Sivas’ın Suşehri ilçesinde bulunan ve Bizans döneminde inşa edilen kilise definecilerin talanına uğruyor. Her geçen gün tahrip olan tarihi kilisenin iç kısmında büyüyen ağaç ise görenleri hayrete düşürüyor.
Sivas’ın Suşehri ilçesinde bulunan ve geçmişte öğrencilerin yetiştirildiği söylenen tarihi kilise her geçen gün harap oluyor. İlçe merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Çataloluk köyünde bulunan kilisenin Bizans döneminde inşa edildiği ifade ediliyor. Kolonları ayakta duran ancak birçok bölümü yıkılan kilise, definecilerin talanına uğruyor. İçerisinde derin çukurlar açan defineciler, hazine bulma ümidiyle tarihi yapıyı bozuyor. Çevresinde herhangi bir güvenlik önlemi alınmayan kilisenin içinde çeşitli yabani bitkiler yetişiyor. Kilisenin içerisinde yetişen ve görenleri şaşırtan yaban kirazı ağacı ise çatı kısmının açıklığı nedeniyle her geçen gün uzuyor. “Bizanslılar ve Ermeniler kullanmış”
Kilisenin hangi yıllarda yapıldığının bilinmediğini ifade eden köy sakini Nevzat Yücel, “Burası Bizanslılar ve Ermeniler tarafından kullanılan bir kilise olarak bilinmektedir. Tarihi çok bilinmiyor. Bir dönem Bizanslılar kullanmış, daha sonra Ermeniler kullanmış. Genelde çocuk yetiştirmişler burada. Bu bölgedeki araziler de manastıra ait arazilermiş. Ermeniler gittikten sonra da bu köye Selanik göçmeni vatandaşlar yerleştirilmiş” dedi. “Her geçen gün harap oluyor”
Kilisenin korunması ve restore edilmesi gerektiğini söyleyen Yücel, “Kilise defineciler yüzünden her geçen gün harap olmakta. Defineciler her gün buraya musallat oluyor, bir yerleri söküyorlar. Jandarma korumaya çalışıyor ama bir şekilde eşiyorlar. İçerisinde de yaban kirazı dediğimiz bir ağaç büyüdü. Küçüktü, zamanla büyümüş. Üstü de delik olduğu için üstünden çıkmış” ifadelerine yer verdi.