USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bursa

Çiftçi dert yandı

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal çiftçileri ziyaret ederek onların dertlerini dinledi. Sarıbal, İnegöl'de kirazla başlayan çiftçinin mağduriyetinin Karacabey ve Mustafakemalpaşa'da kavun ve karpuz ile devam etiğini söyledi.

Çiftçi dert yandı
28-07-2015 18:27
Google News

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, çiftçileri ziyaret etti. Sıkıntılarını dinleyen Sarıbal, "Tarımın hiçbir alanında memnun kimse olmayışı tarım politikalarının yetersiz, eksik ve yanlışlarından ileri gelmektedir.'' dedi. Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Dağkadı Mahallesi’nde basın açıklamasında bulunan CHP Bursa Milletvekili Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal, "Ülkemizde bilindiği gibi hasat ve mahsul toplama dönemindeyiz. Çiftçimizin, üreticimizin, köylümüzün ürettiği ürünü satamamak, satsa da maliyetleri karşılayamaz durumda olduğunu biliyoruz." diye vurguladı. İnegöl'de kirazla başlayan çiftçinin mağduriyetinin Karacabey ve Mustafakemalpaşa'da kavun ve karpuz ile devam etiğini söyleyen Orhan Sarıbal, "1 dönüm karpuzun maliyeti 1000-1500 TL arasında değişirken şu anda hiç hasat edilmeden sürülen karpuz tarlaları, satılanlar ise alıcı bulursa dönümü, 300-500 TL civarında." diye konuştu.

Tarım politikaları gereği girdiler yüksek olduğu için, çiftçinin üretim yapamayacak duruma geldiğini belirten Sarıbal, şöyle devam etti: "Tarımın hiçbir alanda memnun kimse olmayışı tarım politikalarının yetersiz, eksik ve yanlışlarından ileri gelmektedir. Türkiye'de tarımsal planlamanın olmayışından en fazla etkilenen köylü ve çiftçidir. Ürünü tarlasında, bahçesinde kalan üretici, çiftçi, köylü hem mağdur hem çaresizdir. Geçtiğimiz birkaç gün içerisinde yaşanan bazı durumların iletilmesi ile Bursa çiftçisi daha zor günler yaşamaya başlamıştır."

Sarıbal, köy ve mahallelerde Büyükşehir Belediyesi'nin işgüzarlığı ile yasayı uygulamak adı altında zabıtalar vasıtası ile cezalar kesmesi, çiftçinin bütün sıkıntılarının üzerine sıkıntı eklediğini dile getirerek, "Çiftçimiz ürettiğinden kar elde etmediği gibi zarar etmeye devam etmektedir. Mahsulü tarlada, bahçede kalmaktadır. Üreticilerin desteklenmesi gerekirken devlet, bakanlık ve belediye vasıtası ile tarım çıkmaza sürüklenmeye devam etmektedir. Çiftçilerimizin örgütlenecek, aracıyı sistemden çıkararak üretimden pazarlamaya kadar ki tüm süreci kendisi yönetmelidir. Çiftçinin tek kurtuluşu doğru planlama, üretim odaklı esnek, sürdürülebilir, müdahaleci desteklemeler ve bunların yanı sıra ithalatın azaltılmasıdır." şeklinde konuştu.

Dağkadı Mahalle Muhtarı Hasan Şener, "Köyümüzde çiftçi zor durumda. Karpuzun yüzde 40’ı tarlalarda kaldı. Çiftçi boğuluyor, boğuluyoruz." dedi. Arız Mahalle Muhtarı İhsan Kardeş de "Çiftçilerin en büyük sorunu ektiğinin karşılığını alamamasıdır. Devlet büyüklerinden, çiftçiye destek olmalarını istiyoruz. Yoksa köy halkı bitmek üzere. Bu zararlardan dolayı malını, tarlalarını, traktörlerini satarak borçlarımızı ödemeye çalışıyoruz.’’ diye yakındı.

Dağkadı Mahallesi’de çiftçilik yapan Ali Sevim ise "Karpuzlarımız hep yandı. Müşteri bekliyoruz ama hiç kimse gelmiyor." diyerek, karpuzu yere atıp tepkisini dile getirdi. Sevim, "Satamadığımız için her gün verdiğimiz karpuzu artık eşekler bile yemiyor. Tarım politikamız hiç yok. Maliyetleri karşılayamıyoruz, zararımız çok büyük. Olan paramız da gitti. Şu an çok kötü durumdayız.’’ şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ