İş ortamında, masası düzensiz olan insanlar genelde düzene uymadıkları için eleştiri görür. Dağınık insanlar için pasaklı, düzensiz ve tembel eleştirileri yapılır. Fakat iş yerinde ve evde sürekli dağınıklığı yüzünden sıkıntı çeken insanlar için psikoloji farklı düşünüyor.
Yapılan araştırmalar, dağınıklığın yaratıcılıkla orantılı olduğunu ortaya çıkardı. Dağınıklığı seven insanlar aslında tembel değil, sadece beyinleri daha farklı çalışıyor ve daha çalışkanlar. Minnesota Üniversitesi’nden Kathleen Voh’un yaptığı araştırmalar, dağınık insanlarla ilgili genel düşünceyi değiştirecek cinsten.
Düzene uyanlar genelde sıradan insanlar
Sıradan insanlar, grup normlarına uyup masalarını sürekli düzenli tutmaya çalışıyorlar. Yaratıcı insanlar ise kendi kurallarını yazıp beyinlerindeki düzenlerine göre masalarını yerleştiriyor. Dışarıdan bakanlar için kaostan doğan bu düzen dağınıklık gibi gözükse de, aslında yaratıcı insanların düşünmesini sağlıyor.
Dağınıklık eşittir yaratıcılık
Yaratıcı insanların beyinleri daha farklı çalıştığı için, dağınıklık aslında onların zihinlerini yansıtıyor. O anda akıllarında olan her işi ya da objeyi karşılarında görmek istiyor. Bu dağınıklığı beyinlerinde birleştirip yaratıcı işler ortaya koyabiliyorlar. Dağınıklığıyla ünlü Albert Einstein’in bu konuda gelen bir soruya verdiği cevap aslında olayı örnekliyor. Einstein, “masalar beynimizin içini yansıtıyorsa, masamızın üstü boşsa ne düşünmemizi bekliyorsunuz?” diyerek bu psikolojik bulguyu yıllar önce özetlemiş.