USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Çocuklar hem beceri kazanıyor hem de üretime yönleniyor

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KADIN VE AİLE HİZMETLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI’NA BAĞLI TARSUS KADIN VE ÇOCUK BİLİM TEKNOLOJİ ATÖLYESİ’NDE ÇOCUKLARIN VE GENÇLERİN, GELECEĞİN TEKNOLOJİLERİNİ ÖĞRENMEYE YÖNELİK ÇALIŞMALARININ YANI SIRA, ÜRETİM ODAKLI FAALİYETLERİ DE TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR.

Çocuklar hem beceri kazanıyor hem de üretime yönleniyor
26-06-2023 09:55
Google News

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı Tarsus Kadın ve Çocuk Bilim Teknoloji Atölyesi’nde çocukların ve gençlerin, geleceğin teknolojilerini öğrenmeye yönelik çalışmalarının yanı sıra, üretim odaklı faaliyetlerin de tüm hızıyla devam ettiği bildirildi.


Robotik kodlama eğitimlerinden üç boyutlu tasarıma kadar, takım halinde çalışmalara imza atılan atölyede, yine lise öğrencilerinin oluşturduğu gruba topraksız tarım uygulamalarının da öğretildiği ifade edildi. Atölye Birim Sorumlusu Emre Aşkın nezaretinde yürütülen projede marul yetiştiren öğrenciler, ürünlere özenle bakıyorlar. Kısa bir süre önce başlayan çalışma neticesinde ekilen marullar büyümeye başlarken, katılımcı öğrencilere evde de tarım yapılabileceği gösteriliyor. Gençlere tarımı sevdirmeyi hedefleye projede, teknolojik yenilikler de uygulamalı şekilde anlatılıyor.


Projede yer alan lise öğrencilerinden Eylül Tutak, topraksız tarımda yıl boyunca üretim yapılabildiğine vurgu yaparak, “Topraksız tarım yıl boyunca üretim sağlayabildiği için, verimi yüksek ve kaliteli ürünler elde edebiliyoruz. Hatta ekonomiye de ciddi anlamda katkı sağlayabiliyor. Bu anlamda da dünyadaki önemli üreticiler, ürettikleri ürünlerin yüzde 85’ini ihraç edebiliyorlar. Topraksız tarım evlere de katkı sağlıyor. Bu sayede daha az maliyet kullanarak üretim yapabiliyoruz” diye konuştu.


Hidroponik olarak da adlandırılan topraksız tarım çalışmasında bulunmaktan mutlu olduğunu kaydeden Naz Yiğit, “Hidroponik tarımın temel ilkesi, bitkilerin ihtiyaç duydukları besinleri topraktan alması değil, özel solüsyonlardan alacakları şekilde konumlandırmak ve yetiştirmektir. Bu kolaylık sağlıyor. Yani yenilikçi bir çalışma. Bilim alanında da önemli bir şey olduğu için mutluluk duydum” ifadelerini kullandı.


Topraksız tarımın geleneksel tarımdan farklı yanlarını belirten Hüseyin Patlak, “Topraksız tarım sayesinde daha kısa sürede ve daha verimli ürün alabiliyoruz. Biz burada borulara marullarımızı yerleştirdik ve köklerine sürekli su gidiyor. Bunu su motorumuzla yapıyoruz. Çünkü sürekli devir daim olması gerek. Olmazsa, yosunlaşma meydana gelir. Ve bunlara ek olarak güneş de gerekli. Zaten dışarıda olduğu için güneşi yeterli bir derecede alıyor” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ