Akbal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, Türkiye'nin geçen yıl doğalgaz tüketiminin 49,2 milyar metreküp olduğunu söyledi.
Doğalgazda yeterince depolama kapasitesi bulunmamasının kısa ve orta vadede büyük risk oluşturduğunu vurgulayan Akbal, "Arzı dengelemek için en yüksek stok tuttuğumuz kapasite 2,6 milyar metreküp olmuş. Bu rakam da yıllık ihtiyacın yüzde 5,3'üne karşılık gelmektedir" dedi.
Akbal, Türkiye'de geçen yıl tüketilen doğalgazın yüzde 48'inin elektrik üretiminde, yüzde 25'inin sanayide, yüzde 19'unun konutlarda, yüzde 7'sinin de diğer sektörlerde kullanıldığını aktardı.
Enerji ihtiyacını azaltabilmeleri için tüketicilere önerilerde bulunan Akbal, şöyle devam etti:
"Bina, çatı ve pencere yalıtımları iyi olmalı. Kış aylarında binaların giriş kapıları açık bırakılmamalı. Bina ısı kayıplarını azaltmak için kullanılmayan oda ve alanlardaki radyatör vanaları kapatılmalı. Radyotörlerin üstü ve önleri ısıyı odaya ulaştırmaları için açık, arkaları ise yansıtıcılı olmalı. Kombilerin bakımları yaptırılarak doğalgaz verimli kullanılmalı. Kazan, ısı pompası, klima gibi cihazların filtreleri temizletmeli ya da değiştirmeli. Işığı yansıtacak açık renkli duvarlar, mobilyalar, perdeler, halılar tercih edilerek aydınlatma ihtiyacı azaltılmalı. Evde yaşayanların her biri ayrı ayrı odalara dağılıp ısı ve elektrik enerji sarfiyatına meydan verilmemeli. Fazla ışıklandırılmış alanlardaki lambaların sayıları azaltılmalı. Bina giriş, koridor, hol ve tuvalet gibi yerlerde, az enerji tüketen ampuller kullanılmalı."
Fırınlarda, metal yerine seramik ve cam pişirme kapları kullanılmasını tavsiye eden Akbal, pişirme süresinden 5 dakika kadar önce fırının kapalı konuma getirilmesi gerektiğini anlattı.
"Işıklı reklam panoları kapatılmalı"
Yeni alınacak elektrikli cihazlarda, enerji verimliliği yüksek olanların seçilmesini öneren Akbal, "Satış fiyatı yüksek olsa bile elektrik enerji sarfiyatı azalacağından zaman içinde daha ucuza gelecektir. Üretimde yüksek enerji gerektiren prosesler gece vardiyalarına yöneltilmeli. Bina siluetini ortaya çıkarmak için yapılan aydınlatmalar, ışıklı reklam panoları kapatılmalı" ifadelerini kullandı.
Akbal, konutlarda doğalgazın daha az kullanılması için sıcak tutan giysilerin tercih edilmesini önerdi.
Çalışma mekanlarında masa veya tezgahlar üzerine direkt ışık veren iş lambaları kullanılması gerektiğine değinen Akbal, şunları kaydetti:
"Kullanılmadığında televizyon, video oyunu, bilgisayar, müzik seti gibi cihazların anahtarından bütün enerjisi kesilmeli. Çamaşır, bulaşık makinesi ve ütü gibi elektrikli cihazlar 22.00'den sonraki saatlerde çalıştırılmalı. Fırınların kapağının sık aralıklarla açıp kapatmaktan ve uzun süre açık tutmaktan kaçınılmalı. Bulaşıkları elle yıkamak yerine makine tercih edilmeli. Çamaşır ve bulaşık makineleri tam dolu olarak çalıştırılmalı. Buzdolabının gövdesi ile kapı arasındaki sızdırmazlığı sağlayan esnek plastik şeritler zaman zaman temizlenmeli ve bozulanlar değiştirilmeli."