USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Dev projeye sürpriz talip

2023'te göklerde olacak milli savaş jeti projesine bir talip de İngiltere'den geldi. Uçak motoru üreticilerinden Rolls Royce, projenin parçası olursa 2025'te üretim tesisi kuracak

Dev projeye sürpriz talip
02-12-2015 11:24
Google News

Türkiye'nin geliştirdiği ve 2023'te ilk uçuşunu yapması beklenen milli savaş jeti projesine bir talip de İngiltere'den geldi. Dünyanın en büyük uçak motoru üreticilerinden biri olan Rolls Royce'un Türkiye ve Orta Asya Bölge Direktörü Patrick Regis, uçağın motorunun yüzde 100'e yakınını da Türkiye'de üretebileceklerini söyledi. 


FABRİKA KURARIZ

Türkiye'nin tek motor veya çift motor kullanma kararını 2016'da alacağını belirten Regis, "Çift motor olma ihtimalinde EJ200 ile biz de yer alacağız. Projede yer alırsak 2025 yılında da Türkiye'de bir jet fabrikası kuracağız" dedi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na bağlı olan STM'nin hava, kara ve denizde yürüttüğü projelerin Rolls Royce'un faaliyet alanı ile birebir örtüştüğünü belirten Regis, "STM ile önemli bir partner haline gelebiliriz" şeklinde konuştu. Türkiye'de motor bakım merkezi açılması için THY ile görüşmelerini sürdürdüklerini hatırlatan Regis şunları söyledi: "Bakım ve onarım merkezi kurmak için yıllık en az 100 motorun giriş yapması öngörülür. O yüzden ancak bu sayıya ulaştığımızda açabiliriz. Eğer THY'nin geniş gövdeli uçaklarla ilgili siparişleri bu sayıya ulaşırsa, bakım merkezi açmayı planlarız. THY Teknik'in motor parçalarının onarılmasına da ilgi gösterebiliriz. THY Teknik bu konuyu daha da ileriye taşıyabilir ve motorun tamamının üretimine yönelebilir. O noktada işbirliği gerçekleştirebiliriz." Regis, yüzde 55 sivil havacılığa hizmet verdiklerini ifade ederek, "THY'ye motor üretiyoruz. 2016 yılında THY'nin ana motor tedarikçisi olmak istiyoruz" dedi.

TÜRKİYE ÖNCELİK LİSTEMİZDE DÖRDÜNCÜ

Nükler sektörüne parça üretimi yaptıklarını bildiren Regis, "Özellikle kontrol sistemleri ve acil durum dizel motorlarının üretimini yapıyoruz. Türkiye'de Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santral için Türkiye'deki sanayiyle birlikte parça ve kontrol sistemleri üretimini burada gerçekleştirmek hedefimiz" dedi. Türkiye'de çok önemli müşterilerinin olduğunu belirten Regis, "Türkiye, bizim öncelikli pazarlarımız arasında 4'üncü sırada. Türk hükümeti üretim ve teknoloji faaliyetlerini destekliyor. Türkiye coğrafi olarak ilgi çeken bir noktada yer alıyor" değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ