi’ndeki sıralamamızın da altını çizen Karabıyık, eğitime katılım, politik güçlendirme gibi konularda cinsiyet eşitliğini inceleyen ve 142 ülkenin yer aldığı küresel cinsiyet uçurumu endeksinde, Türkiye’nin 0,6183 endeks değeri ile 125. sırada yer aldığının altını çizerek, “İşte durum bu! CHP nin projelerinin gereğini ve önemini ifade etmek için sanırım fazla söze gerek yok” dedi.            

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ