Merkez Nilüfer’e bağlı Tepecik Mahallesi'nde yaşayan Metin Ceylan, 80 ile 91 kilo arasında dev kabaklar üretmeyi başardı. Domates, biber ve mısır yetiştiren Ceylan, bunlar para etmeyince alternatif ürün araştırırken kabağı keşfetmiş. Uludağ Üniversitesi (UÜ) Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu'ndan 5 adet çekirdek talep eden Ceylan, bahçesinin kenarına ektiği bal kabağı çekirdeklerinden devasa kabaklar elde etti.
Kabakların büyüklükleri karşısında şaşırdığını belirten Ceylan, ürünleri sofra bezi yardımıyla 4 kişi ile taşıdıklarını kaydetti. Ceylan, “Kabaklar 91 kiloya kadar çıktı. Öbür kabaklarla arasında çok büyük fark var. Şu an sipariş verenler oldu ama elimizde kabak yok. Bu sene tohumunu edindik. Bir daha seneye daha çok ekeceğiz.” diye konuştu.
“BİR RÖMORK DOMATES SATMAM LAZIM”
Manisa’dan gelen iki kişiye kabağın birini 500 liradan sattığını vurgulayan Ceylan, şunları dile getirdi: “Manisalı iki kişi, biri üretici, çekirdeğini alacak, lokantacı ise yemek yapacak. Onlar geldiler, fiyat sordular, ben düşünürken, ‘500 liraya olur mu’ dediler, ‘olur’ dedim verdim. Benim 500 lirayı elde edebilmem için bir römork domates satmam lazım. Domatesin kilosu 10 kuruş. Yuvarlak sofralık domates tarlada kaldı. Fabrika almıyor, tarlalarda görmüşsünüzdür. Toplama masrafı var. Yani mazot pahalı, gübre pahalı, ilaç pahalı, onun için bir şeye yönelmemiz lazım. Bakalım bu kabak nasıl olacak. Bir dahaki seneye daha büyük üreteceğimi tahmin ediyorum. Bu sene acemisiydim.”
Metin Ceylan’ın 80 yaşındaki akrabası Celal Ceylan ise dev kabak karşında şaşkınlığını dile getirdi. Ceylan, “böyle bir kabak görmedim, hayret, şaşılacak iş. 80 yaşıma geldim ben böyle bir şey görmedim.” dedi.
Köyün emekli öğretmenlerinden Ertuğrul Karataşoğlu da, “Bizim buralarda böyle kabak yetişmez. En fazla 4 kilo, 5 kiloluk kabak olur. Herkes kendi yiyeceği kadar üretir. Bunu Metin arkadaşımız tohumunu bulup gelmiş. Özendi, ekti bahçesine, meraklı da birisi, böyle bir kabak çıktı ortaya.” diye konuştu.