Kira geliri elde edenler için mart ayı çok büyük önem taşıyor. Çünkü bu ayda gelirlerini beyan ederek vergisini hesap ettirmeleri gerekiyor. Eskiden vergi dairelerine giderek yapılan ve zaman harcanan beyanname artık elektronik ortamda çok kolay olarak yapılıyor. Süreyi geçirir ve beyanname vermezseniz iki türlü kaybınız ortaya çıkar. Öncelikle kira geliriniz ne olursa olsun bunun 3 bin 600 lirası istisna kabul ediliyor ve vergisini ödemiyorsunuz. Ayrıca yaptığınız onarım, su, elektrik, hatta belli şartlarda eğitim sağlık gibi harcamaları da vergi matrahınızdan düşürebiliyor ve verginizi indiriyorsunuz. Ama 25 Mart'a kadar beyanname vermezseniz size sağlanan bu 3 bin 600 liralık istisnayı kaybediyorsunuz. Böylece gelirinizin tamamı üzerinden vergi ödemek zorunda kalıyorsunuz. Buna birde gecikme cezanız ekleneceği için ödeyeceğiniz miktar yükseliyor. O yüzden ihmal etmemekte fayda var.
GİB.GOV.TR'YE GİDİN
Elektronik ortamda hazır beyanname doldurmak imkanınız var. Adım adım yapacağınız işlemleri sıralayalım:
*Öncelikle gib.gov.tr adresine girerek TC kimlik numaranız ile işlemleri başlatın.
*Buradan beyanname doldur ekranına giderek burada sizden istenen bilgileri yazın. Burada yine kimlik bilgilerinizi yazmanız gerekecek. Bu bölümde ayrıca kira geliriniz ve konutunuzla ilgili bilgiler de isteniyor. Burada kaç lira kira geliri aldığınız da beyan edeceksiniz.
*Geçmiş yıllarda aynı konut ya da iş yerinden kira geliriniz varsa bu bilgiler de isteniyor.
*Sistem otomatik olarak götürü yöntemini seçiyor ve yüzde 25 gider indirimi yapıyor. Sizin yaptığınız giderler varsa gerçek gider yöntemini seçerek verginizi daha da düşürebilirsiniz.
*Bunu seçtiğinizde ekrana yaptığınız giderleri belirtmeniz için liste gelecek.
*Yapacağınız seçimlerden sonra sistem sizin ödeyeceğiniz vergiyi de hesaplıyor.
GİDER KALEMLERİ
*Banka kredisi varsa faiz giderleri
*Kirada oturan ev sahibinin kira giderleri
*Konut için amortisman giderleri, aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, idare giderleri, sigorta giderleri, sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar, ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle belediyelere ödenen harcamalara katılma payları.
GERÇEK GiDERiN AVANTAJI
Hesaplaması kolay olduğu için çoğunlukla götürü gideri seçiyor. Zaten sistem de otomatik olarak bunu uyguluyor. Bu sistem 2 yıllık süre için geçerli. Fakat gerçek giderleriniz varsa gerçek gider sistemine geçin. Böylece daha az vergi ödeyebilirsiniz. Bunun için belge isteniyor unutmayın...
Kaynak: Takvim