USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’de bilim ve teknoloji uzun yıllar idealist bir avuç insanın kendi imkanlarıyla uğraştığı bir alan olarak görüldü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Ödülleri Töreni'nde açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’de bilim ve teknoloji uzun yıllar idealist bir avuç insanın kendi imkanlarıyla uğraştığı bir alan olarak görüldü
18-12-2024 15:23
18-12-2024 15:28
Google News

 İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

TÜBA ve TÜBİTAK'ın kıymetli mensupları, değerli bilim insanları, misafirler, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Cumhurbaşkanlığı külliyemize milletin evine hoş geldiniz. Tören vesilesi ile sizlerle olmaktan memnuniyet duyuyorum. Bilim erbaplarımıza başarılar diliyorum. Her birine sevgilerimi iletiyorum. Bu ödüller ile 57 bilim insanına ödüllerini tevdi ediyoruz.

7 ESER ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ

Toplam 7 eser ödüle layık görüldü. 20 farklı üniversitede 25 genç insanımıza bu ödüllerini takdim ediyoruz. 2021'den bu yana TÜBA ödülü kazanan genç bilim insanı sayımız 669'a yükselecek.

GEÇ KALMIŞ BİR KONUMDAYIZ

Tıp ilminin önde gelen isimlerinden Buharalı bilim ve düşünce insanı İbn-i Sina 1000 yıl önce, “Bilim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder” demişti. Gerek kişisel hayatımıza, gerekse toplumlara baktığımızda teşviğin ve yapılan cesaretlendirmenin ne kadar kıymetli olduğunu görüyoruz. Çığır açan birçok fikir vaktinde destek bulmadığında tarihin tozlu raflarına terk edilmiştir. Türkiye’de bilim ve teknoloji uzun yıllar idealist bir avuç insanın kendi imkanlarıyla uğraştığı bir alan olarak görüldü. Bilimsel birikim açısından dünyada istisnai bir noktada olsak da bunun kurumsallaşması açısından geç kalmış bir konumdayız. Örneğin Avrupa’da bilim akademilerinin önemli bir kısmı 7. yüzyılda kurulmuştur. 18. yüzyıla kadar Avrupa uygarlığını etkileyen ve besleyen Doğu medeniyeti, Türk İslam dünyasında yetişen bilim adamları olmuştur. Fakat sürecin devam ettirilememesi gerilemeyi beraberinde getirdi. Tabii ülkemiz içinden yapılan sabotajları da buna eklememiz gerekiyor. Bu zihniyet bizim dönemimizde de karşımıza çıkmıştır. Türkiye’nin ilk elektrikli otomobil projesinden savaş uçağımız Kaan’a ve ilk insanlı uzay misyonumuza kadar her alanda bu zihniyetle karşılaştık.

SÜPER İLETKEN ÇİP ÜRETİM EVİ

Aynı bağnazlığa Türkiye’nin ilk kuantum bilgisayarının açılışında tanıklık ettik. Oysa ki kuantum bilgisayarlar yalnızca 15 ülkede bulunuyor. Biz bu teknolojide attığımız bu adımla Türkiye’yi küresel rekabette çok sağlam bir konuma taşımayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde kuracağımız süper iletken çip üretim eviyle çok daha yüksek kapasiteli kuantum bilgisayarlara giden yolu da aşacağız. Bakıyorsunuz bunu bile eleştirenler çıkabiliyor. İlk etapta zihinlere vurulan prangaları kırmaya çalıştık. Bizden bir şey olmaz algısının yerine başarabiliriz özgüvenini yerleştirmeye çalıştık.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ