İstanbul
İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Köse tarafından çocukların işitme testlerini daha kolay hale getirmek için çalışma başlatıldı.
Prof. Dr. Köse ve proje ekibi, bu kapsamda yapay zeka çözümlerini de kullanarak çocukların işitme testlerini yapan yardımcı bir robotik sistem geliştirdi.
Robot, hastanelerde kullanılan işitme testlerinin oyunlaştırılarak çocuklara uygulanmasını sağlıyor, çocuklardan gelen yanıtları otomatik olarak algılayıp geri bildirim veriyor. Ayrıca odyologların ve doktorların gözetiminde yapılan bu çalışmalarda, robot aynı zamanda, proje kapsamında geliştirilen yapay zeka destekli bir modül kullanarak, çocukların duygularını ve streslerini de anlamayı amaçlıyor.
AA muhabirine açıklamada bulunan Prof. Dr. Köse, insanlarla yaşamak üzere geliştirilen robotlar üzerinde uzun zamandır çalıştıklarını söyledi.
Engelli çocukların terapi, tedavi ve eğitim süreçlerinde robotları kullanmak için farklı çalışmalar yaptığını belirten Köse, "İşitme engelli çocukların, hastanelerin odyoloji ünitelerinde işitme testleri alırken yaşadıkları sorunlar üzerine kafa yorduk. Çünkü çocuklar daha stresli olabiliyorlar, testteki sesleri duyabilseler bile bazen yanıt veremiyorlar. Biz de bu stresi azaltmayı hedefleyip, çocukların duygularını anlayıp buna göre adapte olan, odyologlara ve doktorlara yardımcı bir sosyal robot tasarladık." diye konuştu.
Prof. Dr. Köse, bu kapsamda dünyanın ilk hastane odyoloji robotunu çocuklar için geliştirdiklerini anlatarak, şöyle devam etti:
"Robotumuz, hastanelerde uygulanan işitme testlerini kendisi oyunlaştırarak yapabiliyor ve çocuklara bununla ilgili komutlar ve geri bildirim verebiliyor. Bu geri bildirimler de tamamen yine odyologlarımızın desteğiyle onların kullandığı ya da onların önerdiği şekilde tasarlandı. Aynı zamanda da robotumuz üzerindeki kameralar, mikrofon ve çocukların kollarına taktığımız bazı akıllı sensörler, yapay zeka yardımıyla işleyip çocukların duygularını anlayabiliyor. Bu da çok önemli. Çünkü aslında çocuk strese girdiği zaman ya da üzüldüğü zaman, negatif duyguya düştüğü zaman, duyabilse bile duyduğunu söyleyemediği için doktorlara ve odyologlara yardımcı olan böyle ünitelere de ihtiyaç var. Robotumuz, duyguları anlayabilen ve işitme testlerini yapabilen dünyanın ilk hastane odyoloji robotu."
"Robotlar çocukların çok hoşuna gitti"
İşitme testi yapan robotla ilgili olumlu dönüşler aldıklarını anlatan Köse, çocukların robotu çok sevdiğini belirtti.
Prof. Dr. Köse, robotu hastane ortamı ile İTÜ laboratuvarında denediklerini dile getirerek, "İşitme testi yapan robotu 100 çocuk üzerinde farklı zamanlarda test ettik. Robotun özellikle de oyunlarla testleri yapması, oyunlaştırmayla geri bildirim vermesi çocuklarda çok olumlu etkiye sebep oldu." dedi.
Robotun tüm hastanelerde kullanılabileceğinin altını çizen Köse, şunları kaydetti:
"Bu tür sistemler için iyi bir başlangıç. Böyle sistemlerin geliştirilmesi, ileride hastanelere girmesi ve sağlık sektörünün yardımcı olması açısından iyi bir adım ve iyi bir ilk çalışma. Hastanede yapılan işitme testleriyle bizim yaptığımız test sistemi aynı. Hastanede birkaç farklı test de yaptık. Robotlar çocukların çok hoşuna gitti. Çocuklar daha önce görmedikleri bir robotla çalışınca olumlu reaksiyon verdiler. Robot daha ilgilerini çekiyor, robotla çalışırken daha çok işbirliğine açık oluyorlar."