USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Çocuğunuz spora yatkın mı? Erken yaşta saptanabilir...

Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Uzman Doktor Onur Oral son yıllarda Spor bilim dünyasında en çok ilgi çeken, spor genetiği konusunda merak edilen noktaları Ege Ajans’a   değerlendirdi. Uzm. Dr. Oral, “Son yıllarda kullanılan spor genetik testleri sayesinde, yetenekli sporcuların erken yaşlarda saptanabilmesi artık mümkün olabilmektedir. Yetenekli sporcuların erken yaşlarda belirlenmesi, şu an  dünyada en yaygın kullanılan klinik yöntem, steril bir eküvyon çubuğunu (pamuk uçlu, plastik çubuk ) test yapılacak bireyin ağzında yaklaşık 15 saniye boyunca yanağın içine sürterek  yanak içi yüzeyinden alınacak olan sürüntü materyalinden yapılan genetik test yöntemidir” dedi.

Çocuğunuz spora yatkın mı? Erken yaşta saptanabilir...
18-11-2015 12:41
Google News

Yunus Atmaca- Zeynep Aydoğdu/İzmir(Ege Ajans)

Uzm. Dr. Oral, “Yetenek kavramını, etki alanına özgü kısmen doğuştan gelen ve gelişimini erken aşamada tamamlayabilen sıra dışı performans yetisi olarak tanımlayabiliriz. Spor alanında yetenek  ise, kalıtımsal ya da sonradan kazanılmış davranış koşulları nedeniyle özel ya da üst düzeyde yatkınlığa sahip olduğu düşünülen bireylerin farklı branşlarda elde ettikleri yüksek performans olarak bilinmektedir. Sporda yetenek seçiminin amacı, seçilen spor branşının özelliklerine en uygun olan sporcuları belirlemektir. Sporda, yüksek performansa ulaşmak için, yetenekli sporcuların zamanında ve doğru seçilerek, uzun süreli, sistematik olarak planlanmış antrenmanlara dahil edilmeleri gerekmektedir.  Genel anlamıyla sportif aktivasyonlara katılan bireylerde performans kavramından çok, sağlıklı yaşam düşüncesi ön planda olduğundan, yetenek kavramı önem taşımamaktadır. Günümüzde spora ve sporcuya yapılacak yatırımların ciddi boyutlara ulaştığı düşünüldüğünde, sporcuların seçilmiş ve üst düzey yetenekler arasından seçilebilmesinin gerekliliği, konunun öneminin anlaşılması açısından önem taşımaktadır” dedi.

BAŞARI GENLERDE SAKLI

Sporda yetenek seçiminde genetik yöntemlerle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Oral,  “Uzun süreden beri ekip arkadaşlarımla birlikte bu konuda yoğun olarak çalışmalar planlarken, bu alanda hazırladığımız bilimsel yayın ve araştırma sonuçlarımızı katılmış olduğumuz çeşitli kongre ve sempozyumlarda bilim dünyasıyla paylaşmaya özen gösteriyoruz. Geçtiğimiz aylarda Estonya ve Letonya’da  davetli olduğum bir araştırma projesi sayesinde de, sporda yetenek seçiminde kullanılan genetik incelemeler konusunda Avrupa’daki en son gelişmeleri izleme şansına ulaştım. Özellikle son 10 yıl içinde, amatör ve profesyonel sporcuların  performans sınırlarının bilimsel  analizine verilen  önem sporda bireysel ve ulusal başarının en temel faktörü olarak göze çarpmaktadır. Bu analizlerde göze çarpan ilk özellik, başarıya ulaşmak için, çocukların ilgi ve yetenekleri doğrultusunda yapılacak  genetik yetenek  seçimi  ve ardından fiziksel yetenek seçimleri sonra antrene edilmeleri gerçeği yatmaktadır. Yetenekli çocukların erken yaşlarda ve en gelişmiş bilimsel yöntemlerle seçilmeleri, uzun süreli yüksek sportif performans için büyük önem taşıdığı bilinmektedir.Bu nedenle, yetenekli sporcuları  genetik yöntemlerle seçilmesi yönteminin,  ulusal ve uluslarası alanda  ülkemiz sporcularının başarılarını arttırmaya yönelik bir uygulama olması gerektiği özellikle  vurgulamak isterim” dedi.

YETENEĞİ GÜNLER BELİRLİYOR

Sporcu yetenek seçimi yönteminde genlerin ve genetik yapının öneminden bahseden öğretim görevlisi Uzman Doktor Onur Oral,  “Yetenek seçimi sırasında göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktörlerden biri, sporcuya ait genetik özelliklerdir. Tanım olarak, hücrenin kromozomlarında bulunan, canlı bireylerin kalıtsal karakterlerini taşıyıp ortaya çıkışını sağlayan ve nesilden nesile aktarılan kalıtım faktörlerine gen; canlıların özelliklerini ve kalıtsal karakterlerini inceleyen, bu karakterlerin nesilden nesile geçişini belirli kalıtım kanunlarına bağlayan, genin yapı ve görevlerini araştıran kalıtım bilimi ise genetik bilimi olarak adlandırılmaktadır. Genetik yapımız nasıl ki sadece saç, göz rengimizi belirlemiyor, tüm metabolik süreçleri kapsıyorsa, hangi spor dalına yatkın olduğumuzun da göstergesidir. Bu yatkınlıklar incelendiğinde,cinsiyet, yaş, anatomik özellikler, psikolojik denge, sinir sistemi ve kardiyovasküler yapı ile temel ve yardımcı biyomotor yetilerin sportif performansın önemli belirleyicileri arasında yer aldığına dair  kanıtlar her geçen gün artmaktadır” diye konuştu.

Yetenekli sporcu seçiminde kullanılan genetik yöntemlerin spor ve sporcu başarısı açısından belirleyici özelliklerinin olduğunu  ifade eden Uzm. Dr. Oral,  yetenek seçiminde kullanılan genetik yöntemlerin sporcu başarısı açısından belirleyici özellikleri son yıllarda çok net olarak ortaya konulduğunu söyledi.

15 SANİYELİK TEST

Günümüz tıbbında spor genetik çalışmaları genellikle 3 temel yöntemle yapıldığını ifade eden Uzm. Dr. Oral,  “Birinci yöntem, belirli fiziksel özelliklerin kalıtsal geçişinin araştırılması; ikinci yöntem, fiziksel özellikleri uyumlu büyük grupların gen haritalarının çıkarılması; üçüncü yöntem ise, fiziksel özelliklere etki ettiği düşünülen aday genlerin spesifik olarak araştırılması şeklinde özetlenebilir. Son yıllarda kullanılan spor genetik testleri sayesinde, yetenekli sporcuların erken yaşlarda saptanabilmesi artık mümkün olabilmektedir. Yetenekli sporcuların erken yaşlarda belirlenmesi, şu an  dünyada en yaygın kullanılan klinik yöntem, steril bir eküvyon çubuğunu    (pamuk uçlu, plastik çubuk ) test yapılacak bireyin ağzında yaklaşık 15 saniye boyunca yanağın içine sürterek  yanak içi (buccal mucosa) yüzeyinden alınacak olan sürüntü materyalinden yapılan genetik test yöntemidir. Genetik test materyali olarak, agız içi mukozanın incelenmesi yöntemi daha pratik ve daha yaygın kullanımı nedeniyle, kan alınarak yapılan testlere oranla spor dünyasında daha çok klinik kullanım şansı bulmaktadır” diye konuştu.

KALITIMSAL YATKINLIK

 Spor genetik uygulmaları arasında en yaygın olarak incelenen genlere  örnekler veren  Oral,  “Atletik yetenekler için genetik testler, bireyin kalıtımsal olarak ya dayanıklılık ya da güç sporlarında başarısına olan yatkınlığı belirlemeye olanak verdiği konusunda bilimsel yayınlar daha çok dikkat çekmektedir. Şu an için, sportif performans alanında  bilinen yaklaşık 30-40 geni bulunmaktadır. Son  yıllarda yapılan araştırmalar  sonucunda  yeni belirlenen spor genleriyle, spor performans aday genlerinin sayısı her geçen gün artmaktadır. Üzerinde en çok araştırma yapılan genler arasında ACE geni, ACTN3 geni, PPARGC1A,  AMPD1, PPARG , GDF8, NOS3 genleri sayılabilir.  Sonuç olarak, sportif  yeteneklerin saptanmasında genetik testler spor dünyasında yaygın olarak kullanılmakta ve bireyin belirli bir sporla uğraşması için gerekli genetik yatkınlığın göstergesi olmaktadır.  Tabii ki, sadece genetik testler, bir sporcunun belirli sporlarda başarılı olmak için garanti veremez, ancak o ya da bu sporda daha başarılı olmak için gerekli olan bireysel katılımsal yatkınlığı ortaya koymak adına gerekli bilimsel öngörüyü ortaya koyabilmesi adına spor bilim dünyasında yaygın kabul görmektedir” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ