Gözler, hem kalbin hem de vücudun aynası. Yüzde ilk onlar fark ediliyor, duyguları ve ruh halini ortaya koyuyor. Bu nedenle iyi bir bakım, gözlerin özgüvenle parlamasını sağlıyor.
KONTAK LENSLE UYUMAYIN
Kontakt lensler, görme bozukluklarının düzeltilmesi, kornea hastalıklarının tedavisi veya göz renginin değiştirilmesi amacıyla kullanılıyor. Rahat kullanım olanağı ve çeşitliliği, kontakt lensin gittikçe daha popüler olmasını sağlıyor. Kontakt lenslerin temizlik ve bakımına özen göstermek, kullanım süresine uymak ve uyurken çıkarmak göz sağlığı açısından büyük önem taşıyor.
GÖZLERİ OVUŞTURMAYIN, KAŞIMAYIN
Gözleri fazla ovuşturmak ve kaşımak şeklindeki mekanik travma, genetik yatkınlığı olanlarda keratokonus hastalığına yol açabiliyor. Bu nedenle gözleri ovuşturmamak ve kaşımamak gerekiyor. Alerji sebebiyle kaşıntısı olanların ise uygun şekilde tedavi edilmesinde fayda var.
BİLGİSAYAR BAŞINDA UZUN SAATLER GEÇİRMEYİN
Yoğun iş hayatı olanların bilgisayar başında geçirdikleri süre günde 7-8 saati bulabiliyor. Sürekli bilgisayara ve ekrana bakarak çalışmak gözleri olumsuz etkiliyor.
Dr. Alp Kayıran, bilgisayar başındayken göz sağlığını tehdit edebilecek pek çok etkenin bir araya geldiğini ve bu etkenlerin kalıcı rahatsızlıklara neden olabileceğini belirtiyor, “Bilgisayar başındayken daha fazla gözlerinizi kırpın. Monitörünü tam karşıya almak yerine, monitöre üstten bakabilecek şekilde oturun. Çalıştığınız ortamı iyice havalandırın ve mutlaka belirli aralıklarla ekrandan uzaklaşarak gözlerinizi dinlendirin” diyor.
GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ TAKIN
Birçok insan güneş ışınlarının cilde zarar verdiğini bilse de gözler için zararlı olduğunu çok fazla önemsemiyor. Hava kapalı olsa bile gözü yeterince koruyacak büyüklükte güneş gözlüğü takmak gerekiyor. Güneşin altında gözleri kısmak da çeşitli sorunlara zemin hazırlıyor. Bu nedenle Op. Dr. Alp Kayıran, ülkemiz gibi güneşin bol olduğu memleketlerde uygun filtrelere sahip güneş gözlüğü kullanımının önemli olduğuna vurgu yapıyor.