Bursa'nın Orhaneli ilçesinde doğup büyüyen Esin Bayram, Bursa Beton Genel Müdürlüğü'nde çalıştığı 2014 yılında dil eğitimi için İngiltere'ye gitti. Esin Bayram, burada tanıştığı Jonathan Foster ile arkadaş oldu. Arkadaşlıklarını sürdüren ikili evlenmeye karar verdi. Daha sonra işinden ayrılan Esin Bayram, geçeh mayıs ayında Jonathan Foster ile nikahlandı. Çift darbe girişiminden bir gün sonra 16 Temmuz günü gelinin memleketi Orhaneli'nde Türk örf ve adetlerine göre düğün yapmak istedi.
"Damat darbeye takıldı, kendi düğününe gelemedi"
İngiliz damat Jonathan Foster, cumartesi günü İngiltere'den Türkiye saati ile 09.00'da uçağa binip 13.00'te Sabiha Gökçen Havaalanı'nda olacak, buradan 3 saatlik yolculuk ile Orhaneli'ne gelip düğüne katılacaktı. Bütün hazırlıklarını cuma günü tamamlayan ve cumartesi sabahını bekleyen Esin Bayram ile Jonathan Foster'in düğününe Fetö'cü askerlerin darbe girişimi darbe vurdu. Sabah saatlerinde İngiltere'de havaalanına giden Jonathan Foster, uçak seferlerinin iptal edildiğini öğrenince şoke oldu ve hemen Esin Bayram’ı aradı. Gelinin, "Ben ne yapacağım, gelmen lazım" deyince, Jonathan Foster, cumartesi günü bir başka havayolu şirketinden Türkiye saati ile 16.20 uçağına bilet aldı.
Türkiye'ye damadın saat 21:30 gibi ineceğini hesaplayan Esin Bayram, gelinliklerini giyip düğüne gelenleri tek başına karşıladı. "Damat nerede?" diye soranlara ise, "Çok severseniz havalara girer. Havada kalır. Johathan da havada kaldı" diyerek yaşadıklarını anlattı. Akşam 20:00 sıralarında Sabiha Gökçen Hava Limanı'na inen İngiliz damat, gece yarısı Orhaneli'ye vardı. İngiliz damat kendi düğününü göremeyince, gelin tarafı tavuk alma cemiyeti tertipleyerek damadın moralini düzeltmeye çalıştı.
“Balayı yerine demokrasi yürüyüşüne gittik”
Darbe girişimine takılan düğünün sabahı eşi Jonathan Foster’in moralini düzeltmek için annesinin gözleme yaptığını anlatan Esin Bayram, “Akşam saatlerinde birlikte romantik bir yemek yiyebilmek için Bursa’ya geldik. Cumhuriyet Meydanı'nda çok büyük bir kalabalık vardı. Eşim yemeği unutup, biz de katılalım. Burada coşku çok güzel, her şey dolu dolu, ben bunu izlemek istiyorum dedi ve meydandan ayrılmadı. Bu durum beni çok gururlandırdı. Pazar günü de demokrasi nöbetine birlikte katıldık, eşim pazartesi işleri sebebiye İngiltere’ye döndü. Telefonla ilk görüşmemizde, bana durumu sorup, keşke dönmeseydim, bu coşkuyu yaşasaydım dedi” diye konuştu.
Düğünün ardından ilk kez konuşan gelin Esin Bayram ise, "Düğünden çok aslında Türkiye’nin geleceğini düşündüm. Askerin böyle bir şey yapacağı aklımın ucundan bile geçmezdi. Çok endişelendim. Türk halkına karşı yapılan bu darbe girişimi beni çok üzdü. Eşimin Türkiye’yi yanlış tanımasından çok korktum” dedi.
İngiliz eşinin kurban bayramında yeniden Türkiye’ye geleceğini ve birlikte kurban keseceklerini anlatan Esin Bayram, "Johathan’la birlikte nikah için Türkiye’ye geldiğimizde bir çok yeri gezdik. Eşim Türkiye’nin İngiliz basınında yazılanın çok aksine bir ülke olduğunu görünce çok şaşırdı. İngiltere’de Türkiye’yi Arap ülkesi gibi değerlendiriyorlarmış. Türkiye, İngiltere’de bir Arap ülkesiymiş gibi lanse ediliyor. Türkiye bir Avrupa ülkesi olarak görülmüyor orada. Türkiye'ye gelince anlatılanla bir alakasının olmadığını görünce çok şaşırdı” diye konuştu.