USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Denize atılan plastik şişede sıkışan orfoz balığını dalış yapan profesör kurtardı

Antalya’da denize atılan plastik şişeye sıkışan nesli tükenmekteki orfoz balığını, sualtı dalışlarıyla ünlü prof. Dr. Mehmet gökoğlu kurtardı. O anlar sualtı kamerasına yansırken, deniz kirliliğine dikkat çeken gökoğlu, “doğada bir tilkinin, ayının, köpeğin veya ineğin başına kova gibi eşyaların geçtiğini hep izledik, şimdi de bir orfozun başına plastik şişenin geçtiğini izledik. Bu denize atılan kirlilik sonrası bir canlıya nasıl zarar verildiğinin en güzel örneği” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Denize atılan plastik şişede sıkışan orfoz balığını dalış yapan profesör kurtardı
23-08-2024 15:24
Google News

Antalya’da denize atılan plastik şişeye sıkışan nesli tükenmekteki orfoz balığını, sualtı dalışlarıyla ünlü Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu kurtardı. O anlar sualtı kamerasına yansırken, deniz kirliliğine dikkat çeken Gökoğlu, “Doğada bir tilkinin, ayının, köpeğin veya ineğin başına kova gibi eşyaların geçtiğini hep izledik, şimdi de bir orfozun başına plastik şişenin geçtiğini izledik. Bu denize atılan kirlilik sonrası bir canlıya nasıl zarar verildiğinin en güzel örneği” diyerek tepkisini dile getirdi.


Konyaaltı Sahili’nde geçtiğimiz gün öğrencileriyle dalış yapan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, sualtındaki kirliliği görünce şok yaşadı. Plastik bir şişeye sıkışmış orfoz balığını görünce ikinci bir şok yaşayan Gökoğlu, şişede adeta ölümü bekleyen ve Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) nesli tehlike altında olan hayvanların yer aldığı kırmızı listedeki orfozu kurtarmak için uzun süre uğraştı. Pet şişeye taşla vurup bir yandan da onu çekerek balığı kurtaran Gökoğlu, ardından doğal ortamına bıraktı. “Akşam oturuyorlar, çöplerini bırakıp gidiyorlar”


Duyarsız insanların Konyaaltı Sahili’ni kötü bir şekilde kullandığını söyleyen Gökoğlu, “Akşam oturuyorlar, getirdikleri çöpleri sahile bırakıyorlar, bazılarını da denize atıyorlar. Bu görüntülerde de orfoz balığını kurtardık. Orfoz balığının avlanması yasak, koruma altında olan bir tür. Uzun bir plastik şişenin içerisine girmişti. O balığın oraya nasıl ve neden girdiği önemli. Bu tür şişelerle vatandaşlar içine yem bırakıp avlanabiliyor da ancak bu bir çöptü. İçine muhtemelen yengeç ya da ufak balıklar girdi ve orfoz da onları yemeye girdi. Geriye doğru çıkabilmesi için de yüzgeçlerini ya da kuyruğunu hareket ettirmesi lazım. Geriye doğru gidemeyeceği için de sıkışıp kaldı. Onu kurtarıp kıyıdan uzaklaştırdım ve denize saldık” dedi.


Balığın o halini gördüğünde çok üzüldüğünü dile getiren Gökoğlu, “Denize her attığımız şey zarar veriyor doğaya. Doğanın kendi ürünleri değil bunlar. Hem plastik kirlilik oluşturuyor hem de birçok canlıya zarar veriyor. Biz onu kurtarmasaydık, o balık orada ölecekti. Doğada bir tilkinin, ayının, köpeğin veya ineğin başına kova gibi eşyaların geçtiğini hep izledik, şimdi de bir orfozun başına plastik şişenin geçtiğini izledik. Bu denize atılan kirlilik sonrası bir canlıya nasıl zarar verildiğinin en güzel örneği. Dolayısıyla insanlar daha duyarlı olmalı. Çocuklarımız ileride bu balıkları göremeyecek. Bu tür görüntüleri gördüğüm zaman oldukça üzülüyorum. Çok hayvanı oltadan, ağlardan kurtardık ama bu apayrı bir şey” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ