USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Deprem hareketliliği dikkat çekici

Nepal'deki depremlerin bölgeyi tetiklediğini belirten uzmanlar, Göller Bölgesi'ni, Antalya'yı, Kaş'ı hatta Doğu Anadolu kırığını etkileyeceğini düşünüyor

Deprem hareketliliği dikkat çekici
16-05-2015 12:44
Google News

Son 1 haftada Girit Adası açıklarında 36 küçük deprem meydana geldi. Büyüklükleri ortalama 3 olan depremler devam ediyor. Uzmanlar tarihte daha önce tsunami de yaşanan Girit'te bu deprem hareketliliğinin dikkat çekici olduğu görüşünde. Uzmanlar Nepal depreminin Girit bölgesini etkileyebileceğini söylerken, “Tsunami de olabilir” diyor. Olası bir depremde Girit depreminin oluşturacağı etkileri değerlendiren uzmanlardan Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Girit Adası 5 yıldır gergin” dedi.

'NEPAL TETİKLEYEBİLİR'

Son yıllarda elde edilen veriler, bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler ve yapılan taslaklama çalışmalarının, çok uzaktaki büyük bir depremin binlerce kilometre uzakta yeni bir depremi tetikleyeceğini gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Ercan, Nepal'deki depremin Şili'de, İspanya'da ve hatta Türkiye'de bir deprem oluşturabileceğini dile getirdi. Ercan “Bana göre, Girit yayını ve Girit yayı üzerinde bulunan Adriyatik kıyılarını yani Hırvatistan, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Karadağ, Yunanistan, Ege Denizi ve bizim Elmalı Yarımadası'nın bulunduğu kesim ile Göller Bölgesi'ni etkileyebilir; çünkü buraları çok gergin. Yaklaşık 5 yıldır bir gerginlik var” bilgisini verdi.

'CİDDİ TEHLİKE VAR UYARMALIYIZ'

Girit ve Rodos üzerinde çok yakın çalışılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Ercan, “Oralarda büyük bir deprem bekliyorum. Dalma-batma kuşağı Girit'le bitmiyor; Kaş'a doğru geliyor, Antalya'nın bulunduğu kesime. Sonra Mersin'e oradan da İskenderun'a gidiyor ve Doğu Anadolu kırığı ile birleşiyor. Bu durum 'Mersin Akkuyu böyle bir tehlike altında mıdır?' sorusunu da gündeme getiriyor” diye konuştu. Bölgenin tarihine bakıldığında büyük deprem ve tsunamilerin varlığının görüleceğini ifade eden İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu da, Girit'in uyarı verdiğini söyledi. “Bu aktivite başlayalı 3 yıl oldu. Bölgenin tarihinde büyük depremler ve tsunami var. Tsunami büyük risk oluşturuyor. Uyarı yapmamız gerekiyor zira ciddi bir tehlike var. O bölgede kentler var, Akdeniz sahillerinde ve Ege'de. Olası bir tsunami durumunda Antalya, Ege daha riskli. Koylar fazla ve tsunami koylarda daha şiddetli olur'' dedi.

Kaynak : HT Gazete

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ