USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Dikkat! Parklarda keneler ölüm saçıyor (ÖZEL HABER)

Son günlerde parklarda ve piknik alanlarında artış gösteren kene ısırmaları sonucu ölüm vakaları vatandaşlar arasında paniğe yol açıyor. Uzmanlar, kene vakalarında keneyi uzman kişilerin vücuttan çıkarması gerektiğini vurguladı.

Dikkat! Parklarda keneler ölüm saçıyor (ÖZEL HABER)
10-08-2015 10:43
Google News

Müzekker SUBAŞI/BURSA.COM

Kenelerin bakteri ve mikropları ısırık yoluyla bulaştırdığını söyleyen Uzm. Dr. Mediha Yılmaz, “Kene kökenli hastalıklarda deri belirtileri tanı konulması için çok önemlidir. Kene yüzeysel damarlardan kan emmek için deriye tutunur. Tutunan kene yanlış algılanabilir. Parazit yavaşça şişer ve düşer, bu süre 7-12 gün sürebilir. Hastada ateş, titreme, baş ağrısı, karın ağrısı ve kusma görülebilir, buna kene ısırığı ateşi denir” dedi.

KENEYİ UZMAN KİŞİLER CIKARTMALI

Herhangi bir kişiyi kene ısırdığında kesinlikle çıkarılmaması gerektiğini önemle belirten Yılmaz, “Böyle bir durum bulguların gerilemesini sağlar. Yine sadece kenenin ısırmasına bağlı deride kızarıklıklar, kabarıklıklar ve ikincil enfeksiyonlar görülebilir. Kene ısırığı sonucu ölümcül alerji ve felç gelişebilir. Kenenin bulunup çıkarılması felç bulgularında hızla iyileşme sağlar. Bu yüzden kenelerin aktif oldukları yaz aylarında parklarda, yolculuk, piknik, kamp, hayvanlarla temas gibi riskli aktivitelerden sonra vücut ve saçlı derinin kontrolü önemlidir” diye konuştu.

Yılmaz ayrıca,  kene ısırıklarının genellikle hissedilmediğini bunun nedeni olarak da kene tükürüklerindeki anestetik, antikoagülan ve antihistaminik maddeler olduğunu ve hastaların yanlışlıkla siğil, ben veya deri kanseri yakınması ile doktora başvurduklarını kaydetti.

KENELER BIR SÜRÜ HASTALIK TASIR

Kene ısırığı ile bakteri ve virüs geçiş olasılığı kenenin yapıştığı andaki efektif organizma sayısına, kenenin kan emmesinden sonra geçen zaman ve yapışma süresine doğru orantılı olduğunu belirten Yılmaz, “Kenelerin taşıdığı hastalıklar Kırım-kongo kanamalı ateşi, lyme hastalığı, keneyle bulaşan dönek ateş, tularemi, ehrichiosis, babesiosistir” diye konuştu.

KIRIM-KONGO HASTALIĞI

Kırım-kongo kanamalı ateşine virüslerin neden olduğunu ve bu virüslerin esas olarak tavşan, domuz ve kuşlarda çoğaldığını ve bir hastalık virüsünün keneler tarafından insanlara taşıdığını belirten Yılmaz,  “Deri ve iç organlardaki kanamalar küçük damarların hasarına bağlıdır. Deride kanamalara bağlı kırmızı noktalar, morluklar, gözlerde kırmızılıklar görülebilir” dedi.

Yılmaz, Lyme hastalığına Borrelia burgdorferi denen bir bakteri neden olduğunu belirterek, “Bu hastalıkta kene ısırık yerinin etrafında 25 santime kadar ulaşabilen halka veya hedef tahtası benzeri kırmızılık oluşur. Geç dönemlerinde ise el ve ayaklarda deride incelme, sigara kağıdı görünümü ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu.

KENEDEN KORUNMA YOLLARI

Açık alan, arazi çalışması yapan kişilerin ayakkabı ve çorapla dolaşması, pantolon paçalarını çorap  yada botun içine yerleştirmesi gerekir. Açık renk giysiler tercih edilmelidir.

Kene açısından riskli bölgelerde yaşayanların vücutların düzenli olarak muayene etmesi gerekir.

Kene varsa bir cımbızla kenenin vücuda yapıştığı yerden tutarak , kopartmadan, patlatmadan çıkartmak gerekir.

Kene üzerine herhangi bir kimyasal madde dökülmemelidir, kene bu sırada kusarak mikrobu vücuda bulaştırabilir.

Böcek kaçıran ilaçların kullanımı ile kenelerin vücuda yapışması önlenebilir.

Hayvanlardaki keneler için düzenli olarak ilaçlama yapılması gerekir.

Piknik alanlarının, küçük omurgalıların bulunabileceği ortamların ilaçlanması gerekir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
Bursa Gazete Manşetleri
PUAN DURUMU TÜMÜ